Vörös folt a párnán

Az enyhe lefolyású, többnyire spontán szűnő, váratlanul, látszólag ok nélkül jelentkező orrvérzések gyermekkorban nagyon gyakoriak. Ellátásukhoz orvosi segítség ritkán szükséges. A fül-orr-gégészeti rendelőket főként az éjszaka jelentkező vérzések miatt keresik fel a szülők.

Szinte minden esetben felvetődik a kérdés; mi az oka a gyakori gyermekkori orrvérzéseknek? Az esetek többségében szerencsére banális okról van szó. A gyermekkorban Oly gyakori nátha az orr belsejét bélelő nyálkahártya szárazságával és gyulladásával kezdődik.

Kezdődő nátha

Gyermekkorban az orrsövény bemeneti részén mindkét oldalon szimmetrikusan, jellegzetesen dús érfonat van. A nyálkahártya alatt nagyon felületesen helyezkedik el, ezért a sérülése könnyen bekövetkezik, Különösen így van ez a nátha kezdetén. amikor a nyálkahártya kiszárad, és az érfonat spontán sérül. Sokszor tapasztaljuk, hogy a nátha orrvérzéssel kezdődik, amikor az orr még nem váladékozik, csak viszket, és gyakori a tüsszögés.

A fertőző betegségek egy része, például a kanyaró vagy az influenza is orrvérzéssel indul. A vérzések általában egyoldalúak. Kétoldali vérzés trauma kapcsán vagy vérképzőrendszeri betegségeknél fordul elé, ezek viszont a könnyű, gyakran jelentkező orrvérzéshez képest elenyésző számban fordulnak elő.

Babszem, szivacsdarab

Hároméves gyermekeknél úgynevezett elfekvő orridegentest is okozhat vérzést. Ebben az életkorban a gyermekek sokszor növényi magvakat, műanyag játékdarabot, ágybetétből szivacsdarabkát észrevétlenül az orrlyukukba dugnak. Az idegentest beékelődik a középső orrjáratba, és sokáig nem okoz tüneteket. Egy idő után azonban a körülötte kialakuló váladékpangás bűzös orrfolyást eredményez, jellegzetesen féloldali panaszt okozva. A lobos területről erős vérzés indulhat, ami az idegentest körül lévő sarjszövetből táplálkozik, és spontán nehezen szűnik. Az érintett oldalon az orrüreg elzáródása gyulladást okoz az arcüregben

A vérzés közepette az idegentest eltávolítása nem mindig egyszerű, fül-orr-gégészeti jártasságot igényel. A tipegő, járni tanuló kisbaba orrvérzése az orrbemeneti érfonat sérüléseiből adódik. Nagyobb gyermekek rossz szokása az orrpiszkálás, aminek orrvérzés lehet a vége. A lekapart pörk helyén lévő hámhiányból komolyabb vérzések is jelentkezhetnek.

Az éjszakai vérzések a téli időszakban gyakoriak, amikor a lakások levegője száraz. túlfűtött. Az orrbemenet kiszáradása kedvez a felületes érfonat sérülésének. Egyszerű orrkenőcs rendszeres használatával védekezhetünk az orrnyálkahártya kiszáradása ellen. Javaslat: éjszakára se fűtsük túl a lakást, és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról!

A gyakran ismétlődő, enyhe vérzések miatt is jogosan keresik föl az orvost a szülők, hogy kiderítsék a jelenség okát, elhárítsák a kellemetlenséget. Szerencsére az ilyen eseteken könnyen lehet segíteni. Az orrbemeneti értágulat megszüntetésére több lehetőség van. Egyszerű edzőszeres ecsetelés hosszú időre megoldja a problémát, súlyosabb esetben pedig az égetés vagy a fagyasztás jön szóba.

Nem fullad meg!

Még a spontán szűnő, tehát enyhe lefolyású éjszakai orrvérzések is nagy izgalomban tartják a családot. Különösen akkor, amikor reggel vérfolt van a párnán, és fel sem ébred rá a gyermek. Ilyenkor a szülők fulladástól tartanak, de ez természetesen soha nem következhet be, hiszen az erős vérzés minden gyermeket felébreszt, a gyermek pedig riasztja a családot. Mégis igyekeznünk kell a sorozatosan fellépő vérzéseket megszüntetni, illetve megelőzni. A többszöri vérveszteség a szervezet gyengüléséhez, vérszegénységéhez vezethet, ami az ellenálló képességet jelentősen rontja. Érdemes tehát ezzel a panasszal orvoshoz fordulni.

Anyai elsősegély

Némi ismeret birtokában a szülő könnyebben uralkodik a saját izgalmán, és segítséget is képes adni. Ha a gyerek olyan kicsi. hogy még ülni sem tud, fordítsuk oldalra, kevés vattát sodorjunk hegyesre és dugjuk a vérző orrfélbe. Erőteljesen szorítsuk rá az orrszárnyat 5 percen át. Ha a vérzés ezután sem szűnik meg, akkor az átázott vattát ki kell cserélni, és kevés ér-összehúzó orrcseppet lehet csepegtetni rá. Így még biztosabb az eredmény

Minden komolyabb orrvérzés után a gégészeti vizsgálaton túl elemezni kell a vérképet, beleértve az olvadási faktorokat is. Erre még akkor is szükség van, ha az otthoni ellátás sikeres volt. Is szükség van, Isa lehet csepegtetni rá. Így az otthoni ellátás sikeres volt.

Kevesen tudják, hogy nagyobb gyermek orrvérzését ülő helyzetben kell csillapítani. Sokan hanyatt fektetik a gyermeket, de ezzel a vérzés nem szűnik meg, csak nem látszik! A vér hátrafolyik, így a gyermek lenyeli azt. A vér a gyomorba jutva rövidesen további komplikációt: hányingert, hányást okoz. Ülve, előrehajtott fejjel pontosan látható, hogy melyik oldalról származik a vérzés. A véralvadékot alaposan ki kell fúvatni. Ezután a tamponálás és az orrszárnyak tartós összenyomása következik. A gyermeket megnyugtatja, ha ő is részt vesz a műveletben. Közben tegyünk a homlokára és a tarkójára hideg vizes ruhát, ami nagyon jó hatású. Az esetek többségében sikeres a szakszerű házilagos vérzéscsillapítás.

További információk: www.gyogysapka.hu