Vizes gondok

Vizes gondok I.

Az úszás csodálatos, testet és lelket építő sport. A beteges, gyakran hurutos, allergiás, asztmás gyermekeknek kimondottan gyógyhatású. Ezt sokan tudják, és egyre több gyermek jár rendszeresen uszodába. Hozzám azok az úszó gyermekek jönnek, akiknek a vizes életmód valamilyen módon mégis „megártott”.

Az uszodai eredetű fül-orr-gégészeti gondok közé tartozik a hidegben vizes fejjel, nedves hajjal való szaladgálás kapcsán bekövetkező megfázás. A náthás panaszok a lehűlés miatt csökkentik az ellenálló képességet. Ez rendkívül kedvez a vírusfertőzésnek. A nátha tehát valójában a lehűlés kapcsán kialakuló vírusfertőzés. Az elhúzódó nátha akkor jön létre, ha a gyermek nem fújja ki alaposan az orrát, és a megfázások ismétlődnek. Ez lehetőséget teremt a bakteriális társfertőzés kialakulásának. Korábbi írásaimban is hangsúlyoztam, hogy a nátha komoly veszélyforrás az orr körüli üregek (melléküregek) megbetegedése szempontjából. Az orrüreget nemcsak a pangó váladék szűkíti, hanem a gyulladásos eredetű nyálkahártya-duzzanat. Ez az oka az orrfújás után megmaradó orrdugulásnak.

Orr helyett szájlégzés

A megvastagodott, duzzadt orrnyálkahártya is akadályozza az orrlégzést, szájlégzővé válik a gyermek. Ebben az állapotban nyilván romlik az úszás közbeni légzéstechnikája. A beduzzadt orr  további veszélye, hogy az orral kapcsolatban lévő melléküregek élettani nyílása beszűkül  vagy elzáródik. (A melléküregek alatt az arcüreget, homloküreget és az orr körül lévő rostasejteket értem.)

A betegség felismerése gyakorlott, gyermekére odafigyelő szülőnek nem nehéz. Sajnos a nátha kapcsán kialakuló arcüreggyulladás kialakuló arcüreggyulladás – az uszodától függetlenül is – az óvodáskorú gyermekek között népbetegség lett. Ez nyilván a környezetszennyeződés miatt kialakult gyengült immunitás velejárója.

Az elzáródott üregrendszerben termelődő náthás váladék pang, és az esetek többségében felülfertőződik az uszoda vizében lévő vagy a levegőből belélegzett baktériumokkal. Szinte észrevétlenül kialakul a melléküregek gyulladása. A mélyre merüléskor – náthás előzmény nélkül is – a szennyezett víz fertőzheti az orr körüli üregeket. Ugyanez hurutos állapotban könnyebben bekövetkezik, és még a középfül is elfertőződhet. Sokan azt gondolják, hogy az arcüreggyulladásnak minden esetben drámai (heves) tünetei vannak. Nagyon sok gyermeket kezelnek arcüreggyulladás miatt, de azt látom, hogy a heves fejfájás nagyon ritkán tartozik a betegség tüneteihez.

Sokan kérdezik tőlem, mit tanácsolok, szabad-e folytatni az úszást, ha ilyen betegség adódik. A kezelés alatt természetesen nem tanácsolom, utána – véleményem szerint – folytathatja, de nagyobb odafigyelést igényel. Minden hosszabb nátha vagy köhögés a lappangó szövődményre kell, hogy figyelmeztessen.

Porszívó és orrspray

Az orrlégzés szabaddá tétele, az orrdugulás megszüntetése a megelőzés igazi lehetősége. Az orrhigiéné fogalma és jelentősége már nem ismeretlen olvasóinknak. Jelen esetben is az orrváladék alapos eltávolítás után orrspray formájában bevitt  gyógyszer sokat segít. Kisgyermekeknek a tökéletes az orrváladék eltávolítására készült a porszívós orrszívó. Már csecsemőknek készült változata is kapható.

A náthás gyermek kezelésénél nagy segítség az orrspray formájában használható gyógyszer. Az orrspray könnyen, gyorsan adagolható minden gyermeknek. Fontos szempont, hogy kettős orrtisztító hatása legyen, tehát oldja a maradvány váladékot és csökkentse a nyálkahártya-duzzanatot. Hároméves kortól használható változata a közelmúltban került a patikákba. A hurutos betegségre hajlamos, uszodába járó gyermekeknek még egészséges állapotban is sokat segít az orrüreg karbantartásában, ha az úszás előtt és után is egy-egy befújást végzünk az orrüregbe ezzel a készítménnyel.

Naponta egy-egy alkalommal heteken át használható az orrhigiéné eszközeként. Sokat segít az orrüreg tisztán tartásában, a városi szennyezett levegőből bejutó apró részecskék, pollenszemcsék eltávolításában, valamint az orrba nyíló melléküregek zavartalan szellőzésének biztosításában. A nátha miatt kiszáradt nyálkahártya nedvesítésére nagyon hasznos az élettani sóoldat, vagy akár a tengervizes orrkészítmény használata.

Számomra az igazi tünete az uszodában vagy azon kívül szerzett arcüreggyulladásnak a szűnni nem akaró, heteken át tartó nátha, sűrű sárgás orrváladékozással, hőemelkedéssel, majd később a tünetekhez csatlakozó köhögéssel.

Bármilyen eredetű is a nátha, az orrhigiéné eszközeivel a szövődményei megelőzhetők. A kialakult szövődmények kezelése már szakorvosi feladat. Az uszodai fülbetegségekről a későbbiekben olvashatnak.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?