Nyitott kérdések

Gyakori panasz, hogy a nagyobb csecsemő vagy két-három éves gyermek a náthától függetlenül tartósan a száján veszi a leve gót gyakran nyálcsorgás kíséretében.

Sokan úgy vélik, hogy a gyermekkori szájlégzés ugyanaz, mint a gátolt orrlégzés. A nehezített orrlégzés nagyon gyakori oka, hogy a gyermek tartósan nyitott szájjal lélegzik.

A banális nátha – amely bármely életkorban előfordul – orrdugulást okoz. Minél fiatalabb gyermekről van szó, a nátha annál komolyabban értékelendő jelenség, és a helyi tüneteken túl komoly általános bajok is felléphetnek.

A náthát előidéző vírusfertőzés pici csecsemőnél magas lázat okozhat. Nagyobb gyermeknél ugyanilyen vírusfertőzés előfordul, de csak hőemelkedést vált ki. Orrdugulás minden életkorban fölléphet, de az újszülötteknél okozza a legtöbb kellemetlenséget.

Filmréteg

Az újszülött anyatejes táplálása az orrlégzés akadályozottsága miatt szinte lehetetlen, hiszen a pici csecsemő veleszületetten csak az orrán képes levegőt venni. Arra, hogy a szájon át is lehet levegőt venni, csak jóval később, a csecsemőkor vége felé kezd rájönni. A zavartalan szopáshoz az kell, hogy a kisbaba orrlégzését minden lehetséges eszközzel biztosítsuk. A nátha kapcsán az orrüreget két dolog szűkíti: az egyik a folyamatosan termelődő váladék, a másik az orrüreget bélelő gyulladt nyálkahártya, amely ilyenkor jelentősen megduzzad. A rendszeres váladékeltávolítás már újszülött korban is nagyon fontos! Ha ez már megtörtént, akkor érdemes nyálkahártyát lelohasztó gyógyszert juttatni mindkét orrjáratba. Minden szülőnek fontos tudnia, hogy a váladékra cseppentett gyógyszer nem tud kapcsolatba kerülni az orrüreget bélelő gyulladt nyálkahártyával, mert a váladék – mint egy filmréteg – távol tartja a gyógyszert.

Nyugalom!

A szájlégzés teljesen ártalmatlan, idővel megszűnő állapot is lehet, ilyen esetet magam is többször megfigyeltem. A kicsi gyermek arcizmainak tónusa még nem olyan kifejezett, nem olyan összerendezett. Különösen így van ez alváskor. Természetesen nem jelent betegséget, hiszen idővel változhat, és az esetek döntő többségében meg is változik. Egy körültekintő gyermekorvos, gyermek orr-fül-gégészeti vizsgálat a nyitott szájjal kapcsolatos „nyitott kérdésre” néhány perc alatt megnyugtató választ tud adni.

Egyik, másik

Először a váladékot kell leszívnunk. Már újszülöttnek is kapható porszívóra szerelhető orrszívó, mely jól illeszkedik a gyermek orrához, könnyen tisztán tartható, üvegből (egyes változatai műanyagból) készül. Nem kell félni a szívás erejétől, de természetesen 1000 wattnál erősebb szívóerőt ne használjunk, s azt is rövid ideig: csupán néhány másodpercig. A kezelést többször ismételjük meg. A másik oldali orrlyuk befogása növeli a szívóerőt — de erre csecsemőnél nincs szükség. A leszívás után kell a nyálkahártyát lelohasztó gyógyszert az orrba juttatni, ami lehetőleg hatékony orrpermet legyen. Ezt követően a szoptatás már zavartalan.

Tartósan

Szinte minden szülő az orrmandula tartós duzzanatát véli a szájlégzés okának. Kétségtelen tény, hogy a gyakran ismétlődő szövődményes nátha előbb-utóbb orrmandula-duzzanatot okoz.

A szájlégzésnek számtalan oka lehet a magas szájpadlás, az aránytalanul nagy nyelv, a duzzadt torokmandulák, későbbi életkorban pedig az előreálló fogak is tartós szájlégzéshez vezethetnek.

A közelmúltban gyermekeknek is használható orrspray került a gyógyszertárakba. A gyógyszer a nyálkahártya lelohasztásán túl a váladékleszívás után bennrekedt váladékot is oldja. Tartósan használható, ha szükséges, akár heteken át is. Ezt az összetevők jó együttműködése és alacsony koncentrációja teszi lehetővé. Az orrváladék leszívása és az orrszpré bejuttatása után a náthás gyermek orrlégzése felszabadul.

További információk: www.gyogysapka.hu