Hogyan használjuk? (2. rész)

A gyermekünk betegsége miatt érzett izgalmunk sokszor megnehezíti az ápolásával, gondozásával kapcsolatos teendőket. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány olyan kérdés megválaszolásával, amely a rendelőmben naponta felmerül.

Az egyik leggyakoribb kérdés a fültisztítással kapcsolatos. Hogyan és mikor tisztítsuk a gyermek fülét? Az tanácsolom, hogy az egészséges kisbaba fülét csak a külső részeken tisztítsák naponta. A hallójárat mélyébe ne dugják a fültisztító pálcát, csak a fülkagyló külső szélén levő redőt tisztítsák vele, Ha a hallójáratba víz kerül fürdetéskor, azt a törülköző összecsavart sarkával ki lehet itatni. A kisgyermek hallójárata még olyan szűk, hogy a vattás pálcával a mélybe nyomhatjuk az ott termelődő fülzsírt, és onnan igen nehéz azt eltávolítani.

A túlzott tisztogatás a bőr védőrétegét karosítja. Megváltoztatja a védelmet jelentő savas kémhatását, és ezzel a gyulladások kialakulásának kedvez. A vattás pálca viszont jól használható az orrbemenetben levő beszáradt pörkök eltávolítására. Érdemes előtte a vattás végét kicsit megnedvesíteni.

Nagyon fontos, hogy minden műveletnél gondosan rögzítsék a baba fejét. A hirtelen mozdulatok közben sérülést okozhatunk az orrban és a fülben is. A fül kifolyó váladékának tisztogatására, a bőrön és a szájzugban levő elváltozások ecsetelésére és a köldök tisztítására is használhatjuk a vattás végű pálcikát. Bármilyen műveletet végzünk vele, fontos, hogy alapos kézmosás után tegyük azt.

A másik gyakran elhangzó kérdés, hogyan lehet, hogyan kell a náthás gyermeket megszabadítani az orrváladékától, amíg nem tanul meg orrot fújni. Egy étvizeddel ezelőtt még igen kevesen tudták, hogy a náthás gyermek orrváladékát porszívóra szerelt orrszívóval is el lehet távolítani. Ma már alig van olyan szülő, aki ne ismerné ezt a lehetőséget.

Sokan félnek a porszívó erejétől, ezért nem merik alkalmazni az orrszívót. A mai készülékeknek többnyire szabályozható a szívásintenzitása.. Ügyeljünk, hogy
orrszíváskor 1000 Wattnál ne legyen erősebb!

Amikor azén nagylányom még kicsi volt, akkor csak kézzel összenyomható gumiballonos orrszívókat használt mindenki. Gyakorló anyaként magam is tapasztaltam, hogy annak nagyon gyenge volt a szívóereje. A gumiballon alsó részét levágva és a porszívóra csatlakoztatva viszont már sokkal eredményesebb volt a használata. Az igazi előrelépés az erre a célra kialakított porszívós orrszívó lett. Megoldották, hogy a váladék nem kerülhet a porszívóba, mert önálló tartálya van.

A gyermekkori orrhigiéné eszköze ma már több változatban kapható. Az üvegből készült könnyen, jól tisztán tartható, de mivel törékeny, nagyon vigyázni kell rá, viszont az alkatrészei pótolhatók. Ebből pici csecsemőknek készült változat is létezik. A műanyag kevésbé törik, de nehezebb tisztán tartani.

Dr Somi-féle fülmelegítő gyógysapka méretei:

  • Újszülött kortól 6 hónapos korig
  • 6 hónapos kortól 18 hónapos korig
  • 18 hónapos kortól 8 éves korig
  • 4 éves kortól 8 éves korig
  • 8 éves kortól felnőttkorig

Milyen a jó technika?

A gyermek az orrszívás közben ölben tartva, szorosan átölelve, ülő helyzetben legyen. Ha az anya egyedül van otthon a gyermekkel, akkor ez nehezen megoldható. Célszerű segítséget hívni ilyenkor. A fekvő helyzetben való orrszívás a hátracsorgó váladék miatt nem tökéletes, Az a tapasztalat, hogy a porszívós orrszívók ülő helyzetben működnek igazán jól. A szívó végét inkább lefelé és kicsit oldalra irányítsuk, mert a váladék az orr alsó részében gyűlik össze. Célszerű többször, rövid időre megszakítva végezni a szívást. Az ellen oldali orrfél befogásával a szívás ereje nő. Ezt csak nagyobb gyermeknél és nagyon sűrű orrváladéknál végezzük.

