A náthától a hörghurutig

Gyermek fül-orr gégészeti gyakorlatomban azt tapasztalom, hogy a náthával kezdődő, majd szűnni nem akaró, főleg éjszaka jelentkező, köhögésig tartó betegségsorozat mindennapossá, mondhatni népbetegséggé vált.

A szövődményes nátha kialakulása

A rendelőmben naponta sok szülő panaszát végighallgatva elmondhatom, hogy a probléma leginkább a közösségbe kerüléssel kezdődik. A gyermekek többsége mindaddig egészséges, amíg egy új környezetbe nem kerül, ahol addig ismeretlen környezeti ártalmakkal találkozik.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy az egészséges gyermekek közé ne kerüljenek félig gyógyultan, még orrfolyással, köhögéssel küszködő gyermekek, akik tüsszentéssel, köhögéssel szennyezett kézzel szinte az egész közösségnek továbbadják az antibiotikumot túlélt, megerősödött kórokozókat. Ennek az a következménye, hogy a többi gyermek is náthás lesz, sőt hazaviszi a betegséget, és az egész család, főként a kistestvér és a gyermeket ápoló nagyszülő betegszik meg. A tünetek a szülők minden igyekezete ellenére elhúzódnak, heteken – hónapokon át tartanak, és a szövődmények sorozata elkezdődik. Többnyire hét, egymást törvényszerű sorrendben követő betegségsorozat veszi kezdetét.

Ezt a komplex kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek, ugyanis ez a közismert mesefigura jól illusztrálja a betegség leküzdésének nehézségeit.

Csak akkor oldódik meg, ha minden egyes részproblémát – nevezzük sárkányfejnek – leküzdünk. Nem elég egy-egy részproblémát megoldani, hanem elsősorban az okot kell megszüntetni.

A betegség kialakulásáról, a megoldás lehetőségeiről korábban már többször írtam a szülőknek, sőt a gyermekeknek is. Egy kedvesen illusztrált mesekönyvben leírtam, hogyan lehet elkerülni ezt a kellemetlen állapotot.

A közvetkezőkben egy sorozat formájában olvashatják minden egyes stádium jellegzetességeit, a megoldás és a megelőzés lehetőségeit.

A sikeres gyógyítás elméletét és gyakorlatát egy orvosi iskola dolgozta ki, amit évtizedeken át a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján Dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor vezetett. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy húsz éven át dolgozhattam ebben az innovatív gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoportban, ahol több szakmai találmány született ennek a nehezen leküzdhető Hétfejű Sárkány betegségnek a legyőzésére.

A sorozat mottójaként idézem bölcs, klinikai főnököm Goethe-től származó kedvenc mondását: “Az igazságot gyakran kell ismételni, mert tévedések is gyakran előfordulnak.”

Azért is írok ismét az általunk több évtizedes tapasztalat alapján összeállított és eredményesen alkalmazott gyógymódról, hogy minél többen megismerjék, és szükség esetén alkalmazzák. A legfontosabb felismerésünk az, hogy a komplex kórkép – még ha látszólag enyhe tünetekkel is jár – komplex megoldást igényel.

A nátha szövődményeit megtestesítő mesefigura, a Hétfejű Sárkány úgy látom, kezd egyre népszerűbb lenni. Valószínűleg azért, mert jól illusztrálja a problémát, és a kezelési lehetőségek többnyire mesébe illő módon eredményesek. Gondolom ennek köszönhető, hogy egy népszerű mesekönyv sorozatban önálló fejezetet írtak “Fülgyulladás” címmel a módszerünkről. A puha süni plüssfigura, amit a mesében tőlem kaptak a gyerekek, a valóságban is hozzátartozik kis pácienseink gyógyításához.

A gyermekkori nátha jellegzetességei

A leggyakoribb gyermekbetegség. Évente többször minden gyermeket érint, és az utóbbi időben egyre többször válik szövődményessé.

A gyermekkori felsőlégúti fertőzés semmilyen vonatkozásban nem tekinthető azonosnak a felnőttkorival. Minél fiatalabb egy szervezet, annál inkább megterheli még a nátha is, és általános tüneteket okoz (pl. láz, étvágytalanság, nyugtalanság, alvászavar, stb.). Az újszülött és a csecsemőkori nátha még a táplálást is veszélyezteti, hiszen ebben az életkorban még csak az orrán tud levegőt venni a gyermek. Ebben a korban az allergiás eredetű nátha még ritkább, de a későbbiekben a környezetszennyeződés és az immunitás gyengesége miatt egyre valószínűbb kóroki tényezővé válik.

Az orrnyálkahártya a hirtelen lehűlés kapcsán fogékonyabb lesz a levegőben lévő vírusok, baktériumok számára – ezért tartják megfázásnak.

