Miért köhög?

A szűnni nem akaró nátha és köhögés a kisgyermekeket is megbetegítheti, hisz a kórokozók cseppfertőzéssel terjednek, még a jó immunitású felnőttek is elkaphatják. Ez nyilvánvalóan a vírusfertőzés folytatásképpen kialakuló baktériumok által kiváltott betegség.

Ennek okát nemcsak a baktériumok, gyógyszerek hatására bekövetkező elégtelen ellenálló képességben látom, hanem az általános immungyengeségben. Mindkettőnek lényeges szerepe van a betegség gyakoriságának kialakulásában, tehát a kórokozók erősebbek lettek, az ellenálló képességük gyengébb.

Védekezőreflex

A nagyvárosokban babakocsiban utazó kicsik szívják be a legtöbb szennyezőanyagot a tüdejükbe. A vírusok, baktériumok, az allergiát kiváltó részecskék az amúgy is túlterhelt immunrendszer következtében könnyebben megtelepszenek a légutakban. A köhögés fontos védekezőreflex, mely védi, tisztítja a légutakat. A gyakoribb köhögéssel jelentkező baj légúti gyulladásos, illetve allergiás betegségek kellemetlen tünete, velejárója. Mindenki észleli a köhögési reflex védőszerepét, ha például kevés nyálat, italt nyelt félre. A köhögési roham a légutakból lökésszerűen távolítja el az idegen anyagot.

Csillapítani kell

A náthával kezdődő, majd torokfájással folytatódó, száraz köhögéssel járó megfázásnak tulajdonított vírusfertőzés a köhögés leggyakoribb kiváltója. A száraz köhögés legjobb enyhítési technikája, ha nedvesítjük, azaz „hidratáljuk” a szervezetet. Ez történhet kívülről vagy belülről, de akár egyszerre is. A kicsit sűrűn meg kell kínálni langyos teával, megfelelő a hársfatea mézzel és a hagymatea. Ez a hidratálás belső formája. A légutak külső nedvesítése a szoba relatív páratartalmának 60-70% körüli értékre emelésével történik. Ez egy nagyon egyszerű és olcsó kis műszer, a higrométer segítségével ellenőrizhető.

Fontos a páratartalom

Nem célszerű túlfűteni a köhögős gyermek szobáját. 20oC-nál ne legyen melegebb, és sokszor szellőztessünk. Az orrlégzés szabaddá tétele, az orrváladék eltávolítása sokat segít. Az orrnak normál körülmények közt 3 funkciója van: megszűri, nedvesíti, melegíti a levegőt. A náthás, bedugult orr ezeket a feladatokat nem tudja teljesíteni, így a szájon át belélegzett levegő tovább izgatja a légutakat. Ha a szűnni nem akaró, száraz ingerköhögés éjjel-nappal tart, akkor azt – főként éjszaka – gyógyszeresen mérsékelni kell. A köhögéscsillapítót és váladékoldót nem célszerű egyszerre beadni, inkább a légutak párásítását javaslom, lehetőség szerint inhalátorral, élettani sós párával. Meglangyosított szarvasfaggyú, disznózsír a mellkasi borogatás alá téve jól alkalmazható, régi módszer a köhögés csillapítására. A kamillás gőzöléstől óvni szoktam a kisgyermekes családokat, mert égési baleset forrása lehet. A hideg párásítás azonban veszélytelen, nem lehet túladagolni, csupán a hozzávaló eszköz beszerzése jelent egyszeri, jelentősebb beruházást. Majd szinte mindennapos segítség lehet a hurutos légúti problémák megelőzésében, valamint kezelésében. Ha a köhögés főként éjszaka jelentkezik, gondoljunk arra, hogy esetleg rejtett arcüreg gyulladás van a betegség hátterében. Ennek megoldása azonban már szakorvos feladata.

További információk: www.gyogysapka.hu