A jó levegő gyógyít

A gyakori légúti hurutokkal küszködő óvodáskorú gyermekek szüleit egész évben biztatom: ha tehetik, utazzanak nyáron a tengerpartra. A hegyi levegő is nagyon jótékony lehet a városi zsúfoltságban élők számára.

Ha végigküzdöttük az ősztől tavaszig tartó vissza-visszatérő náthával és köhögéssel eltelt időszakot, akkor a nyári szezonban – még ha rövid időre is – de vigyük jó levegőre a gyermeket.

Régi tapasztalat, hogy a tengerpart közelében a kristálytiszta, páradús, sós levegő, a szikrázó napfény, a meleg, homokos tengerpart, a hullámzó víztömeg együttesen a légúti bajok gyógyulását eredményezi. A mediterrán népek számára a tenger gyógyító ereje teljesen természetes. Ők a gyakorlatban megtanulták, hogy a tenger közelében a párolgás és a hullámzás következtében kialakult sós levegő valóban gyógyhatású, hasonlóan a természetes sóbarlangokhoz. Aki csak teheti, még az idősebb emberek is nagyon tisztelik a tenger gyógyító erejét és élnek is vele. Idős olasz barátunk naponta úszik a tengerben, legalább délután, amikor már enyhül az idő is, az orrát a jógikhoz hasonlóan átöblíti a kristálytiszta, hűvös tengervízzel.

Ők már régóta tudják, hogy az orr belsejét is tisztán kell tartani és erre a tengervizes öblögetés is nagyon célszerű és hatékony.

Az orr belsejében megtapadó szennyező anyagok, korom és pollenszemcsék, vírusok és baktériumok ezáltal könnyen eltávolíthatók, és a különböző légúti gyulladásos és allergiás betegségek  egyszerű módon megelőzhetők. A tengervíz sóösszetétele hasonlít a testnedvekben, a nyirokerekben lévő folyadék sókoncentrációjához, tehát a légúti nyálkahártya tisztántartására ideális összetételű.

A zsúfolt városi szennyezett levegőben élők számára a tengeri levegőhöz hasonló, sós-párás levegőt egyszerű módon gyógyszerporlasztóval otthon is elő lehet állítani. Jó lehetőség a természetes sóbarlangok vagy mesterséges sókamrák látogatása a náthás-köhögős panaszokkal küszködő gyermekek szüleinek. Ez persze nem pótolja a kikapcsolódás, a környezetváltozás, a napfény, a csend és a tiszta levegő együttes gyógyhatását. A tengerparti hangulat nem állítható elő mesterségesen. Ezért el kell utazni a tengerpartra.

Addig is jó szolgálatot tesznek a hideg, sós párát hatékonyan, gyorsan előállító gyógyszerporlasztó (aerosol) készülékek. Ultrahangos vagy kompresszoros működés segítségével nagyon finom szemcséjű, sós párát állítanak elő. Fontos tudni, hogy minél apróbb a porlasztott cseppek mérete, annál mélyebbre jutnak a légutakba, akár egészen a legapróbb hörgőkig. Az ott felgyülemlett váladék feloldását elősegíti, megkönnyíti a felköhögését és eltávolítását. Az allergiás és gyulladásos eredetű, sűrű váladék egyaránt feloldódik, és könnyebben távozik az orrból, a torokból, a légcsőből és a hörgőkből is. A légutak belsejét képező hámréteg a sós-nedves közegben mintegy új életre kel, regenerálódik és aktivizálódik. Szinte megújul az egész légzőfelület, és oxigénnel telítődnek a sejtek. Az ősztől tavaszig tartó hurutos betegségek szerencsés esetben nyomtalanul elmúlnak, és legalább a nyári hónapokban megszabadulnak a gyermekek a közösségbe járáskor szinte természetesnek tartott náthás-köhögős panaszoktól. Sőt, még a szövődményesen kialakuló középfül-betegségek is szünetelnek a nyári időszakban.

Ha a tenger a távolság és a költségek miatt nem érhető el, akkor a hegyi levegőt vagy az erdei levegőt szoktam javasolni a gyógyulni vágyó családoknak. Az erdei levegő oxigénben dús és remélhetőleg kipufogógázban szegény. Ha ilyen helyre el tudnak menni, akkor hagyják otthon az autót és üljenek biciklire. Meggyőződtem róla, hogy van mit tanulni ebben a vonatkozásban is a dánoktól, a hollandoktól és a belgáktól is. A helyes életszemléletet, a környezettudatos életmódot átvenni úgy gondolom, hogy a legfontosabb, és ráadásul ez nem is kerül semmibe! Sőt, talán még olcsóbb is, hiszen a cigarettát gyakorlatilag száműzték az életünkből. Az autót is csak akkor használják, ha az egész család utazik és hosszabb útra indulnak.

Ezért náluk a nagyvárosok levegője is tiszta, de nemcsak azért, mert közel van a tenger, és állandóan mozog a levegő, hanem azért, mert még erre is vigyáznak