Az orrszívás naponta többször végezhető, az egyszerűség kedvéért: annyiszor, ahányszor a felnőtt is kifújná az orrát, ha náthás.

Mindennapos gond

A náthás gyermek orrdugulását szortyogó hang jelzi, és ezt gyakran a váladék leszívása után is hallani lehet. Ilyen esetben célszerű az orrlégzés javítása érdekében gyógyszert juttatni a gyermek orrába. Az orrcseppek hanyatt fekvő helyzeten, de sokszor még ülő-álló helyzetben becsepegtetve is az orrfenéken lefolynak a garatba. Az orrüreg oldalsó falát — ami a legnagyobb felületet képezi — gyakorlatilag nem érinti, ezért nem is javítja az orrlégzést.

A modern orrkészítmények már többnyire orrpermet, orrspray formájában készülnek. Adagolásuk egyszerű, gyors, hatékony.

A közelmúltban került a gyógyszertárakba egy új orrspray gyógyszer kombináció, mely igazán a mindennapos gondok megoldására való. Egyidejűleg szünteti az orrnyálkahártya-duzzanatot és oldja az orrban rekedt váladékot. Hároméves kortól adható.

Az orrdugulás megszüntetése nagyon fontos a betegségek megelőzésében. Az arcüregek és fülek orrban levő nyílása felszabadul, jól szellőzik, és nem alakul ki gyulladásos váladék, pangás a kapcsolt üregrendszerben. Az orrspray-eket ülő helyzetben célszerű az orrba juttatni. Ha a gyerek hanyatt fekszik, akkor minden spriccelés után függőleges helyzetbe kell állítani az üveget, hogy a gyógyszer maradéktalanul kiürüljön abból.

Ingerterápia

A nátha leggyakoribb gyermekkori szövődménye a középfülgyulladás. A fülbetegségre hajlamos gyermekek szülei gyakran felteszik a kérdést: hogyan lehet a középfül gyulladásos betegségét megelőzni. Az előzőekben leírt, az orrfunkció javítását segítő tevékenység a fülbetegségek megelőzését jelenti. Ezenkívül a középfülhurutok kezelésére és megelőzésére is használható a fülmelegítés. A melegítés hatása akkor érvényesül igazán, ha a fülkagylóval közvetlenül érintkezik. A fülét fájlaló gyermek a puha, meleg anyagra szívesen ráfekszik, ugyanis a melegítés enyhíti a fülfájdalmat. Fontos tudni, hogy a melegítés ingerterápiaként működik. Célszerű egyszerre mindkét fület melegíteni, hiszen a betegség általában kétoldali, és a jótékony reflexek mindkét oldalról kiváltódnak. Akkor végezzük jól, ha nem folyamatosan, hanem bizonyos időközönként, körülbelül 20 percre feltesszük a melegítést a fülekre. Ugyanis az ingerterápia lényege éppen az, hogy a változást regisztrálja a szervezet.

Lázasan ne!

Kiderült, hogy a melegítés javítja a középfül szellőzését, ezért már náthás gyermeknek is javasolható. Az erre a célra kifejlesztett OTO-THERM gyógysapka hőtároló betétje jól tartja a meleget, és nem forrósodik fel túlságosan. A sóval való fülmelegítés azért nem igazán jó, mert gyenge a hőkapacitása; felforrósodik és hamar kihűl. Hasznos dolog a speciális sapkához tartalék betétet is venni, amit téli időszakban radiátoron vagy meleg vízben jól átmelegítünk, és egyszerűen cserélgetjük. Lázas beteg gyermeknek nyilván nem szabad melegíteni a fülét, hanem mielőbb szakorvoshoz kell őt vinni. A hőtároló betét a torokgyulladásokhoz csatlakozó fájdalmas nyaki nyirokcsomók melegítésére is használható.