Középfülhurut – középfülgyulladás

Gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban naponta találkozom fülbeteg gyermekekkel és aggódó szüleikkel. Szinte minden esetben felmerül a kérdés, hogy a fülbetegség okoz-e a későbbiekben halláscsökkenést.

Ezt nyilván még hosszú gyakorlat birtokában is nehéz megjósolni, de itt is érvényes a megelőzés fontossága. Ha időben kiderül, hogy gyengébben hall a gyermek, akkor egyszerű eszközökkel, rövid idő alatt meggyógyítható.

A fülbetegségek kialakulásának és lefolyásának megértéséhez kevés anatómiai ismeret elegendő.

A fülkagyló és a külső hallójáratnak a dobhártyáig terjedő része képezi a külső fület. A dobhártya, a mögötte lévő borsónyi kis üreggel együtt képezi a középfület. Ebben a piciny üregben vannak a hallócsontok is. A középfület az orrgarat hátsó részével egy nagyon fontos kis csatorna köti össze, amit fülkürtnek, szerzői néven Eustach kürtnek nevezünk. A középfülben normál körülmények között levegő van, ami a fülkürtön át jut be a középfülbe a nyelőmozgások révén. A levegővel telt egészséges dobüreg jól vezeti a hangokat és védi a belsőfület a hirtelen erős zaj okozta károsodástól.

A külső hallójáratban megjelenő váladék pici babák esetében többnyire a hallójárat gyulladásából adódik. Azt tapasztalom, hogy fürdetésnél víz kerül a hallójáratba, ott megreked, hiszen a szűk kis csatorna mélyén nem lehet kitörölni, és feláztatja a hallójárat bőrét. Megváltozik a bőr természetes, savanyú kémhatása, főleg akkor, ha túlzottan tisztogatják a baba külső hallójáratát. A bőr megduzzad, váladékozni kezd, előfordul, hogy fájdalmassá válik. Megoldása természetesen abban rejlik, hogy az előidéző okokat megszüntetjük. Kerüljük a túlzott tisztogatást és a bőr savanyú kémhatását egyszerű borogatással vagy gyulladáscsökkentő hatású fülcseppel, esetleg bőrvédő krémmel regeneráljuk.

A legfontosabb feladatunk ilyenkor annak eldöntése, hogy valóban csak a külső hallójárat  beteg, és nem a dobhártya mögötti területről származik a fülváladék. A külső fül gyulladása többnyire láztalanul zajlik le, és nem előzi meg tartós náthás, hurutos állapot.

A középfül betegsége viszont mindig a nátha folytatásképpen alakul ki, és az igazi középfülgyulladás még most is, az antibiotikumok szedése mellet is lázat okoz.

A középfülgyulladás és a középfülhurut nem azonos betegségek. Jóllehet mindkettő a dobhártya mögötti apró kis üregben zajlik, de nem azonos a két fülbetegség eredete, lefolyása, kimenetele.

A fülkürt köti össze a középfül üregét, a dobüreget az orr hátsó részével. Ez a csatorna gyermekkorban rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint felnőtteknél. Sokkal könnyebben bejutnak a baktériumok a középfülbe az orr felől a tágabb fülkürtön, ezért is olyan gyakori a fülbetegség a gyermekkor kezdetén.

A középfülhurut is jellegzetesen gyermekkori fülbetegség. Ez fájdalmatlanul, sokszor észrevétlenül alakul ki, csak a fokozódó halláscsökkenés miatt fordulnak orvoshoz a szülők. Ez a náthával kapcsolatos orrdugulás, orrváladékozás kezdeti fülszövődménye, ami a fülkürt szellőzésének zavara miatt alakul ki. Egyszerűen arról van szó, hogy bedugul az orra a gyermeknek, és ezzel eldugul a fülkürtje is. Ennek következménye, hogy a nyelőmozgásokkal nem megy levegő a középfül üregébe, sőt az ott lévő is elhasználódik és helyette légüres tér, vákuum alakul ki a középfülben. A hallás ebben a stádiumban már enyhén ugyan, de károsodik. Jól mérhető ez az állapot a dobhártya felől is egy kis frappáns műszer, a timpanométer segítségével. Tovább bonyolódik a helyzet, ha az orrdugulás tartós, mert a légüres tér helyébe a saját testnedvei beáramlanak a középfülbe, további hallásromlást eredményezve. Ez a folyamat szintén tünetszegényen alakul ki. Nagyobb gyermek esetleg jelzi a fülében a kellemetlen teltségérzést, de a halláscsökkenést csak alapos vizsgálat kapcsán tudjuk kideríteni. Nagyon egyszerű és gyors diagnózishoz jutunk a dobüregi nyomásmérés  segítségével, hiszen ez másodpercek alatt elvégezhető, fájdalmatlan, egyszerű és a legfontosabb, hogy biztonságosan kimutatható a fülben lévő folyadék.

A megoldás szerencsére nem is olyan bonyolult, mint a betegség maga. Az elzáródott fülkürt szellőzésének szabaddá tétele a legfontosabb teendő. A nátha és a hozzá kapcsolódó orrmelléküreg-gyulladás gyógyítása alapvető fontosságú.

Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása orrszívóval hozzátartozik az otthoni teendőkhöz. A leszívás előtt és után is javaslom a jól működő orrspray használatát. Mindig hangsúlyozom, hogy az orspray tartalmazzon váladékoldót és érösszehúzót is. Így igazán hatásos az orrdugulás ellen.

A másik bevált gyógymód a fülmelegítés. Célszerű egyszerre mindkét fülkagylón keresztül meleg borogatást végezni. Erre találtuk ki a fülmelegítő gyógysapkát. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fülkagylóról kiváltódó jótékony reflexek javítják a középfül szellőzését.

A meleg inger egyúttal dunsztkötésszerűen is hat, és segít a gyulladásos folyamat lokalizálásában, az úgynevezett lobgát kialakításában. Ráadásul még kellemes érzés is a fülkagylókra helyezett meleg, mert a dobhártya mögötti folyadék okozta enyhe fülfájdalmat is mérsékli.

A fülmelegítésre célszerűen kialakított gyógysapka hőtároló betétje meleg vízben könnyen felmelegíthető, jól tartja kb. 20 percen át a meleget. Ez éppen elég ingerterápia a középfülhurut kezelésére. Természetesen naponta többször megismételhető.

A középfülhurut sajnos nem minden esetben múlik el ilyen egyszerű eszközök segítségével. Ha a fülkürtön át baktériumok jutnak a középfülbe, hirtelen magas láz és fülfájdalom alakul ki.

Ennek a betegségnek a lefolyásáról és kezeléséről következő számunkban olvashatnak