Bemutatkozás

Dr. Somi Ildikó, fül-orr-gégész szakorvos vagyok, elsősorban gyermek fül-orr-gégész.

Még egészen fiatal, kezdő fül-orr-gégészként jöttem rá, hogy a felnőttkori betegségek jelentős részének eredete gyermekkorban keresendő. A banális náthával kezdődő és gyakran sorozatos szövődménnyel folytatódó, akár felnőttkorig húzódó fül-orr-gégészeti betegségek a leggyakoribb gyermekbetegségek. Ezek megoldása és főként a megelőzés lehetőségei kezdettől fogva érdekeltek.

Szerencsém volt, mert egy olyan ambiciózus gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoportban dolgoztam évtizedeken át ahol éppen a nátha szövődményeinek egyszerű eszközökkel való elhárítása volt a cél.

Három fontos eszközt fejlesztettünk ki és adtunk a szülők kezébe, amivel az elhúzódó náthának otthoni kezelése leegyszerűsödik.

Ezek a következők:

  1. Porszívós orrszívó.
  2. Nasopax orrspray.
  3. OTO-THERM fülmelegítő gyógysapka
Könyvfedő

Kitűnő mentorom, klinikai főnököm, néhai Miriszlai Ernő professzor útmutatását követve számtalan, közel félszáz cikket írtam a szülőknek, az Anyák Lapjában, a Baba Patikában, és a Baba Magazinban, a szövődményes nátha felismeréséről és otthoni kezeléséről.

Miriszlai professzor volt az, aki az ORRHIGIÉNE fogalmát megalkotta és a jelentőségére felhívta a figyelmünket. Erről a témáról írtam a szülők számára Győzelem a nátha felett c. könyvemet. Minden gyakorló szülő, nagyszülő számára fontos információkat tartalmaz, hiszen a náthát egyik gyermek sem kerülheti el. A szövődmények kialakulásának törvényszerűségeit, a létező prevenciós módszereket és eszközöket írtam le a beteg gyermekkel bajlódó szülőknek, ápolónőknek és orvosoknak egyaránt. Könyvem előszavában leírom, hol és hogyan döbbentem rá, hogy a hónapokig tartó nátha és köhögés, miért nem gyógyul meg minden esetben a szokásos kezelésre.

Rájöttem, hogy az elhúzódó nátha és köhögés hátterében egy komplex kórkép áll, amiből a gyermekorvos, a fül-orr-gégész, valamint a tüdőgyógyász is részproblémákat lát és old meg.

Kellemes böngészést kívánok!
Dr. Somi Ildikó