Arcüreggyulladás a várandósság idején

Gyermeket, felnőttet egyaránt érintő gond az arcüreggyulladás. Várandósok csak ritkán jelentkeznek tipikusan erre utaló panaszokkal. Jellemzőbb, hogy a terhességet megelőző időszakban, esetleg már gyerekkortól ismétlődő arcüreggyulladással, vagyis inkább krónikus irritációk kiújulása miatt keresik fel a szakorvost kismamák.

A nátháról azt tartják, hogy ha kezelik hét napig tart, anélkül pedig akár egy hétig is elhúzódik. Ez a szójáték arra utal: akármit is teszünk a nátha ellen, lefolyása nehezen befolyásolható, hiszen a kórokozó vírusokra nincs hatékony gyógyszerünk. A szervezet küzdőképessége dönti el, hogy meggyógyul-e egy hét alatt, vagy szövődményessé válik. Ha két-három hétig is eltart, nyugodtan állíthatom, hogy orrmelléküreg-gyulladással állunk szemben.

Kiindulópontja

Erre az allergiás nátha is hajlamosít, ugyanis a duzzadt, váladékozó orrnyálkahártyán könnyen megtapadnak a kórokozók, és utat találnak az orrüregen át az arcüreg felé a két üreget összekötő piciny, élettani nyíláson keresztül. Kevesen tudják, hogy az arcüreg nyílása a törzsfejlődés kapcsán – a felegyenesedés miatt – kedvezőtlen pozícióba került. Így az orral összeköttetésben lévő kis nyílás az arcüreg alsó részéhez képest magasan van, a benne felhalmozódó váladékról pedig csak a „túlfolyás” ürül. Normál körülmények között az arcüreg tiszta, száraz, légtartó. Az üreget bélelő nyálkahártyának saját védelmi rendszere van, ami a nyílás felé hajtja a bejutó idegen anyagokat, de tartós gyulladás miatt ez a funkció is károsodik. Az üregből az orrba jutó váladék termelődése folyamatossá válik. Úgy szoktam megmagyarázni a betegeknek, hogy képzeljenek el egy olyan fazekat, amely a fülénél lyukas. Kizárólag akkor tud a folyadék kifolyni belőle, ha színültig van töltve. Ezért nem képes magától kiürülni az arcüreg, mindenképpen szükséges hozzá az orvos segítsége.

Viselősség alatt

Az arcüreggyulladásnak jellegzetes tünetei vannak, és ezek a terhességtől függetlenül alakulnak ki. A várandósság annyiban hat ki a kór lefolyására, hogy az alattomos gócbetegség egyszerre veszélyezteti az anyát, valamint a magzatot. A kezelőorvos is nehéz helyzetben van, hiszen röntgenvizsgálat, különösen az első időszakban, nem végezhető. Az egyébként használatos orrkészítmények, illetve antibiotikumok pedig a kismamáknál csak nagy megszorítással, odafigyeléssel alkalmazhatók. Az orvos gyakorlatán múlik, hogy a lehető legkisebb kockázattal a leghatékonyabb megoldást válassza.

Tipikus tünetei

Az egy héten túl tartó nátha sűrű, sokszor jellegzetesen féloldali gennyes orrfolyással, orrdugulással, rendkívül rossz közérzettel, hőemelkedéssel, tompa, elhúzódó fejfájással, féloldali fogsorfájdalommal, előrehajláskor fokozódó arcfeszüléssel, éjszakai köhögéssel jár. Ezek a leggyakoribb, legtipikusabb tünetek, amelyek szinte minden arcüreggyulladással küszködő beteg panaszai között szerepelnek. A terhesség egyebek között az ellenálló képességet is igencsak igénybe veszi. Nagyobb a szervezet vitamin- és ásványianyag-igénye. Ilyenkor többet kellene pihenni, és minél több folyadékot fogyasztani, mivel ezekre nem mindig figyelünk eléggé oda. A meggyengült immunitás teszi lehetővé, hogy a náthát okozó vírusfertőzés után gennykeltő baktériumok telepednek meg az orrüregben. Szaporodásnak indulnak, majd az arcüreg nyílásán át bekúsznak a mélybe. A sötét, meleg, nedves közegben nagyon jól érzik magukat. A nyálkahártyát ingerelve gennyes váladék képződik, és már pár óra elteltével észlelhetők az arcüreggyulladás jellegzetes tünetei.

Mit tehetünk?

A nátha kezdeti szimptómáinál ügyelni kell az orrhigiénére. Ismételt  féloldali, alapos orrfújás után az orrüregben spriccelt élettani só számos kórokozótól megszabadítja a beteget, mintegy kimossuk az orrjáratokat. Az arcüreg első falának sollux lámpával, vagy más módon való melegítése oldja a váladékot, így elfolyósítja azt. A helyes életmód, valamint a korszerű táplálkozás sokat segít a megelőzésben.

Még a passzív dohányzás is kifejezetten ártalmas. Sokan kérdezik tőlem, hogy a klíma okozhat-e gyulladásos melléküreg-betegséget. Azt tapasztalom, hogy nem okoz, de a kialakult betegséget igen kellemetlenül befolyásolja. Klímás környezetben az arcüreg-gyulladásos betegek kifejezetten rosszul érzik magukat.

Orvosi kezelés

Az üregekben keletkező gennygyülem esetén a kisanyukák számára is csupán az a lehetőség marad, amit Hippokratész már több mint 2000 éve leírt: „Hol genny van, azt le kell bocsátani.” A kezelőorvos – gyakorlatára bízva – hagyományos módon, szúrással vagy egy mostanában bevezetett szívótechnikával kezeli a beteget. A végeredmény a fontos, hogy minél előbb megszabadítsuk a veszélyes góctól a mamát, illetve gyermekét.

Mint minden elváltozásra, erre szintén érvényes, hogy hamar kell elkezdeni a kezelését, így gyorsabban gyógyul. Az elhúzódó nátha és köhögés legyen figyelmeztető jel ennek a betegségnek a kifejlődésére. Mindezek ismeretében a lehető leghamarabb forduljanak szakorvoshoz.