A nátha és a klíma

Az idei nyár nagyon hamar érkezett, már májusban kánikula volt néhány napig.

A gyors éghajlati és környezetváltozások főként a gyermekek és az idős emberek egészségét veszélyeztetik – a viszonylag gyenge ellenálló-képesség miatt.

Három tényező van, ami ezt befolyásolja: Az egyik a levegő szennyezettsége, a másik a táplálkozás hiányosságai és a harmadik a baktériumok megváltozott viselkedése, az antibiotikumokkal szembeni fokozott agresszivitása.

A légúti betegségek gyakorisága néhány évtizeddel ezelőtt jellegzetes szezonalitást mutatott. Tavasszal és ősszel az úgynevezett huzatos időszakban gyakoribb volt, mint a kemény hidegben és a nyári kánikulában.

A magam részéről főként a bölcsődés, az óvodáskorú és kisiskolás gyermekek szűnni nem akaró náthás-köhögős panaszainak megelőzését és gyógyítását  végzem nap mint nap. Úgy látom, hogy korábban alig tapasztalt mértékben fokozódott a nyári időszakban is a náthás-köhögős panaszok gyakorisága. Ebben természetesen az allergiás légúti betegségek gyors elterjedése is nagy szerepet játszik, de a klimatizált környezet is hozzájárul mindehhez. A klímaváltozás és a vele egyidejűleg bevezetett klimatizálás (épület, gépkocsi) valóban segít könnyebben elviselni a hirtelen kialakult kánikulát, de sajnos a légúti betegségek gyakoribbá válásához is hozzásegített. Minél fiatalabb, illetve idősebb egy szervezet, annál nehezebben alkalmazkodik a hirtelen bekövetkezet hőmérséklet-változásokhoz.

A pici babáknak köztudottan nem jó a téli időszakban sem a túlfűtött lakás. Kiszárad az orrnyálkahártya, a légcső, és ezáltal védtelenné válik a belélegzett szennyező anyagokkal szemben. 20-21oC az ideális hőmérséklet a baba számára. A relatív páratartalom pedig 60-70% között ideális. Ez egy egyszerű, olcsón beszerezhető higrométerrel kontrollálható.

A túlzott nedves közegben a különböző mikroorganizmusok (gombák és baktériumok) szívesen megtelepednek. A légkondícionáló berendezésben is képesek megtelepedni és a befúvás révén a helyiségben, autóban szétszóródnak. A légkondícionált helyiségeket ritkán szellőztetik. Az autó ablakát is zárva kell tartani a hűtés miatt. A zárt légtérben, állandó mozgásban lévő levegőben a kórokozók felszaporodnak, különösen ha túl magas a páratartalom.

A klimatizálással foglalkozó szakembereknek nyilván mindennapos gondot jelent, hogy a berendezések tisztítása, karbantartása folyamatos legyen. Ne okozzon állandó veszélyforrást a szűk környezetben lévő, mesterségesen létrehozott hűvös levegő.

A klímaberendezések tisztításának és fertőtlenítésének elmaradása miatt atkák, pollenszemcsék, penészgombák és spórák, valamint porszemcsék keverednek a hűvös levegővel. A cirkuláció során a berendezés átforgatja a levegőt, az összes szennyező anyaggal együtt.

A berendezés évenkénti karbantartásával megkíméljük magunkat és családunkat az autóban és a lakásban rejtőzködő veszélyforrásoktól.

Az ideális hőmérsékletet az autóban is létre lehet hozni a nyári kánikulában is – a klímaberendezés révén – de ha forróságban kiszállunk az autóból, a hirtelen hőmérséklet-változás még a felnőttek szervezetét is megviseli.

A nátha a köznapi szóhasználat szerint azonos a megfázással. A légúti nyálkahártya hideg hatására valóban fogékonyabb a vírusfertőzésre, és ez a nátha igazi kiváltója. A másik véglet a túlzottan meleg levegő viszont a nyálkahártya felszínén lévő vékony filmréteget kiszárítja, és ezzel teszi védtelenné a légutakat.

Jó tudni, hogy az orrüreg – mint a légutak első állomása – fontos védelmi funkciót lát el: megszűri, megnedvesíti és szükség esetén temperálja a belélegzett levegőt. A hirtelen változásokra nincs felkészülve, és ezért nem is tudja ellátni védelmi szerepét.

A légutakat bélelő nyálkahártya akkor működik optimálisan, ha a levegő hőmérséklete és páratartalma is ideális. Az állandó orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés vagy idős korban a nyálkahártya kiszáradása is azt jelzi, hogy valamilyen ártalom érte.

A légutak karbantartása az orrüregbe belélegzett szennyező anyagok kitisztításával kezdődik. Egy egészséges felnőtt ember percenként 16-szor, a kisgyermek 32-szser vesz levegőt és beszippantja mindazokat a szennyező anyagokat, ami főként a zsúfolt nagyvárosokban egy közlekedési dugó miatt a levegőbe kerül.

A kitisztításra mindenkinek javaslom, hogy este lefekvés előtt ne csak a szájhigiénével, hanem az orrhigiénével is törődjenek. Szpré formájában juttassanak kímélő orrtisztító folyadékot az orrüregbe és néhány perc múlva alaposan fújják ki, illetve szívják le a gyermek orrából. Jól használható erre a célra a tengervizes orrszpré, vagy még ennél is hatékonyabb egy kombinált orrkészítmény, ami kevés hatóanyag-tartalommal egy hónapig is használható. Gyermek és felnőtt változatban kapható a patikákban vény nélkül.

Fontos javaslat: az orrszprét tartalmazó szóróflakont ne dugjuk be az orrbemenetbe, csak spricceljük be az oldatot, és ülő helyzetben végezzük a műveletet, ne fektessük hanyatt a gyermeket. A testvéreknek ne használjunk azonos szóróflakont. Az orrváladék eltávolítása előtt és után is célszerű befújni, és azt javaslom, hogy ezeket a kis flakonokat is vigyük magunkkal a nyaraláshoz.

Mindehhez jó időt és kellemes pihenést kívánok.