A szövődményes gyermekkori nátha – azaz a „Hétfejű sárkány” betegség

Néhány évvel ezelőtt a „Győzelem a nátha felett” címmel megjelent könyvemben már  részletesen írtam erről a kórképről. Gyakorisága az utóbbi időben egyre fokozódik, és ezért szántam rá magam, hogy ismét átgondolom Kedves Olvasóimmal együtt a megelőzéssel és a kezeléssel kapcsolatos lehetőségeket.

Könyvem bevezetőjében a következőket írtam: „Gyermekkorunk mesevilágának emlékezetes figurájával egyszer út közben találkoztam. Hosszú éveken át naponta utaztam a vidéki városból Budapestre a klinikára, ahol gyermek fül-orr-gégészként dolgoztam. A hosszú autóút alatt a nap közben történteken gondolkoztam. Arra döbbentem rá, hogy a leggyakoribb kórkép – a szűnni nem akaró nátha és köhögés – milyen jól illusztrálható ezzel a közismert mesefigurával, a hétfejű sárkánnyal.

A náthával kezdődő betegség gyakran elindít egy folyamatot, ami lépcsőzetesen halad előre, törvényszerű mérföldkövei vannak, és többnyire hét állomása van. A hét betegség együttese csak akkor oldódik meg, ha a kezelés minden egyes betegségre irányul. A mesében is csak akkor győzött a legkisebbik királyfi a hétfejű sárkány felett, ha mindegyik fejével megbirkózott.

Most kezdődő sorozatunkban ezekről a lehetőségekről írok Önöknek.

A hét kórkép a kialakulás sorrendjében a következő:

  1. Nátha (kezdetben vízszerű, majd később sűrű, sárgás orrváladékozással)
  2. Arcüreggyulladás (gyermekeknél fájdalom és magas láz nélkül)
  3. Fülkürthurut (fülpattogás, recsegés)
  4. Savós középfülhurut (folyadék a fülben, láz és fájdalom nélkül)
  5. Orrmandula-duzzanat, -gyulladás (nem mindig jár lázzal)
  6. Gége légcsőhurut (rekedtség, száraz köhögés)
  7. Hörghurut (hurutos köhögés, főleg éjszaka)

A nátha szövődményeként kialakuló felső légúti hurut sokszor a teljes légúti nyálkahártyát, a melléküregeket és a füleket is érinti. Tehát egy bonyolult, nagy kiterjedésű hurutos betegséggel állunk szemben. A kiterjedése az orrcsúcstól a legapróbb hörgőkig terjedhet, szinte a légutak teljes hosszában. A kezelése három, gyermekeket gyógyító szakterületet is érint, elsősorban a gyermekgyógyászok, majd a gyermek fül-orr-gégészek és a gyermektüdő-gyógyászok szakterületét érintik az egymás után kialakuló szövődmények. A megoldása annál egyszerűbb, minél hamarabb kerül felismerésre. Az orrban kezdődő és a tüdődben befejeződő kórkép megelőzése az orrhigiéne megvalósításában keresendő, aminek fogalmát és eszközeit nagyra becsült klinikai főnököm, Miriszlai professzor úr valósított meg.

A kórkép felismerése

Szinte minden szülő elmondja, hogy a tünetek a közösségbe kerüléskor náthával kezdődnek.  Az évszaktól és az időjárástól függetlenül egyre gyakrabban találkozhatunk a banális gyermekkori nátha szövődményeivel. A közösségbe kerüléskor kezdődő nátha gyakran elhúzódik, időnként köhög a gyermek, orrlégzése nehezített lesz, gyakran nyitott szájjal lélegzik. A két vezető tünet, a nátha és a köhögés hónapokon át tarthat, szinte megszokottá válik, hiszen látszólag nem lehet tőle megszabadulni. Ezek a gyermekek általában rossz étvágyúak, fáradékonyak, nyugtalanul alszanak, nyűgösen ébrednek. A szülők gyakran észlelik, hogy a gyermek hallása gyengébb, gyakran visszakérdez, figyelmetlen, felerősíti a televízió hangját. Rövid ideig tartó fülfájdalmak is előfordulnak komolyabb fülbetegség gyanúja nélkül. Az év folyamán többször ismétlődhet 1-2 napos lázas betegség, amikor a köhögés, az orrfolyás fokozódik. A lázas periódus elmúltával a gyermek orrfolyása, köhögése mérséklődik ugyan, de többszörös antibiotikus kezelés után sem válik tünetmentessé, sőt a nátha és a köhécselés folyamatossá válik.

A kórtörténet gondolom sok szülő számára ismerősnek tűnik

A gyermek fül-orr-gégészek naponta sok ilyen problémával találkoznak és világos, hogy a betegség nem csak egy kis nátha, vagy hörghurut, hanem sokkal bonyolultabb feladattal állunk szemben. Ennek analógiájára nyilván érthető, hogy a tünetegyüttes minden összetevőjét egy-egy sárkányfej reprezentálja. A következő számainkban mindegyiket részletesen ismertetjük, és mire a sorozat végére érünk, bízom benne, hogy a hétfejű sárkány (betegség) feletti győzelem lehetősége is világossá válik. Azt szeretném, hogy a legilletékesebbek, a gyermekek is megértsék a róluk szóló sárkánysztorit, ezért írtam egy mesekönyvet NÓZI, a náthás sárkány címmel, mely hamarosan CD lemezen is megjelenik.