Szelíd gyógymód a nátha szövődményei ellen

Gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban naponta találkozom a banális gyermekkori nátha korántsem banális szövődményeivel.

Gyakori panasz, hogy a gyermeknek dugul az orra, kiszárad a torka, étvágytalan, nyűgös, főleg éjszaka köhög, és előfordul, hogy a hallása is gyengébb.

Tapasztalatom szerint ezek a tünetek akár hónapokon át is fennállnak, és sokan úgy gondolják, hogy a közösségbe járó gyermeknél ez a természetes állapot.

Az egyszerű nátha kiindulópontja az elhúzódó légúti hurutos betegségeknek, az allergiának és a gyulladásos eredetű problémáknak egyaránt, és  mindegyik előbb-utóbb a tüdőben fejeződik be.

Sőt, bizonyos fülbetegségek is törvényszerűen hozzákapcsolódnak az elhúzódó náthához a szoros anatómiai kapcsolat miatt. Az orrdugulás következménye a füldugulás, ami a fülkürt orr felőli szellőzését akadályozza, ennek számtalan következményével.

A légutak az orrbemenettől a hörgőkig, sőt a tüdő szövetében lévő ki légző hólyagocskákig egységes anatómiai és funkcionális rendszert képeznek.

Az elhúzódó nátha következtében kialakult szövődmények sorozata miatt a rendelőbe érkező családok története szinte teljesen azonos. Elmondják, hogy a gyermek közösségbe kerülése előtt egészséges volt, majd bekerült egy gyermekközösségbe, ahol sajnos előfordul, hogy egy-egy félig-meddig gyógyult gyermek is ott van az egészségesek között.

Ezt követően elindul egy lavinaszerűen terebélyesedő hurutos állapot. Orrfolyással kezdődik, társul hozzá az orrdugulás, majd a száraz, később hurutos köhögés, a fülpattogás, majd gyengébb lesz a hallása és időnként hasító fülfájdalmakra panaszkodik a gyermek.

Megfázás vagy ráfázás?

A náthát általában megfázásnak tulajdonítják, sőt így is nevezik a köznyelvben, de ez csak részben igaz. A szeles, hideg, nedves időben a nyálkahártya felszínének lehűlése kedvez a tüneteket kiváltó vírusok megtelepedésének és szaporodásának. Hatásura az orrüreget bélelő nyálkahártya megduzzad, vizenyőssé válik és egyre több orrváladék termelődik. A fokozott váladéktermelődés oka és célja a kórokozók eltávolítása az orrüregből.

A jó ellenálló képességű gyermekeknél a vírusos nátha általában nem okoz lázat. A gyengébb ellenálló képességű betegek, főként a pici babák és az idős emberek szervezetében az egyszerű nátha is okozhat magas lázat.

Minél gyengébb a szervezet immunitása, annál hosszabb a nátha lefolyása és időközben alattomosan  kialakulnak a szövődmények.

Az orrüregben elszaporodott vírusok kedvező feltételeket teremtenek a baktériumok megtelepedésének az orrnyálka-hártyán és a felgyülemlett váladékban.

Mi okozza a szövődményeket?

A nátha szövődményeinek kialakulásáért elsősorban azok a baktériumok felelősek, amelyek a gyermekközösségekben cseppfertőzéssel terjednek. Közismerten az óvodáskorú gyermekek kapják a legtöbb gyulladásellenes gyógyszert, ezért a környezetükben lévő kórokozók „tízpróbássá” váltak, azaz több gyógyszerkúra ellenére életben maradtak, és hatékonyabban okoznak szövődményeket. Ha egy gyermek betegsége kapcsán félig-meddig meggyógyulva beviszi a kórokozóit a gyermekközösségbe, ezzel komolyan veszélyezteti a társait.

Ezért mondom én naponta a náthás-köhögős pácienseim szüleinek, hogy teljesen tünetmentesen vigyék a gyermeket a közösségbe. Az antibiotikum beszedése még nem biztosíték arra, hogy teljesen meggyógyuljon a gyermek. A teljes tünetmentességhez az orrfolyásnak, az orrdugulásnak és a köhögésnek is meg kell szűnni.

