Fülfájdalom nyáron

A fájdalmas fülbetegségek gyermekkorban főként a náthás-hurutos állapothoz kapcsolódnak. Ez az időszak általában ősztől tavaszig tart. Van egy másik, jellegzetesen évszakhoz kötött fülbetegség, ami a nyári strandolás idején gyakori, ez pedig a külső hallójárat gyulladása. Szaknyelven ezt a jellegzetes tünetekkel járó fülbetegséget externának, pontosabban OTITIS EXTERNÁNAK nevezzük.

Közeledik a nyaralás ideje és a fürdőzéssel egyidejűleg minden évben egyre többfájdalmas fülpanasszal találkozom. A nyaralás, a szabadidő mindenkinek rövid és drága kincs. Sajnos a fürdőzés kapcsán kialakult külső hallójárat-gyulladás  sok gyermek és felnőtt nyaralását megzavarja. A tartós kánikulában felmelegedett tavak, strandok vizében elszaporodott kórokozók sokszor tömeges fülészeti megbetegedést okoznak.

A külső hallójáratban kialakult bőrgyulladást nem szabad összekeverni a náthával szövődött középfülgyulladással.

Jóllehet mindkét betegség  igen heves fülfájdalommal járhat, de kialakulása, lefolyása, kezelése teljesen különböző.

A középfülgyulladás főként gyermekbetegség és többnyire magas lázzal jár. A hallójárat-gyulladás bármely életkorban előfordul és ritkán okoz lázat, inkább csak hőemelkedést.

Hogyan alakul ki?

A gyakori és tartós víz alá merülés feláztatja a külső hallójárat bőrét, ezáltal a vízben lévő baktériumok behatolnak a hámréteg alá. A bőrön lévő kis hámsérülések ennek különösen kedveznek. Enyhe viszketéssel kezdődik, majd kevés váladék képződik, a bőr megvastagszik és beszűkíti a hallójáratot. Ennek a következménye a fülzúgás és a halláscsökkenés. Közben rendkívül heves fájdalom alakul ki, többnyire láz és hurutos tünetek nélkül. Súlyosabb esetben a bőr alatti kötőszövet gyulladásos beszűrődése a fülkagylóra és a környezetére is ráterjed.

Aki fürdéskor sokat merül a víz alá, kiteszi magát annak, hogy a bőr felszínéről leázik a természetes védőréteg, a bőrvédelmet képező fülzsírréteg, és ami még ennél is fontosabb, a savköpeny, azaz a bőr savanyú kémhatása is leázik.

Mindezek lehetővé teszik a bőr felszínén lévő baktériumok számára, hogy a mélybe hatoljanak a bőr rétegén keresztül. Bizonyos egyéni hajlam létezik, ugyanis a betegeim között többször tapasztalom, hogy a baj azonos oldalon ismétlődik.

A kezelés lehetőségei

Minden gyakorlott fül-orr-gégésznek van egy saját, bevált gyógymódja, amit következetesen alkalmaz. A saját módszerem lényege egy savanyú kémhatású zselével átitatott gézcsík bevitele a hallójáratba. Ez tartósan regenerálja a savköpenyt, nem szárad ki és a tapasztalat alapján „elfújja” a tüneteket.

A kezelés minden esetben a fül kitisztításával kezdődik, ami gyermekek esetében sokszor nehezen kivitelezhető. Igyekszem minél kevesebbet „macerálni” a fájdalmas fület, ezért a jól bevált szívótechnikával néhány műanyag szondával leszívom a felgyülemlett váladékot. A savanyú szagú zselébe mártott gézcsík bevezetése előtt gyulladáscsökkentő hatású krémet is n teszek a hallójáratba. Erre a célra tapasztalatom szerint kitűnően megfelel az antibiotikumot nem tartalmazó, nem allergizáló, tiszta növényi eredetű, hámregeneráló hatásáról ismert aloe verát tartalmazó gél.

A fülfájdalom csillapítására helyileg mindenki szívesen alkalmaz borogatásokat. Fontos megjegyezni, hogy az így kialakult külső fülgyulladás enyhítésére nem a meleg, hanem a hűvös borogatás a célszerű. Hideg vízbe mártott vattával, gézlappal megoldható. A borogató oldatot néhány csepp citrommal, ecettel, ólomecettel lehet savanyítani.

Jó segítség a hűtőborogatáshoz a közismert OTO-THERM gyógysapka, hőtároló betétje, hiszen ez hűtésre és melegítésre egyaránt használható. Hűtőszekrénybe 10-15 percre betéve jól tartja a hideget és a fájdalmas fülre téve szünteti bőrgyulladást.

A megelőzés lehetőségei

Az uszodába járó gyermekek szülei ezzel a betegséggel sokszor találkoznak, és nagy tapasztalattal rendelkeznek a megelőzés vonatkozásában.

Jó segítség az egyedi hallójárati füldugó. Ha jól zár és nem megy alá a víz, akkor sok kellemetlenségtől menti meg a gyermekeket. A fürdés előtt jól bevált a hallójárat olajozása, egyszerűen a fülbe csepegtetett paraffin- vagy babaolajjal. Ez védőréteget képez a bőrön és a felázás veszélye csökken vagy teljesen elhárul. Ezért nyaraláskor vigyünk magunkkal olajat és kevés ecetet is. A bőr vélelmében mindkét anyag hasznos segítség lehet. Célszerű a patikákban kapható „pezsgő” tablettát is beszerezni. A hidrogén-peroxidot tartalmazó tabletta vízben oldva, fülbe csepegtetve a pezsgése révén tisztítja a hallójáratot.

Fontos intelem, hogy ne piszkálják, és főleg ne tisztítsák naponta a külső hallójáratot. Ezzel az apró hámsérülések elkerülhetők, és a bőr védelmét képező fülzsír réteget és a savköpenyt sem károsítjuk.

Mindezek megszívlelése után zavartalan, jó nyaralást kívánok.