A túlzottan meleg és száraz levegő is kedvez a nátha kialakulásának, mert a nyálkahártya kiszárad, elveszti természetes védekező képességét. A hideg hatására az erek hirtelen összehúzódása is rontja a védekezést. Reflexesen is csökken az immunvédelem, és könnyebben behatolnak és elszaporodnak a vírusok.

A náthás gyermek tüsszentéssel, köhögéssel – cseppfertőzés révén – a kórokozók millióit juttatja a levegőbe, sőt a tárgyak, játékok, az ajtókilincsek is közvetíthetik a betegséget.

Az orrfolyás kezdetben vízszerű orrváladékozással és orrdugulással jár, hiszen az orrüreget bélelő nyálkahártya vizenyősen megduzzad, akadályozva ezzel az orrlégzést. A gátolt orrlégzés másodlagos torokpanaszokat okoz, ún. “kicsit piros torok”-nak nevezett betegséget eredményez.

Ha a vírusok véráram révén az egész szervezetet megbetegítik, akkor viszonylag jó általános állapotban magas lázzal járó betegség alakul ki.

A megduzzadt légúti nyálkahártya jó táptalaj a baktériumok számára és megtelepedve ezek okozzák a szövődményeket, elsősorban az orrmelléküregekben, majd a középfülben, az orrmandulában és a légutakban.

Mindezen bajok megelőzhetők, ha a náthát komolyan vesszük és annak súlya szerint kezeljük.

A meghűlés ellen értelemszerűen a meleg az első ellenszer. Öltöztessük rétegesen a gyermekeket. A nátháról szóló mesében is leírom, hogy a sapka, sál, kesztyű viselése milyen fontos védekezés a betegség ellen.

Hideg időben, főleg ha elázunk és a cipőnk is átnedvesedik, jó a meleg fürdő, a meleg, illóolajos kamillás inhalálás, gyermekeknek a forrázás veszélye miatt nem javaslom. Nekik a meleg gyógytea itatása, és mindkét fülüket egyidejűleg melegítő fülmelegítő gyógysapka használatát javaslom.

Az illóolajok közül a kakukkfű közismerten segíti a felgyülemlett váladék oldását, felköhögését.

A hársfavirágból készült tea izzasztó hatású, gyulladáscsökkentő és hatóanyagai között flavonoidok is találhatók. A bodzavirág szintén izzasztó hatású és a benne lévő illóolajok is váladékoldó hatásúak.

Mindezek természetesen kiegészítik azt a fontos törekvésünket, hogy az orrjáratokban megtelepedett, ott elszaporodó és szövődményeket kiváltó kórokozókat eltávolítsuk. A megvalósításához alkotta meg klinikai munkacsoportunk az ORRHIGIÉNE fogalmát és eszközeit. Tapasztalatunk szerint a pangó orrváladék eltávolítására a megoldás kulcsa, ha ezt alaposan és rendszeresen végezzük. A szülők kezébe orrszívókat adtunk, ami még kevésbé gyakorlott kezekben is teljesen ártalmatlan.

A porszívóra szerelhető orrszívók segítségével az orrüregből hatékonyan el lehet távolítani a kórokozókkal telített váladékot.

Az orrmelléküregekbe megbújt baktériumok eltávolítása viszont már nem házi feladat, gyakorlott asszisztensek végzik a rendelőnkben.

Gyakran kérdezik tőlem a szülők, hogy hányszor szabad, illetve hányszor kell leszívni a kisgyermek orrváladékát. Erre a helyes válasz az, hogy ahányszor egy felnőtt ember kifújná az orrát, hiszen nem lehet vele ártani.

Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a helyes orrfújásra is meg kell tanítani a gyermeket. Nem lehet kizárólag az orrszívásra hagyatkozni. Az orrszívás ülő helyzetben történjen, hiszen fekvő helyzetben a váladék hátracsorog, nehezebb leszívni. A leszívás előtt és után is célszerű orrszprét juttatni, befújni az orrba.

A szóróflakon csúcsát ne dugjuk a gyermek orrába. Az általunk kitalált kombinált orrszpré oldja a váladékot és lelohasztja a nyálkahártyát, ezért célszerű a leszívás előtt és után is befújni.

A duzzadt orrnyálkahártya gyermekeknél hamar okoz fülkürt szellőzési zavart. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fülkagylókra helyezett meleg borogatás reflexesen javítja a középfül szellőzését. Ezt a régi tapasztalatra épült gyógymódot használtuk fel a fülmelegítő gyógysapka elkészítéséhez. A betétek jól tartják a meleget és nem forrósodnak fel túlságosan, és mindkét oldalon egyszerre gyógyítanak.

A klinikán kifejlesztett három termék, az orrszívó, a kétkomponensű orrszpré és a fülmelegítő gyógysapka a megelőzés és a gyógyítás szempontjából is hatékony eszköznek bizonyultak.

A témával kapcsolatosan további részleteket a www.gyogysapka.hu honlapon olvashatnak.

Gyermeküknek mielőbbi gyógyulást kívánok!