A hétfejű sárkány betegség harmadik állomása fülkürthurut

A leggyakoribb gyermekbetegség, a nátha szövődményeiről lapunk korábbi számaiban már olvashattak. Megállapítottuk, hogy a tartós orrváladékozás bakteriális társfertőzés következménye. Ezek a kórokozók nagyon szeretnek megbújni az orrmelléküregekben. A gyógyszerek számára nehezen, vagy alig hozzáférhető helyen szaporodásnak indulnak, és további szövődményeket okoznak.

Most gondolatban tovább követjük a szövődmények, azaz az orrüregben pangó váladék útját. Ezt a folyamatot a könnyebb érthetőség kedvéért a mesebeli hétfejű sárkányhoz hasonlítottuk, lévén, hogy a náthától a hörghurutig többnyire hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó, melyek törvényszerű sorrendben követik egymást. Bármelyiket is fedezzük fel, csak a többi ismeretében válik ártalmatlanná.

A betegség útja

Az orrüreg alsó része hátra lefelé lejt, mint egy szánkópálya. A kisgyermek orrában felgyülemlő sűrű váladék hátrafelé csorog elsősorban, és ott találkozik a fület az orrüreg hátsó részével összekötő piciny csatornával, a fülkürt szájadékával.

Ki gondolná, hogy ennek a vékony kis csatornának, ami az orrüreget a középfüllel összeköti, milyen fontos szerepe van a fülbetegségek és a hallás szempontjából.

A fülkürt élettani szerepe

A nyelőmozgásokkal és rágáskor, sőt ásításkor is levegőt juttat a középfülbe. Nyomáskiegyenlítő szelepként működik. Kóros működéséről kötetnyi szakirodalom olvasható. Ezzel most nyilván nem foglalkozunk, csak a legfontosabb gyakorlati teendőket szeretném ismertetni.

Ha a fülkürt működésében az orrban, az orrmelléküregekben, illetve az orrmandulában zajló gyulladásos folyamatok miatt funkciózavar áll be, az a középfül működészavarában is folytatódik. Ennek részleteiről következő számunkban olvashatnak.

Hirtelen légnyomásváltozásnál, például a repülőgépen fel- és leszállásnál nagyon fontos, hogy zavartalanul működjön. A búvárok is csak a fülkürt kifogástalan működése esetén merülhetnek biztonságosan a mélybe.

Gyermekkori jellegzetességek

Azt mondjuk, hogy a gyermek nem kis felnőtt. Lényeges anatómiai és funkcionális eltérések vannak. Többek között a fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását.

Nem szabad megfeledkeznünk természetesen az orrmandula szerepéről sem, hiszen az is csak gyermekkorban okoz problémát. Ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint a felnőtteknél. Emiatt a gyulladások az orr felől könnyebben bejutnak a kis csatornán a fülek felé.

A fülkürt – szerzői néven Eustach kürt – működését mindenki észleli saját magán, ha befogott orral nagyot nyel. Közben nagyot „reccsen” fülkürt, és azt is észleljük, amint a nyelőmozgással levegő jut a középfülbe.

Ha ez a funkció valamilyen ok miatt zavart szenved (pl. allergiás orrnyálkahártya-duzzanat, arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat stb. miatt), a középfül üregeiből felszívódik a levegő, és gyengül a hallás.

Ez gyermekkorban a gyakori, elhúzódó hurutos betegségek miatt többször bekövetkezik, mivel a fülkürt orrgarati nyílása a gyulladás miatt beszűkül, akár el is záródhat. Az anatómiai közelség miatt az orrmandula duzzanata sokszor hozzákapcsolódik a hurutos állapothoz.

Diagnosztikai lehetőségek

Azt tapasztalom, hogy az elhúzódó nátha a közösségbe kerülés kapcsán nagyon gyakorivá vált, és ugyancsak gyakori a hozzá kapcsolódó fülkürthurut is. Az arcüregekben megbúvó kórokozók segítenek a tünetek elhúzódásában. A fülkürthurut ennek a folyamatnak a harmadik állomása.

A fülkürt szellőzésének zavara miatt a dobüreg nem kap elegendő levegő utánpótlást, csökken a légnyomás az üregben, sőt negatív nyomás, szívóhatás lép fel. A vizsgáló orvosnak a dobhártya behúzódása, fénytelensége is segít a diagnózisban.

Ez még alig jár halláscsökkenéssel, inkább pattogás, recsegés jelentkezik a nyelőmozgásokkal. Már az óvodáskorú gyermekek is gyakran beszámolnak erről az élményről.

A dobhártya tükrözésén túl van egy nagyon frappáns, egyszerű diagnosztikai lehetőség a fülkürt funkció megállapítására, ez pedig a timpanometria.

Fájdalmatlanul és gyorsan mérhető egy okos kis műszer, a timpanométer segítségével a középfülben lévő nyomás és a fülkürt funkció is.

Ez a műszer szinte minden fülészeti rendelőben megtalálható. Magam is szívesen használom, mert kiértékelése egyszerű, és jól követhető vele a hurutos betegség gyógyulása is. A készüléket szerte Európában gyermekközösségekben szűrővizsgálatok végzésére használják, hiszen a rejtett, nehezen felismerhető hurutos állapotokat segít időben felismerni. A megelőzés szempontjából nagyon fontos diagnosztikus eszköznek tartom.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző gennyes nátha, és a fenntartó arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat kezelése.

Mit tehet a szülő?

Az orrhigiéne eszközeinek birtokában, azokat jól használva otthon is sikeresek lehetünk.

  • Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása elsőrendű feladat.
  • A leszívás előtt és után is javaslom a váladékoldó és nyálkahártya lelohasztó orrszpré használatát. Három éves kortól használható. Recept nélkül kapható a patikákban. A bespriccelés mindig ülő helyzetben történjen.
  • A fülmelegítés a hurutos középfülre jótékony hatású. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fülkagylókra – mindkét oldalra egyszerre – helyezett meleg javítja a fülkürtök működését, s ezáltal a középfül szellőzését. Alkalmazása a régi, sóval való fülmelegítés helyett egy nagyon praktikusan használható fülmelegítő gyógysapkával végezhető. Már több mint 10 éve kapható a patikákban. A melegítés ingerterápia gyanánt működik. Tehát nem kell folyamatosan alkalmazni, hanem naponta többször 15-20 percre feltenni. A betétek vízben vagy radiátoron is felmelegíthetőek. Nem forrósodik fel túlságosan, és a sóval ellentétben jól tartja a meleget.

Egyéb lehetőségek

Kapható egy új eszköz is a patikákban a fülkürt szellőztetésére: az orral felfújható ventillációs ballon. Nagyon egyszerű, szellemes találmány, de türelmet igényel a megtanulása. Ha játéknak minősítjük, akkor a gyermek hamar megtanulja az orrával felfújni a ballont, és a benne kialakuló nyomás nyeléskor kinyitja, mintegy tornáztatja a fülkürtöt. Fontos, hogy a gyermek orra ilyenkor ne legyen tele váladékkal, mert a kórokozók a fülkürtön át bejuthatnak a középfülbe.

Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását az eddigiek szerint nem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ez természetesen csak végső esetben, és csak akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást más módon nem sikerült felszabadítani.

A szövődmények megelőzése érdekében az a legfontosabb, hogy mielőbb kiderüljön a fülbetegség. Ezért tartom fontosnak a timpanometriás szűrővizsgálatokat.