Mi jutott a füledbe?

Mindig komolyan kell venni, ha a kisgyermek hallójáratában váladékot észlelünk. Tény azonban, hogy a jelenségnek banális okai is lehetnek Legfontosabb a váladékozás okának meghatározása, hiszen minden kezelés hatékonysága ettől függ.

A fülfolyás származhat a külső hallójáratból vagy a középfülből. Okozhatják vírusok, gombák vagy baktériumok. Az is előfordul, hogy a kiváltó ok nem kideríthető, és a gyermek füle meggyógyul, mielőtt a valódi magyarázatra fény derülne.

Savköpeny

Nem is gondolnánk, hogy a fülfolyást sokszor egészen egyszerű, prózai okok magyarázzák; ezek közül említjük a legjellemzőbbeket:

1. A fürdetés módja

Sokan a baba fülét is a fürdővízbe merítik, ezért a hallójárat megtelik vízzel. Kiszárítása elég körülményes, mert a pici baba hallójárata nagyon szűk, belenyúlni semmilyen eszközzel nem érdemes. A bennrekedt fürdővíz feláztatja a hallójárat bőrét, és annak savas kémhatása megváltozhat.

„Eredménye” a kevés fehéres-sárgás váladékgyülem a hallójáratban. Ugyanezzel a veszéllyel jár a babaúsztatás és a nagyobb gyermekek rendszeres uszodába járása.

2. Idegen anyag

Előfordul, hogy az étel (tej vagy tápszer) visszabukik a gyomorból, és befolyik a fülkagylóba és a hallójáratba, ami irritálja a bőrt.

3. Túlzott tisztogatás

A bőr elveszíti védekező rétegét, a fülzsírt és a természetes savköpenyt. A hallójárat bemenete piros lesz, a bőre hámlik, repedezett és viszket. Ez általában mindkét oldalon megfigyelhető. Kis mértékű váladékozással jár.

A váladékban lévő baktériumok szóródását célszerű megakadályozni. Ehhez az szükséges, hogy a hallójáratba hegyesre sodort vattadarabot tegyünk, gyakran mossunk kezet, a váladékkal érintkező ruhadarabokat vasaljuk, fertőtlenítsük.

A hallójárat bemenetét a törölköző összecsavart sarkával töröljük ki, és cseppentsünk a mélybe babaolajat. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a kicsi a füléhez nyúl vagy a fülkagylóját dörzsölgeti. Bár ez akkor is előfordul, ha a gyermek egészséges, panaszmentes, de ha váladékot látunk a fülben, a picit mielőbb fülészeti vizsgálatra kell vinni!

Kórokozó

A komolyabb okok között szerepel a középfülből származó váladékozás. A helyzetet bonyolítja, hogy ez is legalább kétféle.

Az egyik a láz ás fájdalom nélküli, „steril” fülfájás, a másik a fülfájdalom és láz kapcsán keletkezett fertőzött váladékozás. Az első esetben vízszerű vagy kocsonyás váladék jelentkezik a hallójáratban — minden különösebb előzmény nélkül. Okai az orrban és az arcüregben keresendők, de a váladék tisztogatása ás leszívása is fontos szakorvosi feladat. A másik, a gyakrabban észlelt fülbetegség sűrű, sárgás, gennyes váladékozással jár. Náthás előzmény után heves fájdalommal, lázzal járó középfülgyulladásból fakad. Előfordul, hogy a hallójáratból folyamatosan „dől” a váladék, átáztatja a fülbe helyezett vattát is.

Fontos, hogy a váladékból kimutassák a kórokozót, hiszen annak ismeretében a kezelés könnyebben, pontosabban végezhető.

A váladék jellegéből (színe, szaga, állaga) a szakorvos fontos támpontot kap a betegségről. Az ok tisztázása után az otthoni teendők nyugodtabban végezhetők, ezért minden esetben kérjük ki a fül-orr-gégész véleményét.

Ha a fülfolyás tartós, előfordul, hogy a hallójárat környezetében a bőr begyullad. A fülkagylón, az arcon, sőt esetleg máshol is elszórtan kemény pörkkel fedett seb képződik. A fülészeti ellátáson kívül tehát bőrgyógyászati kezelésre is szükség lehet.

Fülfolyás esetén is praktikusan használható a fülmelegítő gyógysapka, ugyanis annak belső részén a váladékfelfogó vatta rögzítésére szolgáló kis zseb van. A fülkagylóra helyezett vattalap alul rögzíthető, nem csúszik el, nem szennyezi a környezetet.

Sokan kérdezik tőlem, hogy ilyenkor szabad-e a fület melegíteni. A válaszom az, hogy a középfülből eredő gyulladások melegítése — természetesen csak akkor, ha nem lázas a gyermek — jótékony hatású, sietteti a gyulladásos folyamat lezajlását, segít a lobgát kialakulásában. A kellemes meleg a gyermeknek is jó érzés.

Legközelebb a fülmelegítés történetéről és helyes technikájáról lesz szó.

További információk: www.gyogysapka.hu