Közösségben is egészségesen

Manapság a nátha a leggyakoribb gyermekbetegség. Néhány évtizeddel ezelőtt banális, enyhe lefolyású, szövődménymentes betegségnek számított, néhány nap alatt, maximum egy hét alatt meggyógyult.

Az utóbbi időben, talán az utóbbi két évtizedben azt tapasztaljuk, hogy a nátha lavinaszerűen terebélyesedő szövődménysorozat kiindulópontja. Különösen veszélyeztetettek a frissen gyermekközösségbe került bölcsődés- és óvodáskorú csöppségek. Az állandó orrfolyás és a köhögés a közösségbe járó lurkók között szinte népbetegséggé vált. A betegség mindennapossá válása azt indukálta, hogy velejárójának tekintik a szűnni nem akaró orrfolyást és köhögést, hiszen látszólag nem lehet tőle megszabadulni. Szerencsére nem mindenki gondolkodott így, hanem kereste az okokat és a megoldás lehetőségeit. Nagyrabecsült klinikai főnököm, Miriszlai professzor úr kereste és megtalálta a megoldást. Az volt a véleménye – amit számtalan közleményében és az orvosoknak íródott könyvében is megfogalmazott, hogy az orrban kezdődő és a tüdőben befejeződő betegségsorozatot úgy lehet megfékezni, ha az orr tisztaságára fokozottan odafigyelünk. Megalkotta az orrhigiéné fogalmát és egyúttal a hozzátartozó eszközöket is.

Klinikai munkacsoportunk fejlesztő tevékenységének eredménye, hogy ma már szinte természetes dolog a gyermekek orrváladékának leszívása a különböző  orrszívók segítségével mindaddig, amíg a gyermek nem tudja alaposan kifújni az orrát.

Az orrhigiéné másik hatékony eszköze az orrcseppek helyett az az orrspray, amit mi állítottunk össze. Két komponense közül az egyik oldja a bennrekedt váladékot, a másik megszünteti az orrnyálkahártya-duzzanatot. A hatóanyagok kis koncentrációja miatt nem bántja az orrnyálkahártyát, még tartós használat esetén sem. Szükség esetén akár egy hónapig is használható. Ez fontos szempont a közösségben szerzett elhúzódó náthák kezelésénél és az egyre gyakoribbá váló allergiás nátha karbantartására.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi okozza a közösségbe kerüléskor kezdődő hurutos  betegségek létrejöttét, elhúzódását, hiszen szinte minden szülő ismeri már az orrhigiéné fogalmát és eszközeit, és többnyire jól alkalmazza.

Az egyik oka sok egybehangzó vélemény szerint a városi levegő hirtelen megnövekedett szennyezettsége. Az utóbbi években az emberek jó része városlakóvá vált, és a zsúfoltság, az autópark növekedése gyors ütemben növelte a levegőben lévő káros anyagok koncentrációját. A belélegzett mikroszkopikus szennyező anyagok főleg a gyermekek orrnyálkahártyáját irritálják.

A másik fontos tényező a táplálkozás hiányosságában keresendő. A gyermekek általában kevés gyümölcsöt fogyasztanak, kevés természetes vitaminhoz jutnak és ez is gyengíti a természetes ellenálló-képességüket. Még a jól evő gyermekek sem biztos, hogy elegendő vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot kapnak a táplálékokkal, hiszen azok termesztése, tárolása is jórészt megváltozott.

A harmadik, igazán fontos körülmény a gyakori hurutok okaként az a tény, hogy a kórokozók (vírusok és baktériumok) viselkedése is megváltozott. Az utóbbi egy-másfél évtizedben egyre több gyulladásellenes szert szednek a gyermekek, emiatt az ellenállóbb baktériumok elszaporodtak.

A szövődmények kialakulása szempontjából együttesen mindhárom tényezőnek fontos szerepe van.

Van még egy fontos körülmény, amivel sokan nem számolnak. Sajnos azt tapasztalom, hogy szinte minden közösségben adódik olyan eset, hogy egy gyermek korábbi betegségéből nem gyógyult meg teljesen és szociális, vagy egyéb indokkal bekerül az egészségesek közé. Beviszi az antibiotikus kezelést átvészelt, megerősödött baktériumokat, és ezek az orrfolyással, köhögéssel, tüsszentéssel szétszóródnak a levegőben. Az egészséges gyermek belélegzi, az orrüregében, torkában megtapadva elindul egy folyamat, ami kezdetben csak az orrnyálkahártyát érinti és csak egy kis náthának tűnik. Majd folytatódik az arcüregekben, a fülekben, az orrmandulában, a torokban, gégében, a légcsőben és a hörgőkben. Az arcüregek góc szerepe különösen fontos. A nátha kapcsán elsősorban itt bújnak meg a kórokozók. Vigyázat, sokan összetévesztik az arcüregek és a homloküreg élettani szerepét. A bölcsődés és óvodáskorú gyermekeknek még nincs, vagy alig fejlett a homlokürege. Arcürege viszont már az újszülöttnek is van, és a nátha elhúzódása szempontjából igen fontos szerepe van.

Sokszor tapasztalom, hogy a kis óvodás néhány hónapos testvére is hasonló betegséggel bajlódik, ugyanis a megerősödött kórokozókat hazaviszi a nagyobbik gyermek. Az is előfordul, hogy még a szülők és a nagyszülők is náthásak lesznek.

A közösségbe kerülő gyermekek ennek a veszélynek annál inkább ki vannak téve, minél fiatalabb korban kerülnek oda. Két éves kor körül még a természetes ellenálló-képességük is gyengébb, nem tudnak önállóan orrot fújni, tehát védtelenek.

A legjobb megoldás az lenne, hogy csak valóban egészséges gyermek kerüljön közösségbe, ne veszélyeztesse társait.

A szűnni nem akaró nátha és köhögés nem lehet természetes velejárója a közösségnek, de ha mégis kialakul, akkor csak gondos otthoni ápolással gyógyítható, az orrhigiéné és az immunitás javításának eszközeivel.