A vírusok ellen fölösleges, sőt káros antibiotikumot szedni, hiszen az antibiotikum szedésnek is vannak mellékhatásai és a vírusokra nem hatnak. A baktériumok által okozott légúti gyulladásokra viszont jól hatnak, ha célzottan adjuk, azaz ha jól választjuk meg a gyógyszert. Sajnos a baktériumok ravaszsága, miszerint fokozatosan hozzászoknak egyes gyógyszerekhez, újabb és újabb feladatok elé állít bennünket.

Bebizonyosodott, hogy ebben a versenyfutásban akkor leszünk valóban győztesek, ha a kórokozók elpusztítása mellett az eltávolításukban is nagyon hatékonyak vagyunk.

Gyermekklinikai munkacsoportunk által összeállított és kipróbált szelíd gyógymód többnyire szúrás és műtét nélkül is hatékony. Alapelvünk az, hogy a komplex betegségek komplex módon kell kezelni. Természetesen ez a módszer is annál hamarabb segíti gyógyuláshoz a beteget, minél hamarabb kezdjük el a kezelését. Az időfaktornak, azaz a nátha kezdetétől eltelt időnek perdöntő jelentősége van. A három héten túl tartó nátha már egészen biztosan szövődményes.

Hétfejű Sárkány betegség

Elsősorban az arcüregek, rostasejtek, majd a fülkürt és a középfül betegszik meg. Ezt követően az orrmandula, a gége, a légcső és a hörgők is hurutossá válnak.  Nem mindig jár fülfájdalommal és lázzal. A folyamat meglehetősen alattomosan, tünetszegényen alakul ki. Sokszor csak az orrfolyás és a köhögés uralja a képet. Oda kell figyelni, ha a gyermek szájlégzővé válik, nyűgös, rosszul alszik, sápadt, karikás szemű és főleg éjszaka szűnni nem akaró köhögés veszi kezdetét.

Ezt a komplex kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek, hiszen a nátha kapcsán többnyire hétféle szövődmény alakul ki, és a tünetegyüttese indokolja az elhúzódó hurutos állapotot. Az egyes részproblémák törvényszerűen sorrendben követik egymást, és csak akkor oldódik meg, ha mindet felismerjük és kezeljük.

Kezelés otthon

  • orrszívóval rendszeresen, alaposan távolítsuk el a váladékot;
  • használjunk orrspray-t, főkét olyat, ami több héten át kíméletesen oldja a váladékot, és nem szárítja ki a nyálkahártyát. Ezt a készítményt klinikai munkacsoportunk fejlesztette ki;
  • végezzünk mindkét fülön fülmelegítést. Már náthás gyermeknek is javaslom, mert a gyógysapkával kényelmesen végezhető és javítja a középfül szellőzését.

Mindhárom gyógymódot naponta legalább háromszor alkalmazzuk. Emellett a vitamindús táplálkozás is nagyon fontos.

Kezelés a szakrendelőben

Az orvos lehetőségei nagyon sokrétűek. Az orrüreg, a fülek és az orrmandula vizsgálata néhány perc alatt megítélhető, megfelelő gyakorlattal. A középfül nyomásviszonyainak mérése (timpanometria) perdöntő. A diagnózis ismeretében a legfontosabb a kórokozók eltávolítása, ahonnan csak lehet.

Leggyakrabban az arcüregekbe fészkelik be magukat a baktériumok, de Arthur PROETZ amerikai fül-orr-gégész professzor módszerével az orrmellék-üregekből is eltávolíthatók a kórokozók szúrás nélkül, szívótechnikával.

A fenntartó ok, a góc megszüntetésével a további szövődmények is gyógyulnak.

A hozzám forduló családoknak mindig hangsúlyozom, hogy a nátha a kiindulópont, amit úgy képzeljenek el, mint egy eldobott hógolyót a hegyoldalban, ami lefelé haladva folyamatosan nő és a végén lavina lesz belőle.

A megoldás és a megelőzés lehetőségei a felismeréssel kezdődnek. Ezért tartom fontosnak, hogy a gyermekközösségekben rendszeresen végezzünk szűrővizsgálatokat. A középfül nyomásviszonyainak mérése gyors, fájdalmatlan és fontos információ a Hétfejű Sárkány betegség leküzdéséhez.