Vészcsengő a szervezetben

Mostanában sokan panaszkodnak arról, hagy minden különösebb ok nélkül, időnként vagy folyamatosan – leginkább csak egyik oldalon – fülcsengést észlelnek Az esetek többségében nem a fiatalok, hanem az idősebb korosztály panaszkodik erről. Az is előfordul, hogy teljesen egészséges életmódot folytató, káros szenvedélyektől mentesen élők panasza a tartós, néha tűrhetetlen fülcsengés.

Különösen este, lefekvéskor zavaró, ha a környezeti zajok elcsendesednek, ilyenkor a csengés relatíve felerősödik, és alig hagyja elaludni az embert. Nem mindig egyszerű az okot és a magyarázatot megtalálni, de az esetek többségében a jelenség az észrevétlenül súlyosbodó érelmeszesedés első tünete. Az oxigénhiány finom, figyelmeztető jelzése, ami akár vészcsengőnek is nevezhető. Arra figyelmeztet, hogy vigyázat, veszélyben az egészségünk, éppen ideje lesz törődni vele. A fülcsengést a tankönyvi definíció szerint belsőfül-ártalom okozza, ami mögött leggyakrabban vérkeringési zavar áll. A fiatalkorban kezdődő, és az idő múlásával egyre keményedő, meszesedő érrendszer következtében kialakuló magas vérnyomás, infarktus, időskori emlékezetzavar nálunk már népbetegségnek számít. Az érelmeszesedés (szaknyelven arterioszklerózis) legelső észrevehető jele a belsőfül idegsejtjeinek oxigénhiányos állapota miatt kialakuló fülzúgás, ami jelzi a betegnek, hogy valami megváltozott.

Egyéb szervekben (mondhatni az egész szervezetet behálózó érrendszerben) jelentkezhetnek enyhe oxigénhiányos tünetek, de csengő csak a fülben van. Ott is általában már elég későn szólal meg, amikor gyógyszerrel vagy más módon (például diétával) már nehezen befolyásolható. Különösen veszélyes, sőt életveszélyes a szív koszorúereinek és a nyaki verőereknek a szűkülete. A fülcsengés — mint a belsőfül funkciózavarának egyik figyelmeztető jele – egyéb fülészeti panaszokkal is társulhat.

A magas hangok hallása fokozatosan romlik. A beszédhallás ilyenkor még nem károsodik, esetleg később alakul ki. A belső fülben lévő egyensúlyszerv érintettségét jelzi a szédülés, az egyensúlyzavar, ami már kifejezett működési zavarra utal a belsőfül területén. Mint sok más betegségnél, az érrendszer működését tekintve is a megelőzés a legjobb gyógymód. Addig kellene tehát odafigyelni az érrendszerünk jelzésére, azaz testi-lelki egészségünk állapotára, amíg nem késő.

Természetesen nem csak az érelmeszesedés okozhat fülcsengést. Más, ritkábban előforduló okok is vannak. A legkönnyebben elhárítható magyarázat a hallójáratot elzáró fülzsírdugó. Ez nyilván halláspanasszal is együtt jár, és a beteg pontosan tudja az okát. A legveszélyesebb (de szerencsére a legritkább) oka belső fül területén lévő daganatos betegség.