Fülgyógyítás házilag

Bármilyen furcsán is hangzik, a leggyakoribb gyermekkori fülbetegség, a középfülgyulladás otthoni gyógymódja a nátha gyógyításával kezdődik.

A fülkürt szellőzését javítja a fülmelegítő gyógysapka. A felmelegített betétek mindkét fülkagylóra egyszerre kellemes meleget közvetítenek.

Még ma is mosolyogva emlékszem egy régi betegem panaszára, aki elmesélte, hogy fülfájdalom miatt vitte orvoshoz a gyermekét, és az orrát kezdték gyógyítani. Megnyugtattam, hogy igen helyesen jártak el, hiszen ők is nagyon jól tudták, hogy a középfülgyulladás a nátha szövődménye.

Többször leírtam már, de úgy érzem, nem elégszer, hogy a nátha az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be, ha nem álljuk útját. Közben útba ejti az arcüregeket, a füleket és az orrmandulát is. Ennek a kialakulásához természetesen idő kell, előfordul, hogy hetek-hónapok múlva „járja végig” ezt az utat a betegség az orrból a tüdő felé.

Vannak kivételek: ahol az út már nagyon „bejáródott”, ott órák alatt is eljuthat a gyulladás a fülbe. Ők az én „füles” pácienseim.

Veszélyes nátha

A nátha tehát nem banális betegség, hanem egy szövődménysorozat kiinduló állomása. Több évtizedes gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban még nem tapasztaltam középfülhurutot nátha nélkül.

A „füles” gyermekek vonatkozásában valószínűleg öröklött hajlam is szerepet játszik. Ezekre a gyermekekre még inkább oda kell figyelnünk, és az első lépcsőfoknál, a náthánál meg kell akadályozni a hurutos állapot tovaterjedését.

A vírusos eredetű, többször megfázásnak minősített nátha hamar baktériumokkal kombinálódik, és sűrű, sárgás orrfolyás alakul ki. Ennek eltávolításáról mindannyiszor gondoskodnunk kell egy kisgyermek esetében, ahányszor mi kifújjuk az orrunkat hasonló esetben. Hároméves kor körül már elég hatékonyan ki tudja fújni a gyermek az orrát, ha megtanítjuk rá.

A bedugult orrban a váladékon túl a duzzadt orrnyálkahártya a másik veszélyforrás. A fül élettani nyílása, ami az orrból nyílik (Eustach-kürt) nem tud levegőt juttatni a fül felé, mert az orrban beszűkül a nyílása. Ennek rövid és hosszú távon is számtalan következményével találkozom a fülészeti gyakorlatomban. A középfülből felszívódó levegő, miután nem kap utánpótlást, a testnedvek beáramlását eredményezi a középfülbe. Ez kifejezett halláscsökkenést okoz, és emellett még annak a veszélyével jár, hogy bármikor befertőződik és robbanásszerűen kialakul a középfülgyulladás. Órák alatt hirtelen magas láz, fülfájdalom jelentkezik, és ki is fakadhat a gyermek dobhártyája. A megelőzés létező eszközeivel meg kell akadályozni ennek a folyamatnak a kialakulását.

Gyógysapkát a fülre

Már a nátha kezdetén is javaslom használni, nem csak a fájdalmas fülre tenni. Ha időben elkezdjük, van esély rá, hogy nem alakul ki a fülfájdalom.

Van emellett egy új módszer a középfül szellőzésének javítására, egy nagyon szellemes kis szerkezet: egy orron át felfújható kis lufi. A másik orrnyílás befogásával a lufi fújásakor nő a nyomás az orrban, a fülkürt átjárhatóvá válik. Fontos, hogy előtte alaposan fújja ki a gyermek az orrát, sőt ha nagyon dugul, orrspray segítségével szüntessük meg a nyálkahártya-duzzanatot. A fül gyógyítását tehát nem tévedésből, hanem átgondolt céltudatossággal az orr felől kezdjük. Így a leghatékonyabb és a későbbi fülbetegségek megelőzését is jelenti.

Az orrváladék rendszeres, alapos leszívása után hatékony orrkészítményt kell juttatni az orrüregbe. Célszerű, ha kombinált hatású a gyógyszer, tehát egyidejűleg a váladékot is oldja, és lelohasztja a nyálkahártyát.