Fülbetegség nyáron

A fülbajok igazi szezonja a hűvös, szeles, csapadékos időszak, amikor a nátha és az influenza gyakori betegség. Különösen igaz ez abban az életkorban, amikor a gyermekek először kerülnek közösségbe, tehát a bölcsődés és óvodáskor kezdetén.

Most viszont nem erről a náthával kezdődő fülbetegségről írok a Tisztelt Olvasóimnak, hanem a nyári szezonban gyakori hallójárat-gyulladásról. Az előző a középfül betegsége, az utóbbi a külsőfül bőrének gyulladásos elváltozása. Az utóbbi típus szezonalitását meghatározza az a tény, hogy a strandolás, vízbe merülés kapcsán keletkezik. A gyakori víz alá merüléskor a külső hallójárat is megtelik vízzel. Az egészséges dobhártya nem engedi a középfül fleé az uszoda vizét. Ha sérült vagy beteg a dobhártya, akkor a külső hallójárat gyulladása a piszkos fürdővíz hatására tovább bonyolódik és a középfül gyulladása is társulhat hozzá. Ez szerencsére ritkán fordul elő, hiszen minden fülgyulladás kapcsán óva intjük a betegeket, hogy elmerüljenek a közösen használt fürdők vizében.

A nyaralásra készülve célszerű arra is felkészülni, hogy a felmelegedett tavak, strandok vizében elszaporodott kórokozók még a teljesen egészséges fülekkel rendelkezők között is okoznak meglepetést.

Aki fürdéskor sokat tartózkodik a vízben és sokszor merül a víz alá, kiteszi magát annak a kockázatnak, hogy a hallójárat bőre felázik, és a bőr elveszíti természetes védekező rétegét. Eltávozik, illetve leázik a bőr védelmét képező fülzsírréteg, és a bőr másik fontos védelmi rendszere, a „savköpeny” a víz hatására megszűnik, sőt az is lehet, hogy lúgos kémhatású lesz. Mindez kedvező körülményeket teremt a baktériumok szaporodása számára és egyúttal lehetővé válik a bőrön át a kórokozók behatolása.

Normál körülmények között is van számtalan  baktériumfaj a bőrünk felszínén, de ezek a bőrvédelem miatt nem tudnak bejutni a védelmi zóna alá. Érthető tehát, hogy a zsírréteg távozásával és a savköpeny leázásával kényelmes behatolást biztosítunk a gyulladást okozó baktériumok számára a bőr rétegei közé. Különösen kedveznek ennek a hallójáratban lévő apró kis hámsérülések.

Kevesen vallják be, hogy túlzottan szeretik tisztítani a külső hallójáratot. Az állandó tisztogatás, dörzsölés szemmel nem látható piciny bőrsérüléseket okozhat és ez a behatolási kapu a baktériumok számára. Az ekcémás, repedezett bőr is nagyon veszélyes tud lenni a strandolás közben szerzett bőrfertőzések okaként.

Hogyan ismerhető fel a hallójárat-gyulladás?

A legfontosabb tudni, hogy a külső fül járata jellegzetesen beszűkül és ilyenkor rendkívül fájdalmas is. Lázzal ritkán jár együtt, esetleg hőemelkedést okoz, és az érintett oldalon bedugul a fül, romlik a hallás.

A gyulladásos bőr sárgás színű váladékot termel, ami a fülkagylóra is kiszivároghat.

A bőrgyulladás fájdalmasságát indokolja, hogy a hallójárat szűk csontos csatornájában zajlik és az nem tud tágulni, mint a szülőcsatorna. Súlyosabb esetben a bőr alatti kötőszövet is besűrűsödik és a duzzanat szinte elzárja a hallójáratot.

Ez indokolja a vele járó átmeneti halláscsökkenést is. A fülkagyló előtt és mögött is kialakulhat gyulladásos beszűrődés bőrpírral, sőt maga a fülkagyló is beduzzadhat. Ezek a tünetek a hallójárat-gyulladás ritkán előforduló, kiterjedt formái kapcsán jelentkeznek.

Az egyszerű, szinte nyári időben mindennapos uszodai fülgyulladások nem járnak ilyen heves tünetekkel, enyhébb lefolyásúak, de gyakran ismétlődnek.

A súlyosabb formákat főleg felnőtteken, a nyári közegben a zsúfolt, piszkos vizű strandokon fürdőzők panaszaiként tapasztalom. A kánikulában felmelegedett strandok, tavak vizében elszaporodott kórokozók gyakran tömeges fülészeti megbetegedést okoznak.

Mit tehetünk, hogy elkerülhessük?

A bőr védelmének, ellenálló képességének javítása a megoldás. Óvakodni kell a fölösleges naponkénti hallójárat tisztogatástól. A fülzsír kitörölgetése helyett inkább kevés babaolajat cseppentsünk a gyermek fülébe. Ennek az a szerepe, hogy vékony rétegben bevonja a bőrt és egy ideig víztaszító réteget képez, nem engedi átázni a bőrt.

A másik fontos teendő a bőr védelmét képező savanyú kémhatás fenntartása. Hosszú éveken át a borogatáshoz is közismert Buron oldat volt az egyetlen segítség az antibakteriális és más gyulladáscsökkentő kenőcsök mellett.  Több éves kísérleti klinikai munka kapcsán bizonyítást nyert, hogy a savanyú kémhatású zselé egy nagyon jó segítség a külső hallójárat-gyulladás kezelésénél.

Azt látom, hogy minden gyakorlott fül-orr-gégésznek saját bevált receptje van ennek a betegségnek a kezelésére.

Nekem az általunk kifejlesztett savanyú kémhatású zselé képezi a legjobb megoldást. Hozzáteszem, hogy a szokásos fülmelegítés helyett inkább hűteni kell a fület, mivel ez nem középfülhurut, hanem külső fül bőrbetegség.

A hűtésre a gyógysapka hőtároló betétje teljesen megfelel, ha előzőleg 10-15 percre a mélyhűtőbe tesszük. A fájdalmas fülre tiszta textíliát teszünk és arra tesszük rá a hideg borogatást.

Az uszodába járó, fülgyulladásra hajlamos gyermek fülébe minden edzés előtt célszerű néhány csepp babaolajat cseppenteni, ami víztaszító réteget képez és megóvja a bőrt a felázástól. Nyaraláshoz azt tanácsolom, hogy vigyenek magukkal olajat és kevés ecetet is. Néhány csepp ecettel készített oldat is regenerálja a savköpenyt, védi a bőrt és jól hűsíti a gyulladásos területet. Tartózkodjanak a bőr naponkénti tisztogatásától és ezzel is elkerülhetők az apróbb sérülések

Mindezekhez kívánok zavartalan, jó nyaralást!