Hogyan használjuk? (1. rész)

A kisgyermeket nevelő családok mindennapos gondjai közé tartozik a szűnni nem akaró nátha és köhögés, sőt egyre több gyermeknél tapasztalják, hogy a hurutos állapot kapcsán gyengült a hallása. A gyermek betegsége miatt érzett izgalom sokszor megnehezíti az ápolásával, gondozásával kapcsolatos teendőket. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani néhány olyan kérdés megválaszolásával, amely a rendelőmben naponta felmerül.

Fültisztítás

Az egyik leggyakoribb kérdés a fültisztítással kapcsolatos. Hogyan és mikor tisztítsuk a gyermek fülét?

Azt tanácsolom, hogy az egészséges kisbaba fülét csak a külső részeken tisztítsák naponta. A hallójárat mélyébe ne dugják a fültisztító pálcát, csak a fülkagyló külső részén lévő redőt tisztítsák vele. Ha fürdetéskor víz kerül a hallójáratba, azt a törülköző összecsavart sarkával ki lehet itatni. A kisgyermek hallójárata olyan szűk, hogy a vattás pálcával mélybe nyomhatjuk az ott termelődő fülzsírt, és onnan igen nehéz eltávolítani.

A túlzott tisztogatás a bőr védőrétegét károsítja. Megváltoztatja a védelmet jelentő savas kémhatást, és ezzel a gyulladások kialakulásának kedvez. A „savköpeny” regenerálódására klinikai munkacsoportunkkal együtt egy savanyú kémhatású zselét fejlesztettünk, aminek hallójáratvédő fülcsepp változata remélem hamarosan kapható patikákban.

Különösen fontos védeni a külső hallójáratot a babaúszásra, vagy óvodás úszásoktatásra járó gyermekeknél. A fürdés előtt pár csepp babaolajat célszerű a fülbe cseppenteni. Ez víztaszító réteget képez, és védi a bőrt a felázástól. Az úszás végén viszont a kiszárított fülekbe javaslom a savanyú kémhatású fülcseppet belecsepegtetni. Megvédi a bőrt a szennyezett víz kórokozói ellen, és fülfájás miatt nem kell félbeszakítani az úszótanfolyamot.

Orrszívás

Mindennapos gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban a másik fontos kérdés, hogyan kell, hogy lehet a náthás gyermeket megszabadítani az orrváladékától, amíg nem tanul meg orrot fújni. A klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoport, élén Miriszlai professzor úrral, ezt a problémát gyakorlatilag megoldotta. Két évtizeddel ezelőtt még igen kevesen tudták, hogy a náthás gyermek orrváladékát porszívóra szerelt orrszívóval is el lehet távolítani. Igaza lett Miriszlai professzor úrnak, aki azt mondta, hogy az orrhigiéné eszköze, az orrszívó néhány évtized múlva annyiféle formában kapható, mint a szájhigiéné eszköze, a fogkefe… A fontosságát és a hatékonyságát ma már senki sem vitatja, bár kevesen tudják, hogy ez igazi magyar találmány. A fokozódó környezetszennyeződés miatt a nátha mindennapos betegséggé vált, és mindaddig, amíg a gyermek nem tudja hatékonyan kifújni az orrát, ez az egyetlen lehetőség a szövődmények megelőzésére.

Milyen a jó orrszívó technika?

Otthoni körülmények között az orrváladék leszívását ülő helyzetben javasoljuk. Ilyenkor az orrüreget tisztítjuk. Fekvő helyzetben öblítő folyadék kíséretében az arcüregeket, rostasejteket tisztítjuk vácuum technikával. Ezt klinikai főnököm gyermekorvosoknak írott könyvében ismerteti, de csak kizárólag intézetben javasolja végezni!

Az otthoni, ülő helyzetben végzett orrszívásnál a szívó végét kicsit oldalra és lefelé irányítsuk, mert az orrváladék a hátrafelé lejtő orrfenék miatt ott gyűlik össze. Célszerű többször, rövid időre megszakítva végezni a szívást. Az ellenoldali orrfél befogásával a szívás ereje nő. Ezt különösen sűrű orrváladék esetén célszerű megtenni. A kis kézi, motoros orrszívóval az ellenoldal befogása teszi igazán hatékonnyá a leszívást.

Orrcsepp vagy orrspray?

Mindenki tapasztalja, hogy a náthás gyermek orrdugulását még a leszívás után is szortyogó hang jelzi. A hurutos nyálkahártya-duzzanat természetesen a leszívás után is fennáll egy darabig. Az orrlégzés további javítása érdekében ilyenkor célszerű olyan gyógyszert juttatni az orrüregbe, ami a nyálkahártya-duzzanatot csökkenti és a bennrekedt váladékot oldja. A patikában már évek óta kapható egy ilyen orrspray, amit klinikai munkacsoportunk fejlesztett ki. Az egyetlen orrkészítmény, ami akár négy héten át is használható, ártalom nélkül. Gyermek és felnőtt változata is van. Az elhúzódó nátha és allergiás orrfolyás kezelésére évek óta javaslom a betegeimnek.

A leszívás előtt egyszer befújni azért jó, mert oldja a váladékot, és megkönnyíti a váladék eltávolítását. A tiszta orrba is javaslom egyszer befújni, mert lelohasztja a nyálkahártya-duzzanatot.

A másik hiba, amit gyakran tapasztalok, hogy a szóróflakon csúcsát igyekeznek bedugni az orrjáratba. Szerintem ez kellemetlen és felesleges. Javaslatom az, hogy az orrcsúcsot felemelve, a nyíláshoz illesztve spricceljék be a gyógyszert. Ezt a műveletet is célszerű ülő helyzetben végezni. A függőlegesen tartott szóróflakon jobban működik. Az orrcseppet pici csecsemőknek javaslom, mert az orrspray a szűk orrjáratokba nehezen juttatható be. Nagyobb gyermek orrába, főleg a hanyattfekvő helyzetben becseppentett orrcsepp leszalad a garatba. Az orrüregben, ahová szántuk, alig tud kapcsolatba kerülni az orrnyálkahártyával.

Az orrdugulás megszüntetése nagyon fontos a náthás eredetű szövődmények megelőzésében. Az arcüregek, rostasejtek, fülek orrban lévő nyílása felszabadul, és ha jó a szellőzés, nem alakul ki gyulladásos váladékpangás.

Hűtés vagy melegítés?

Régi tapasztalat, hogy a fülfájdalom enyhítésére jól működik a fülkagylókra helyezett meleg. Fontos tudni, hogy a melegítés ingerterápiaként működik, és klinikai mérések bizonyítják, hogy javítja a középfül szellőzését. Ezért javasoljuk a gyógysapkával egyszerre mindkét oldalra feltenni a meleget.

A külső hallójárat  gyulladása, ami a nyári strandszezon betegsége, igazi bőrgyulladás. A savköpeny regenerálása mellett ilyenkor a fülkagyló hűtése célszerű.

A gyógysapka hőtároló betétje meleg vízben felmelegíthető, de hűtőszekrénybe téve jól használható hűtésre is.