Az Orrhigiéné Alapítvány tevékenységének története

Az alapítvány létrehozásának gondolatát az a tény indokolta, hogy a fokozódó környezetszennyeződés hatására a légúti hurutos betegségek – különösen az óvodáskorú gyermekek körében – egyre gyakoribbá váltak.

A megbetegedés okait, a kialakulás immunológiai hátterét és a megelőzés, valamint a gyógyítás lehetőségét egy klinikai gyermek fül-orr-gégész orvoscsoport évtizedeken át évtizedeken át tanulmányozta és közzétette. Az orvoscsoport Miriszlai iskola néven közismert lett, és évtizedeken át végzett kutató-fejlesztő munkát a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján, a professzor úr vezetésével. Ebben a munkacsoportban dolgozott Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos, aki Miriszlai professzor úr tíz évvel ezelőtt bekövetkezett halála után a közös tevékenységük folytatásaképpen az Orrhigiéne Alapítvány elnöke lett. Az alapító Kármán Sándorné egy régi barátnő, akinek gyermekei az orrhigiénés elvek ismeretében gyógyultak meg.

Hivatalosan 2002. IX. 26-án az AM2292 nyilvántartási szám alatt jött létre az alapítvány, és azóta folyamatosan tevékenykedik. Székhelye három évvel ezelőtt Ceglédről Budapestre költözött, a IX., Tűzoltó utca 78-80. szám alá, és ez lett a működés központja.

Titkára Dr. Budai Miklós ügyvéd lett, és egy lelkes gyermekfülészeti asszisztensnőt, Dajka Györgynét választották a kuratórium tagjává.

Az alapítvány céljainak megfelelően minden évben az őszi-tavaszi hurutos időszakban egy objektív műszer, a tympanométer segítségével szűrővizsgálatokat végeztek több óvodában, bölcsődében – szülői beleegyezéssel. A műszer segítségével az észrevétlenül zajló fülproblémát ki tudják mutatni, és időben kezelve számtalan hallás- és beszédfejlődési problémát meg tudnak előzni.

A következő helységek óvodáiban, bölcsődéiben végeztek az elmúlt években szűrővizsgálatokat:

  1. Cegléd
  2. Gyula
  3. Békéscsaba
  4. Szarvas
  5. Törökszentmiklós
  6. Gyál
  7. Dunakeszi

Az elvégzett vizsgálatok száma minden egyes óvodában elérte az 50-et, sőt több esetben 100 vizsgálatot is végeztek.

Az eredményeket kiértékelve azt látták, hogy a légúti szövődmények a közösségbe járó gyermekek körében nagyon gyakoriak, és többnyire későn kerülnek észlelésre.

A kezelési javaslatot minden szőlőnek írásban adták át.

Az alapítvány céljai között szerepel az ismeretterjesztő, felvilágosító munka. Dr. Somi Ildikó, a kuratórium elnöke folyamatosan végzi ezt a munkát, ugyanis rendszeresen megjelenő közleményei és előadásai a légúti hurutos betegségek okairól és következményeiről, a megelőzés lehetőségeiről szólnak.

A Baba Patika c. folyóiratban 2002. óta minden hónapban ír a gyermek fül-orr-gégészeti betegségekről. A Baba Magazin és a Kismama újság, valamint a Ceglédi Kék Újság is közölte a náthás-köhögős betegséggel küszködő családok számára a megoldás lehetőségeit. A doktornő minden évben előadással és poszterrel is szerepel a szakmai konferenciákon.

Legutóbb 2009-ben a gyermekgyógyász társaság vándorgyűlésén, és a gyermek fül-orr-gégészek kongresszusán tartott előadást az orrhigiéne és a szívótechnika jelentőségéről – emlékezve ezzel Miriszlai professzor úr halála 10 éves évfordulójára.

Javaslatot tett ezen a fórumon egy díj létrehozására azon fiatal orvosok számára, akik az orrhigiéne elveit továbbadják betegeik számára, és a megelőzésben eredményes munkát végeznek.

Dr. Somi Ildikó könyvet írt Győzelem a nátha felett címmel a szülők számára, aminek újabb kiadását tervezi.

Két mesekönyvet írt a náthával küszködő gyermekeknek és népszerű szóróanyagot készített „Csak egy kis nátha” címmel, amit az alapítvány költségén több ezer példányban eljuttatott az érdekelteknek.

Az alapítvány székhelyén működő, főként gyermek fül-orr-gégészeti tevékenységet folytató rendelőben rendszeres szakmai továbbképzés folyik – akkreditált felnőttképzés formájában.

Legutóbb Sárvárról volt a rendelőben egy orvos-asszisztensnő munkacsoport, hogy elsajátítsák az arcüregek vácuumos öblítésének módszerét, és megismerjék a szükséges prevenciós segédeszközök használatát. A módszert átvették és az alapítvány útmutatása, segítsége révén Sárváron ilyen szellemben működő fül-orr-gégészeti rendelőt nyitottak.

Dr. Somi Ildikó prevenciós tevékenységének eredményeképpen két fontos termék is létrejött, ami kapható a gyógyszertárakban. Az egyik az OTO-THERM néven ismert fülmelegítő gyógysapka, a másik egy hatékony orrtisztító szpré, a NASOPAX, mely gyermek és felnőtt változatban is kapható a patikákban. Előnye, hogy nem irritálja az orrnyálkahártyát, ezért hosszú ideig alkalmazható mellékhatás nélkül. Ezeknek a termékeknek a használatára, illetve az orrváladék leszívásához használt különböző orrszívók helyes használatára a gyakorlatban is megtanítják az érdekelt szülőket.

Az alapítvány megalakulása óta kapcsolatokat létesítettek gyermek-háziorvosokkal, gyermek fül-orr-gégészekkel, és előadások, poszterek és egyéb információs anyagok segítségével hozzájárulnak az ottani prevenciós munkához. Sok hasznos tanácsot találnak a szülők a www.gyogysapka.hu honlapon.

Az orrhigiéne szellemében működik azóta Egerben, Gyulán, Sárváron, Győrben és Cegléden, Dunakeszin és Budapesten több helyen is a légúti hurutos betegségek kezelése és megelőzése: Ennek további országos hálózattá bővítése szükséges lenne. Pályázatunk beadását is ez a törekvés, illetve a légúti betegségek népbetegséggé válása indokolja.