Idegentest az orrban (2. rész)

A bölcsődéskor végén, az óvodáskor kezdetén a gyermekek gyakran okoznak izgalmat szüleiknek az orrba dugott apró tárgyakkal. Szaknyelven ezeket idegentestnek nevezzük.

Kezdő fül-orr-gégészként, amíg rendszeresen vállaltam kórházi ügyeletet, szinte nem volt olyan hét, amikor a szülők ne jöttek volna lélekszakadva a gyermekkel, mert észrevették, hogy valamit bedugott az orrába.

Titkos játék

Úgy vélem, az még a jobbik eset, ha mindjárt észreveszik, de előfordul, hogy az idegentest hetekig, hónapokig megbújik az orr járataiban. Körülötte gyulladás, váladékpangás alakul ki, természetesen gátolt orrlégzést okozva az érintett oldalon. A gyermekek előszeretettel dugnak szivacsdarabkákat, műanyag játékot, gyöngyöt, magvakat az orrukba.

Ilyenkor valószínűleg ismerkednek saját testükkel, és nem érzékelik a veszélyét ennek a játékos foglalatosságnak.

Azt tapasztalom, hogy általában titokban csinálják, és nem szólnak róla a szülőknek. Leginkább véletlenül derül ki a dolog, sokszor napok vagy hetek múlva, amikor már azon az oldalon az orr gyulladásos jelei mutatkoznak. Figyeljünk tehát!

Gyanús jelek

Jellegzetes életkorban (2-3 év) féloldali, véres-savós kellemetlen szagú orrfolyás, orrdugulás esetén gyanús, hogy elfekvő idegentest lehet az orrban. A megoldás természetesen a fül-orr-gégészeti szakellátás.

Óvatos mozdulattal

Mindig nagyon körültekintően kezeljük a kicsiket, hiszen a bedugott tárgy alakjától, méretétől függően választjuk meg az eltávolításához szükséges eszközt. Nagy óvatossággal járunk el, hiszen a kerek vagy gömb alakú tárgyak könnyen hátracsúszhatnak a torok felé, ezért igyekszünk óvatosan mögé kerülni, és egy határozott, gyors mozdulattal előrebillenteni.

Ez a manőver általában nem igényel altatást, hiszen egy mozdulattal, fájdalmatlanul megoldható.

Nagyon fontos a szülő határozott együttműködése. A biztonságos eltávolításhoz szükséges, hogy rövid időre ugyan, de nagyon szorosan kell tartani a gyermeket, és az orrdugulás néhány másodperc alatt megoldódik. Az idegentest körül kialakult gyulladásból sérülés származhat. Természetesen ennek az ellátására is fel szoktunk készülni.

Az idegentest helyén előfordul, hogy vérzékeny hámsérülés alakul ki. Ennek kezelésére hámosító, kellemes illatú, eukaliptusz olajat tartalmazó kenőcsöt fejlesztettem. Az orrüreg mélyére jól be lehet vinni a kenőcsöt úgy, hogy papír zsebkendővel vékony csíkot szorosan összesodrunk, és körbekenjük a hámosító kenőccsel. Naponta többször javaslom a kenőcsözést, és a sérülés helye néhány nap alatt teljesen begyógyul.

Az orrüregi idegentest felfedezése és eltávolítása az orvosnak és a szülőknek is izgalmat jelent. Mégis szeretném megnyugtatni az olvasókat, hogy ezt a „játékot” általában csak egyszer csinálja meg egy gyermek az életében, hiszen számára is emlékezetes esemény a kórházba rohanás, és az eltávolítás művelete. Ha egy ilyen izgalmas eseményen túl vagyunk, bízhatunk benne, hogy ez máskor a mi gyermekünkkel nem fog előfordulni, legfeljebb a másodikkal vagy a harmadikkal.