A gyógysapka sztori

Történet

Gyermekkorunk mesevilágának emlékezetes figurájával egyszer út közben találkoztam. Hosszú éveken át naponta utaztam egy vidéki városból Budapestre, a klinikára, ahol gyermek fül-orr-gégészként dolgoztam. A hosszú autóút alatt a napközben történteken gondolkoztam. Arra döbbentem rá, hogy a leggyakoribb kórkép, amivel a szülők naponta megkeresnek, milyen jól illusztrálható a közismert mesefigurával, a Hétfejű Sárkánnyal.

A nátha egy régi francia mondás szerint, az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be. Ennek a folyamatnak a legfőbb tünete, a szűnni nem akaró orrfolyás és köhögés. Az orrban kezdődő hurutos betegség, először az arcüregek felé halad. Ide befészkeli magát a kórokozó, szaporodni kezd és hatására sok váladék termelődik. Utána a középfül, majd az orrmandula, innen pedig a gége, a légcső és a hörgők felé halad a hurutos betegség útja.

Út közben jöttem rá, hogy hét önálló kórkép együttesen felelős a látszólag banális tünetekért. Ezek közül gyakran csak az orrmandulát teszik felelőssé. Pedig ez csak egy része a komplex problémának és ha eközben kiveszik visszanő, mint a sárkány egy levágott feje a mesében. Ha az arcüreggyulladás kiderül, azt többnyire csak antibiotikummal és orrcseppel kezelik, ezért sokszor nem is gyógyul meg maradéktalanul. A hét leggyakrabban eloforduló, egymás után kialakuló betegség együttesét neveztem el a Hétfejű Sárkányról. (Hétfejű Sárkány szindróma)

Sárkánytábla

Még a mesében sem volt elegendő a sárkány egyik fejét levágni a győzelemhez, mind a héttel meg kellett birkózni a legkisebb királyfinak, hogy elnyerje a világszép királykisasszony kezét. Ennek analógiájára mondom, hogy a gyógyulás, csak akkor tartós és eredményes, ha minden összetevőre irányul a kezelés, ha csak részproblémákat oldunk meg, az ugyanúgy kiújul, vagy visszanő, mint a sárkány egy levágott feje a mesében. Ezt a tanulságos mesét a gyermekeknek is megírtam és sok kedves rajzzal illusztrálva és Mese a nátháról címmel könyv formájában megjelent.

Nagyrabecsült klinikai főnököm útmutatására indultam el a Hétfejű Sárkány legyőzéséhez vezető úton. Ő is azt mondta, mint kétezer évvel ezelőtt Hippokratesz: „Hol genny van azt le kell bocsájtani.” A megoldás a váladékkal teli orrmelléküregek helyi kezelésében keresendő a szívótechnika segítségével. Ezenkívül a gyenge immunitás talpra állítása is rendkívül fontos. A természetes vitaminoknak is nagy szerepe van ebben.

Véleményem szerint a szívótechnika és az immunitás kezelése együtt oldja meg a szövődményes náthát és valószínűleg ez a jövő gyógymódja.