A hétfejű sárkány betegség harmadik állomása fülkürthurut (2. rész)

A hétfejű sárkányhoz hasonlított betegségegyüttes a náthától a hörghurutig többnyire hét egymással összefüggő kórképet komplexen ölel fel, ezek törvényszerű sorrendben követik egymást. Bármelyiket fedezzük fel, csak a többi ismeretében válik ártalmatlanná. Mostani számunkban a fülkürthurut tüneteit, a gyógyulás útját vesszük sorra.

Az orrüreg alsó része hátra lefelé lejt, mint egy szánkópálya. A kisgyermek orrában felgyülemlő sűrű váladék hátrafelé csorog elsősorban, és ott találkozik a fület az orrüreg hátsó részével összekötő piciny csatornával, a fülkürt szájadékával. Ki gondolná, hogy ennek a vékony kis csatornának, ami az orrüreget összeköti a középfüllel, milyen fontos szerepe van a fülbetegségek és a hallás szempontjából?

A fülkürt szerepe

A nyelőmozgásokkal és rágáskor, sőt ásításkor is levegőt juttat a középfülbe. Nyomáskiegyenlítő szelepként működik. Ha a fülkürt működésében az orrban, az orrmelléküregekben, illetve az orrmandulában zajló gyulladásos folyamatok miatt funkciózavar áll be, az a középfül működészavarában is folytatódik. Hirtelen légnyomásváltozásnál, például a repülőgépen fel- és leszállásnál nagyon fontos, hogy zavartalanul működjön. A búvárok is csak a fülkürt kifogástalan működése esetén merülhetnek biztonságosan a mélybe.

Gyermekkori jellegzetességek

Azt mondjuk, hogy a gyermek nem kis felnőtt. Testfelépítésében és szervezete működésében is különbözik a felnőttől. A kicsik fülkürtje sem ugyanolyan, mint a nagyoké, és emiatt is gyakoribb náluk a fülgyulladás. Nem szabad megfeledkeznünk az orrmandula szerepéről sem, hiszen az is csak ebben az életkorban okoz problémát.

A gyerekek fülkürtje rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint a felnőtteké. Emiatt a kórokozók az orrból könnyebben bejuthatnak a középfülbe.

A fülkürt (Eustach kürt) működését mindenki megfigyelheti saját magán, ha befogott orral nagyot nyel. Közben nagyot “reccsen” fülkürt, azt is észleljük, amint a nyelőmozgással levegő jut a középfülbe. Ha ez a funkció valamilyen ok miatt zavart szenved (például allergiás orrnyálkahártya-duzzanat, arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat stb.), a középfül üregeiből felszívódik a levegő, és gyengül a hallás. Ez gyermekkorban a gyakori, elhúzódó hurutos betegségek miatt többször bekövetkezik, mivel a fülkürt orrgarati nyílása a gyulladás miatt beszűkül, akár el is záródhat. Az anatómiai közelség miatt az orrmandula duzzanata is ront az állapoton.

A diagnózis útja

Amikor a gyerek közösségbe kerül, számíthatunk arra, hogy nagyon gyakran náthás lesz, és a hurut a fülkürtjére is ráterjed. Az arcüregekben megbúvó kórokozók szintén hozzájárulnak a tünetek elhúzódásához.

A fülkürt szellőzésének zavara miatt a dobüreg nem kap elegendő levegő utánpótlást, csökken a légnyomás az üregben, sőt negatív nyomás, szívóhatás lép fel. A vizsgáló orvos a dobhártyát ilyenkor behúzódottnak, fénytelennek találja.

Ez még alig jár halláscsökkenéssel, inkább pattogást lehet észlelni nyelés közben. Egy óvodáskorú gyerek már maga is beszámol erről.

Segít a timpanométer

A dobhártya tükrözésén túl van egy nagyon frappáns, egyszerű diagnosztikai lehetőség a fülkürt funkció vizsgálatára, ez pedig a timpanometria. Egy okos kis műszer, a timpanométer segítségével fájdalmatlanul és gyorsan mérhető a középfülben lévő nyomás és a fülkürt funkció is. Ez a szinte minden fülészeti rendelőben megtalálható műszer segít idejében felismerni a rejtett, nehezen felismerhető hurutos állapotokat.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző gennyes nátha, és az azt fenntartó arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat kezelése.

 Mit tehet a szülő?

  • Az orrhigiéne eszközeinek birtokában, azokat jól használva sokat segíthetünk csemeténken.
  • Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása a legfontosabb feladatunk.
  • A leszívás előtt és után is használjuk a váladékoldó és nyálkahártya lelohasztó orrsprayt három év feletti gyermekünknél. Recept nélkül kapható a patikákban. A bespriccelés mindig ülő helyzetben történjen.
  • A hurutos középfülre jótékony hatású a fülmelegítés. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fülkagylókra — mindkét oldalra egyszerre — helyezett meleg javítja a fülkürtök működését, s ezáltal a középfül szellőzését, A régi, felmelegített sónál praktikusabb az a fülmelegítő gyógysapka, amely ötféle méretben kapható a patikákban: 6 hónapos korig, 6-18 hónapos babáknak, 18 hónapos kortól 4 éves korig, 4 évestől 8 éves korig és 8 éves kortól. A melegítés ingerterápia gyanánt működik, azaz nem kell folyamatosan alkalmazni, hanem naponta többször 15-20 percre feltenni. A betétek vízben vagy radiátoron is felmelegíthetőek. Nem forrósodik fel túlságosan, és a sóval ellentétben jól tartja a meleget.

Egyéb eszközökkel

Kapható egy új eszköz is a patikákban, ezzel elősegíthetjük a fülkürt szellőzését: az orral felfújható ventillációs ballon. Nagyon egyszerű, szellemes találmány, de a használat elsajátítása türelmet igényel. Játékosan tanítsuk meg a gyereknek az orrával felfújni a ballont. Nyelés közben kinyílik a fülkürt és ily módon a gyerek „tornáztatja”. Fontos, hogy a gyermek orra ilyenkor ne legyen tele váladékkal, mert a kórokozók a fülkürtön át bejuthatnak a középfülbe.

Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását mégsem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ezt természetesen csak végső esetben, akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást más módon nem sikerült felszabadítani.

A szövődmények megelőzése érdekében az a legfontosabb, hogy mielőbb kiderüljön a fülbetegség.

További információk: www.gyogysapka.hu