Orvosi iskola a náthás gyermekekért

A folyamatosan változó világ a betegségek kialakulását, lefolyását és hatékony kezelését is megváltoztatta.

Hippokratész orvosi iskolája más betegségekkel küzdött, mint mi, és mégis a mai napig hatással van ránk, holott azóta eltelt 2500 év.

Az orvosi egyetemi centrumokban azóta is számtalan, kitűnően működő, új ismereteket adó orvosi iskola szerveződött, és minden gyakorló orvos számára segítséget nyújtanak a sikeres gyógyító tevékenységhez.

Az orvosi egyetemeken egyidejűleg folyik gyógyítás, kutatómunka és oktatás. Ebben a légkörben kaptunk életre szóló hivatástudatot, lelkierőt ahhoz a munkához, amit egy életen át sokszor a nyugdíjas koron túl és a 8 órás munkaidő után is végzünk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több, mint két évtizeden át voltam aktív tagja annak az orvosi iskolának, amit Miriszlai Ernő professzor úr vezetett a budapesti Semmelweis Egyetemen, a II. számú Gyermekklinikán, ahogy a kis betegek szülei ismerik: a Tűzoltó utcai klinikán.

Miriszlai professzor úr fiatalon, a pécsi egyetemről került a gyermekklinikán szerveződő gyermek fül-orr-gégészeti osztály élére, de kitűnő mesterei és tehetséges tanítványai segítségével, a maga páratlan ambiciózus személyisége révén nemzetközi hírű orvosi iskolát teremtett.

A munkacsoport legfontosabb mindennapi tevékenysége volt az ország minden részéről a klinikára érkező gyermekek szűnni nem akaró náthás-köhögős panaszainak kivizsgálása és természetesen megoldása.

Az 1980-as évek kezdetén, amikor a klinikára kerültem, nagyon sok fülbeteg gyermek volt, akinek az elhúzódó fülfolyása miatt műtétet kellett végeznünk. Az alkalmazott gyógyszeres kezelés enyhítette a betegség lefolyását, csökkentette az életveszélyes szövődmények kialakulását, de nem oldotta meg az idült középfül-betegségeket.

Miriszlai professzor úr felismerte, hogy a nátha szövődményei egy bakteriális fertőzés indukálta folyamat eredményei, ami az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be, és a betegség  mérföldkövei törvényszerű sorrendben követik egymást. A kórokozók megbújnak az orrmellék-üregekben, és innen táplálkozik a betegség, amely ráhúzódik a fülkürtök közvetítésével a középfülekre, az orrmandulára, a gége-légcsőre és végül a hörgőkre.

Ezzel a kórképpel naponta szembesülünk és a megoldás lehetőségén fáradozunk.

Professzor úr véleménye  az volt, hogy a betegségsorozatot indukáló, fenntartó kórokozók az orrváladékkal együtt szívótechnikával eltávolíthatók, csak rendszeresen, alaposan, hatékonyan kell végezni. Erre fejlesztettük ki a náthás gyermekek szülei számára az orrhigiéné fogalmát és eszközeit. Professzor úr az otthoni orrszíváshoz először fémből, majd üvegből és műanyagból porszívóra szerelhető orrszívót fejlesztett ki. Sajnos már nem élhette meg, hogy ezt az eszközt ma már minden kisgyermeket nevelő szülő ismeri és szükség esetén remélem használja is az orrváladék leszívására, azaz a szövődmények megelőzésére. Az orrdugulás, füldugulás  megelőzésére kombinált orrspray-t és fülmelegítő gyógysapkát készítettünk. Ma már mindezek évek óta kaphatók a patikákban.

A nátha szövődményeinek komplex kórképét Hétfejű Sárkány betegségnek neveztük. A megismeréshez és a megelőzéshez professzor úr kézikönyvet írt a gyermekorvosoknak, jómagam pedig a szülőknek és a „NÓZI”-ról szóló mesekönyvet a gyermekeknek. Tettük mindezeket a megelőzés érdekében, a gyógyítás hatékonyabbá tételéért.

Kérem, olvassák el, ha lehetőségük van rá.

További információk: www.gyogysapka.hu