Miért fáj a füle?

Az éjszakai órákban a gyermek fülfájdalmára ébredő család számára a legfontosabb kérdés, hogy miért fáj a füle. Az elsősegély eszközei között a legfontosabb a fájdalom és a láz csillapítása, az orrlégzés javítása és a fülek melegítése az erre a célra kifejlesztett gyógysapkával.

A tél végén a náthás-hurutos-influenzás betegségek szerencsés esetben már nyomtalanul elmúlnak. Gyermek fül-orr-gégészeti rendelőnkbe főként azok a szülők hozzák el gyermeküket, akik többször ébredtek már a fülfájós gyermek sírására, és nem múlik a nátha, az orrdugulás és a köhögés. A többször ismétlődő fülfájdalom mögött a középfülek betegsége feltételezhető, de ezt csak a fültükrözés és a dobüregi nyomásmérés (timpanometria) segítségével lehet biztosan eldönteni.

A téli-tavaszi időszakban jelentkező fülpanaszok mögött az elhúzódó nátha szövődményeképpen a fülkürtön át a középfülbe jutó baktériumok okozta középfülgyulladás áll.

A nyári strandszezonban jelentkező fájdalmas fülbetegség többnyire a külső hallójárat bőrének gyulladása miatt keletkezik, és teljesen másként kezelendő, mint a középfülgyulladás. A betegség oka az, hogy a hallójárat bőrének savanyú kémhatása leázik a vízbe merülés kapcsán, és a bőr védtelenné válik a vízben lévő baktériumok számára.

A hallójáratba vezetett, enyhén savanyú kémhatású gyógyszeres gézcsíkkal a betegség néhány nap alatt meggyógyul. Megelőzésre a fürdés előtt babaolajat, utána pedig savanyú kémhatású hallójáratvédő fülcseppet javaslok a fürdeni, úszni járó gyermekeknek.

Nem ilyen egyszerű a helyzet a nátha kapcsán kialakuló középfül-betegséggel.

Mindenki saját magán észleli, ha náthás, hogy az orrváladék kifújása után dugul az orra. Ennek oka az orrüreget bélelő hurutos, megvastagodott nyálkahártya, amit nyilván nem lehet kifújni, de leszívni sem. Az orrdugulással egyidejűleg a fülkürt orrban lévő nyílása is beszűkül. Azt szoktam mondani, hogy az orrdugulás füldugulással jár. Ennek a fülszövődmény kialakulása szempontjából igen nagy jelentősége van. Normál körülmények között a fülkürt nyílása szabadon van, és minden nyelőmozgással levegőt juttat a középfülbe, biztosítva ezzel a légköri nyomást abban a piciny üregben, ahol a hallócsontok vannak, és a dobhártya zárja le a külső hallójárat felé. Ha kevés levegő jut a középfülbe, akkor felnőtt ember füldugulásról, zúgásról, pattogásról panaszkodik, időnként enyhe hasító fülfájdalommal. Láz nem kíséri és az enyhe tünetek a nátha elmúltával megszűnhetnek. Gyermekeknél viszont előfordul, hogy a nátha heteken át tart, és az orrdugulás – füldugulás észrevétlenül okoz további szövődményeket. A középfül tartós légszegénysége azt eredményezi, hogy a testnedvek a szívóhatás miatt beáramlanak a középfül üregrendszerébe, és enyhe fokú, de tartós halláscsökkenést eredményeznek erős fülfájdalom nélkül. Rövid ideig tartó fülfájdalmakról panaszkodhat a gyermek, de láztalanul, viszonylag enyhe tünetekkel alakul ki a savós középfülhurutnak nevezett betegség.

Az utóbbi évtizedekben a fül-orr-gégészek minden tudományos fórumon megvitatták már ennek az alattomosan kialakuló, elhúzódó, főként gyermekkori fülbetegségnek a gyógyítását, de még mindig nincs egységes álláspont.

A középfül üregrendszerében lévő sterilnek mondható folyadékgyülem előfordul, hogy az orr felől a fülkürtön át felülfertőződik, azaz bejut néhány baktérium a középfülbe és ott  gyorsan szaporodni kezd. Ilyenkor fordulhat elő, hogy szinte minden előzmény nélkül éjszaka felsír a gyermek, belázasodik és heves fülfájdalomról panaszkodik.

Gyermek fül-orr-gégészként a megelőzés híve vagyok. Évek óta végzünk munkatársaimmal rendszeres szűrővizsgálatokat az óvodáskorú gyermekek körében annak érdekében, hogy időben kiderüljön a középfülekben lévő fájdalmatlan folyadékgyülem, ami a további gyulladások és a későbbi halláscsökkenés melegágya. Egy nagyon egyszerű, frappáns, gyorsan, fájdalmatlanul használható nyomásmérő eszköz, a timpanométer teszi lehetővé, hogy néhány óra alatt akár száz kis óvodás gyermek fülét megvizsgáljuk. A vizsgálatok költségét jórészt az Orrhigiéne Alapítvány fedezi.

A tapasztalat szerint az óvodába járó gyermekek nagy százaléka középfülhurutot hordoz, gyengébb a hallása, ennek összes következményével.

A hurutos állapot elhúzódásáért gyakran az orrmelléküregekben megbújó kórokozók felelősek. Tehát az óvodai szűrővizsgálat mindezen problémák kiderítésére és időben elkezdett kezelésére hívja fel a szülők és az óvónők figyelmét.

A szövődményes, lázzal járó, fájdalmas fülbetegség megelőzése tehát azonos a nátha korrekt kezelésével, és az orrhigiéne elveinek szigorú betartásával, hatékony két komponensű orrspray használatával, és a fülekre helyezett meleg rendszeres alkalmazásával.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy ha mindkét fülét egyszerre melegítjük a gyermeknek, eredményesebb, mint ha csak egyik oldalra ráfektetjük, hiszen gyakran mindkét füle hurutos. A fülkagyló széléről kiváltódó reflexek – hasonlóan az akupunktúrás ingerléshez – jótékonyan befolyásolják a középfül gyógyulását. A fülkürtön át javul a középfül szellőzése, enyhül a fülfájdalom, gyorsabban lezajlik a gyulladásos folyamat.

A magam részéről már a nátha kezdetén javaslom naponta 2-3 alkalommal 20 percre használni a gyógysapkát, mert tapasztalatom szerint hatékonyan működik a hurutos fülbetegség szövődményeinek megelőzésében és gyógyításánál.

További információk: www.gyogysapka.hu