Náthásan a közösségben

Sok szülő dilemmája, hogy a náthás gyermekét beviheti-e a bölcsődébe vagy az óvodába. A kisgyermekek körében a közösségbe kerülés kapcsán az orrváladékozás és a köhögés olyan gyakorivá vált, hogy sokan természetesnek vélik – nyilván azért, mert nincsenek tisztában az okával és a következményeivel.

A vízszerű orrfolyás, amit sokan egyszerű megfázásnak tulajdonítanak, nem veszélytelen a közösségbe járó gyermekek számára.

Az orrnyálkahártya fokozott váladéktermelése valóban sokszor kezdődik meghűléssel, de ez csak egy hajlamosító tényező az orrváladékozást kiváltó vírusok számára, hogy megtelepedjenek a légutakban. A vízszerű orrváladékozás kapcsán orrdugulás is kialakul, ami az orrüreget bélelő nyálkahártya duzzanata és az orrjáratokban pangó váladék miatt keletkezik. Az orrváladékban hemzsegnek a vírusok, és könnyen tovaterjednek a közösségbe járó gyermekekre akár megfázás nélkül is – köhögéssel, tüsszentéssel, piszkos kézzel, eldobott papír zsebkendővel könnyen terjed a betegség.

Arra a kérdésre tehát, hogy náthásan bevihetjük-e a gyermeket a közösségbe, nyilván az a válasz, hogy nem, ha ezt a szülők a család összefogásával, a nagyszülők bevonásával meg tudják oldani.

Gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban főként azokkal a gyermekekkel találkozom, akik a banálisnak induló náthából heteken-hónapokon át minden igyekezet ellenére nem tudtak kilábalni. A szövődmények sorozata sajnos törvényszerűen kialakul, ha a kezdeti tüneteket nem vesszük komolyan. „Principiis obsta”  – mondja a bölcs latin mondás, azaz „kezdetben kell ellenállni.” A náthát komolyan kell venni, meg kell gyógyítani, és így tudjuk megelőzni a szövődményeket.

A vírusos nátha a gyengébb immunitású gyermekek számára komoly veszélyt jelent, mert alsó légúti és fülészeti szövődményekkel folytatódik, ha kezdetben nem tudunk hatékonyan ellenállni.

Az ORRHIGIÉNÉ fogalma és eszközei ennek a problémának a megoldására létesültek három évtizeddel ezelőtt a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján, Dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor irányításával.

Az alapvető gondolat az volt, hogy a betegséget terjesztő orrváladékot lehetőleg minél előbb és minél gyakrabban le kell szívni a gyermek orrából. A bölcsődés és óvodáskorú gyermekek általában még nem tudnak hatékonyan orrot fújni. Még ha ügyesen csinálja is, a váladék egy része ott marad az orrüregben, és további orrfolyást indukál.

Az orrfújás után a váladékkal szennyezett piszkos kéz a közösen használt játékok révén is terjeszti a betegséget.

Ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy a gyermek hirtelen belázasodik, torka kicsit piros lesz, hangja bereked, szárazon kezd köhögni.

A magam részéről ilyenkor kizárólag lázcsillapítót rendelek, sok természetes C vitamint és bőséges folyadékbevitelt, például hársfateát mézzel, és gondos otthoni ápolást.

A vírusos nátha további veszélye, hogy a megduzzadt, váladékozó orrnyálkahártyán baktériumok telepednek meg, és azok okozzák a további szövődményeket. Először a melléküregek, majd a fülkürt, a középfül, az orrmandula, a hangszalagok, a légcső és a hörgők is hurutossá válnak. Ebből a komplex kórképből a szülők gyakran csak a szűnni nem akaró náthát és az éjszaka fokozódó köhögést észlelik.

A betegséget előidéző és fenntartó kórokozók többnyire az arcüregekben bújnak meg, és az alkalmazott gyógyszeres kezelés számára alig hozzáférhetők. Az orrváladék kifújása és rendszeres, alapos leszívása sem tudja a melléküregekben megbújó kórokozókat eltávolítani.

A klinikai gyógyító és kutatómunka kapcsán bukkantunk rá egy olyan lehetőségre, ami ugyancsak szívótechnikával, szúrás és fájdalom nélkül lehetővé teszi a melléküregekből a kórokozók eltávolítását. Arthur Proetz washingtoni fül-orr-gégész professzor a penicillin feltalálása előtt már hatékonyan alkalmazta ezt a módszert és könyvet is írt róla. Az eredeti amerikai kiadás egyik példányát ajándékba kaptam egy orvos kollégától, akinek a gyermekét ezzel a módszerrel meggyógyítottuk.

Tapasztalatom szerint a gyermekközösségekben mindennapossá vált nátha és köhögés az orrhigiéné eszközeivel és a természetes ellenálló-képesség erősítésével hatékonyan meggyógyítható, ha időben elkezdjük kezelni és a szövődmények megelőzhetők.

Ez a legfontosabb információ a náthás gyermekek szüleinek és egyúttal indokolja, hogy ne vigyék közösségbe a beteg gyermeket.

További információk: www.gyogysapka.hu