A jó hallás érdekében

Szakorvosi gyakorlatomban naponta találkozom fülbeteg gyermekekkel és aggódó szüleikkel. Szinte minden esetben felmerül a kérdés, hogy a fülbetegség okoz-e a későbbiekben halláscsökkenést.

Hosszú gyakorlat birtokában sem szívesen bocsátkozom jóslásokba, de a jó kilátások érdekében szükségesnek vélem a szülőket lehetőség szerint megnyugtatni, és együttműködésre biztatni.

Középfülhurut

Az elhúzódó náthás állapot megszüntetése a fülbetegségek jelentős részét megelőzheti.

A nátha után a leggyakoribb gyermekkori betegség a középfülgyulladás. A középfülhurutok gyakorisága ellenére a következményes halláskárosodás szerencsére ritka. A szakszerű kezelés következtében a fül teljesen meggyógyul, beleértve a hallás normalizálódását is.

A gyulladás megszűnése után — talán ezt kevesen tudják — a hallás még heteken át gyengébb lesz a fülbetegség előtti állapothoz képest. Viszont egy hónap eltelte után már teljesen helyreáll akkor, ha a gyulladás maradéktalanul meggyógyul.

Egyik oldalon

Gyermekkorban a nagyothallás szerencsére még a gyakori hurutok ellenére is viszonylag ritkán fordul elő. A születéskor már jelenlévő hallásfogyatékosságot örökletes és szerzett betegségek okozhatják. Az öröklött elváltozások károsíthatják a belső fület, ahol a hallóideg és az egyensúlyszerv található.

A középfül anatómiájának fejlődési zavara, a külső hallójárat, illetve a fülkagyló elváltozása is jelentős hallásfogyatékosságot okozhat. Szerencsére ezek az elváltozások általában csak az egyik oldalon jelentkeznek, és nagy részük a későbbi életkorban — bonyolult műtéttel ugyan — jelentősen javítható.

A várandósság korai szakaszában, főként az első három hónapban lezajló fertőző betegségek (influenza, rubeola, mumpsz) köztudomásúan veszélyeztetik a születendő gyermek hallását.

A gyógyszeresen kezelt fülgyulladások egy részénél folyadék maradhat a középfülben, s ez önmagában is halláscsökkenést okoz. Tartós fennállása pedig véglegesen rontja a gyermek hallását. Ezért fontos a közép fülgyulladáson átesett gyermekek későbbi fülészeti ellenőrzése a hallás tekintetében is.

Sírás, szemmozgás

A jó hallás a beszéd megtanulásának elengedhetetlen feltétele. Általában a gyermekek 2 éves korban tanulnak meg beszélni, de ha kicsit később, az sem feltétlenül káros.
A hallás minősége jóval korábban, akár újszülöttkorban is megállapítható. Jellegzetes a gyermek sírása, a környezeti zajokra való reagálása, a kéz- és szemmozgása a hangok hatására, felébredése a zajra és így tovább. Az utóbbi évtizedben jelentős technikai előrelépés történt a gyermekkori hallásproblémák korai megállapítása érdekében. Objektíven működő audiometriás vizsgáló eljárások segítségével időben, a lehető leghamarabb elvégezhető a hallásrehabilitáció.

Idegen testek

Banális okok is előidézhetnek szerencsére átmeneti halláscsökkenést gyermekkorban. Az egyik gyakori panasz a külső hallójárat gyulladása, amit a helytelen és gyakori fültisztítás, valamint a fülbe engedett fürdővíz okozhat. A hallójárat mélyébe nyomott fülzsír hosszú időn át elfekvő idegentest gyanánt eldugaszolja a hallójáratot, következményes halláscsökkenést okozva. A 2-3 éves gyermekek apró műanyag tárgyat, gombot, gyöngyöt, növényi magvakat dugnak rendszeresen a fülükbe, orrukba. A fültisztító pálca vattás vége becsúszhat és beszorulhat a mélybe. A fülváladékot felfogó vattadarab is okozhat ilyen panaszokat. Ennek az eltávolítása és a körülötte kialakult gyulladás megszüntetése szerencsére egyszerű fülészeti feladat, és az eredmény — a fülfájdalom és a halláscsökkenés egyidejű megszűntetése — igazán hálás szakorvosi ténykedés.

Fontos a megelőzés

Az elhúzódó nátha és köhögés kapcsán kialakuló fájdalmatlan folyadékgyülem a fülben szintén gyakori és egyszerűen kezelhető halláscsökkenés okoz. A középfül szellőzésének helyreállítása a gyógyulás kulcskérdése. A probléma mögött gyakran tünetszegény arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat áll. Az orrlégzés rendezése, az orrváladék rendszeres leszívása, hatékony orrszpré használata, a fül melegítése célszerű kiegészítője a kezelésnek.

A gyermekek hallásvizsgálata gyors, fájdalmatlan, egyszerű módon kivitelezhető. Játékos módon pedig szinte a teljes hangskála feltérképezhető. Javaslatom az, hogy halláscsökkenés gyanúja esetén forduljanak specialistához, és náthánál éljenek a szövődmények megelőzésének lehetőségével.

A csecsemő hallását károsító gyógyszerek használatával, úgy gondolom, ma már ritkán kell számolnunk, de az anyagcserezavarok veszélye még mostanában sincs kizárva. Az elhúzódó szülés és a koraszülöttség miatt kialakuló oxigénhiányos állapot is a veszélyforrások között szerepel. Nagyon jelentős veszélynek tartom az anyai dohányzást, ez nem csak a hallás szempontjából veszélyes.