Szortyog a gyerek

Gyermekeink leggyakoribb betegsége a nátha. A fiatalkori „felsőlégúti fertőzés” – a nátha – semmilyen vonatkozásban nem tekinthető azonosnak a felnőttkorival. Legfontosabb különbség, hogy míg a felnőtt erőteljesen kifújja az orrát, addig a gyermek csak hároméves kora után képes ezt megtanulni.

A kisgyermek orrfújása, még ha ügyesen csinálja is, nem elég hatékony. A fertőzött váladék egy része ott marad és pang az orrüregben. Az is rendszeres törődést, „karbantartást” igényel tehát.
Az újszülött- és csecsemőkori nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés. Ebben az életkorban a nátha önmagában is súlyos megbetegedés, nem ritkán magas lázzal jár. Legnagyobb veszélye, hogy a szervezetet gyengítve lehetőséget teremt a bakteriális társfertőzésre, ami további kockázattal jár.

Benn reked

Az orrdugulás a kisbaba táplálását, alvását, fejlődését egyaránt zavarja. Kevesen tudják, hogy az orrban pangó váladék és az orrüreget bélelő gyulladásos nyálkahártya duzzanata együttesen akadályozza az orrlégzést. A szülők sokszor panaszolják, hogy az orrváladék leszívása után sem szabadul fel a baba orrlégzése: a gyerek szortyog, szörcsög. Ennek az az oka, hogy a váladék eltávolítása után is gátolt a gyermek orrlégzése, hiszen a nyálkahártya-duzzanatot nem lehet leszívni.

Az orrszívás után bennrekedt váladékmaradvány és a duzzadt nyálkahártya lelohasztására klinikánkon egy orrspray gyógyszer-kombinációt készítettünk, amely már pici csecsemőknél is használható. Hamarosan kapható lesz a gyógyszertárakban. Fontos tanács: a gyógyszer bevitele előtt mindig szívjuk le az orrváladékot! Ennek módjáról következő írásomban tájékoztatom Önöket.

További információk: www.gyogysapka.hu