Orrocskák, fülecskék

A kisgyermeket nevelő családok mindennapos gondjai közé tartozik a szűnni nem akaró nátha és köhögés, sőt egyre több gyermeknél tapasztalják, hogy a hurutos állapot kapcsán gyengült a hallása. A gyermek betegsége miatt érzett izgalom sokszor megnehezíti az ápolásával, gondozásával kapcsolatos teendőket. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani néhány olyan kérdés megválaszolásával, amellyel naponta találkozom a rendelőmben.

Fültisztítás

Az egyik leggyakoribb kérdés a fültisztítással kapcsolatos.  Hogyan és mikor tisztítsuk a gyermek fülét? Azt tanácsolom, hogy az egészséges kisbaba fülét csak a külső részeken tisztítsák naponta. A fültisztító pálcikát ne dugják a hallójárat mélyébe, csak a fülkagyló külső részén lévő redőt tisztítsák vele. Ha fürdetéskor víz kerül a hallójáratba, az a törülköző összecsavart sarkával kiitatható. A kisgyermek hallójárata olyan szűk, hogy a vattás pálcával mélybe nyomhatjuk az ott termelődő fülzsírt, és onnan igen nehéz eltávolítani.

A túlzott tisztogatás károsítja a bőr védőrétegét. Megváltoztatja a védelmet jelentő savas kémhatást, és ezzel kedvez a gyulladások kialakulásának. Remélhetőleg hamarosan kapható lesz a patikákban a savköpeny regenerálódására kifejlesztett savanyú kémhatású zselé hallójáratvédő fülcsepp változata.

Különösen fontos védeni a külső hallójáratot a babaúszásra vagy óvodás úszásoktatásra járó gyermekeknél. A fürdés előtt célszerű pár csepp babaolajat a fülbe cseppenteni. Ez víztaszító réteget alkot, és védi a bőrt a felázástól. Az úszás végén viszont a kiszárított fülekbe javaslom a savanyú kémhatású fülcsepp belecsepegtetését. Megvédi a bőrt a szennyezett víz kórokozóitól, és az úszó tanfolyamot nem kell félbeszakítani fülfájás miatt.

Orrszívás

A másik fontos kérdés, hogyan kell, hogyan lehet a náthás gyermeket megszabadítani az orrváladékától, amíg nem tanul meg orrot fújni. Két évtizeddel ezelőtt még igen kevesen tudták, hogy a náthás gyermek orrváladékát porszívóra szerelt orrszívóval is el lehet távolítani. Azóta ez az eszköz a mindennapi orrhigiéné eszköze lett. A fokozódó környezetszennyeződés miatt a nátha mindennapos betegséggé vált, és mindaddig, amíg a gyermek nem tudja hatékonyan kifújni az orrát, ez az egyetlen lehetőség a szövődmények megelőzésére.

A jó orrszívótechnika

Otthoni körülmények között az orrváladék leszívását ülő helyzetben javasoljuk. Ilyenkor az orrüreget tisztítjuk. Az otthoni, ülő helyzetben végzett orrszívásnál a szívó végét kicsit oldalra és lefelé irányítsuk, mert az orrváladék a hátrafelé lejtő orrfenék miatt ott gyűlik össze. Célszerű többször, rövid időre megszakítva végezni a szívást. Az ellen oldali orrfél befogásával a szívás ereje nő. Ezt különösen sűrű orrváladék esetén célszerű megtenni. A kis, kézi, motoros orrszívóval az ellen oldal befogása teszi igazán hatékonnyá a leszívást.

Orrcsepp vagy orrspray?

Mindenki tapasztalja, hogy a náthás gyermek orrdugulását még a leszívás után is szortyogó hang jelzi. A hurutos nyálkahártya-duzzanat egy darabig természetesen a leszívás után is fennáll. Az orrlégzés további javítása érdekében ilyenkor célszerű olyan gyógyszert juttatni az orrüregbe, amely csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot és oldja a bennrekedt váladékot. A patikákban már évek óta kapható ilyen orrspray. Az egyetlen ilyesfajta készítmény, amely akár négy héten át is használható, ártalom nélkül. Gyermek- és felnőtt változata is van. Az elhúzódó nátha és allergiás orrfolyás kezelésére évek óta javaslom. A leszívás előtt egyszer befújni azért jó, mert oldja a váladékot, és megkönnyíti a váladék eltávolítását. A másik gyakori hiba, hogy a szóróflakon csúcsát igyekeznek bedugni az orrjáratba. Ez kellemetlen és felesleges. Javaslatom, hogy az orrcsúcsot felemelve, a nyíláshoz illesztve spricceljék be a gyógyszert. Ezt a műveletet is célszerű ülő helyzetben végezni.

A függőlegesen tartott szóróflakon jobban működik. Az orrcseppet pici csecsemőknek javaslom, mert az orrspray nehezen juttatható be a szűk orrjáratokba.

A nagyobb gyermek orrába, főként hanyatt fekvő helyzetben becseppentett orrcsepp leszalad a garatba. Az orrüregben, ahová szántuk, alig tud kapcsolatba kerülni az orrnyálkahártyával. Az orrdugulás megszüntetése fontos a náthás eredetű szövődmények megelőzésében. Az arcüregek, rostasejtek, fülek orrban lévő nyílása felszabadul, és ha jó a szellőzés, nem alakul ki gyulladásos váladékpangás.

Hűtés vagy melegítés?

Régi tapasztalat, hogy a fülfájdalmat jól enyhíti a fülkagylóra helyezett meleg anyag. Fontos tudni, hogy a melegítés ingerterápiaként működik, és klinikai mérések bizonyítják, hogy javítja a középfül szellőzését. Ezért javasoljuk a gyógysapkával egyszerre mindkét oldalon feltenni a meleget. A külső hallójárat gyulladása, amely a nyári strandszezon betegsége, igazi bőrgyulladás. A savköpeny regenerálása mellett ilyenkor célszerű a fülkagyló hűtése.

A gyógysapka hőtároló betétje meleg vízben felmelegíthető, de hűtőszekrénybe téve jól használható hűtésre is.

További információk: www.gyogysapka.hu