Vizes gondok

Vizes gondok II.

Az úszni tanuló vagy sportszerűen uszodába járó gyermekek gyakran panaszkodnak enyhe fülfájdalmakról. Az úszó csemeték szülei sokszor már kész diagnózissal érkeznek a rendelőbe, hiszen ők már néhány hasonló fülgyulladással találkoztak.

A gyakori vízbemerülés kapcsán kialakuló fülfájdalom az esetek többségében a külső hallójárat bőrének gyulladása miatt alakul ki. Aki fürdéskor sokat tartózkodik a vízben és sokszor a víz alá merül, az kiteszi magát annak a kockázatnak, hogy a hallójárat bőre felázik, és a bőr elveszti természetes védekező rétegét. Eltávozik a bőr védelmét jelentő fülzsírréteg, és a bőr másik védelmi rendszere, a „savköpeny” lúgos irányba változik.

A tünetek nagyon jellegzetesek. A baj enyhe viszketéssel, kevés fülfolyással, kisfokú halláscsökkenéssel, fülzúgással kezdődik, majd hamarosan „berobban”, a tünetek drámai gyorsasággal fokozódnak és többnyire láztalanul a hirtelen fellépő heves fájdalom uralja a képet. A középfülgyulladásra jellemző hurutos, náthás tünetek teljesen hiányoznak.

Vizenyős duzzanat okozza

A bőr felszínén normál körülmények között is jelenlévő baktériumok, valamint a vízben lévő kórokozók szabad utat kapnak a bőrön keresztül. Különösen kedveznek ennek a hallójáratban levő apró kis hámsérülések.

A bőrgyulladás fájdalmasságát a hallójárat szűk csontos csatornáját feszítő vizenyős duzzanat okozza. Súlyosabb esetben a bőr alatti kötőszövet is beszűrődik, és a duzzanat szinte elzárja a hallójáratot. Ez indokolja a vele járó átmeneti halláscsökkenést is. A fülkagyló előtt és mögött is kialakulhat gyulladásos beszűrődés, bőrpírral, sőt maga a fülkagyló is megduzzadhat. Ezek a tünetek a hallójárat-gyulladás ritkán előforduló, kiterjedt formái kapcsán jelentkeznek. Az egyszerű, szinte mindennapos uszodai fülgyulladások nem járnak ilyen heves tünetekkel, enyhébb lefolyásúak, de gyakran ismétlődnek. A súlyosabb formákat a nyári hőségben a zsúfolt, piszkos vizű strandokon sokat víz alá merülők panaszaiként tapasztalom. A kánikulában felmelegedett tavak, strandok vizében elszaporodott kórokozók gyakran tömeges fülészeti megbetegedést okoznak. Mindkét forma a felázott, védtelen bőr ellenálló képességének gyengeségéből adódik.

Hogyan ismerhető fel?

A külső hallójáratban kialakuló bőrgyulladást nem szabad összekeverni a náthával szövődött középfülgyulladással. Jóllehet mindkét betegség igen heves fülfájdalommal járhat, de kialakulása, lefolyása, kezelése teljesen különbözik. A középfülgyulladás főként óvodáskorú gyermekek betegsége és a hűvösebb időben gyakoribb hurutos betegségekhez kapcsolódik. A kezelés mindig a hallójárat szakszerű kitisztításával kezdődik, vékony steril műanyag csővel a váladékot leszívjuk. Régen a hallójáratban lévő váladék kitisztítására gyakran használták a hidrogén-peroxidot, közismert néven a pezsgő fülcseppet. Idősebb kollegáim biztosan emlékeznek rá, magam csak a pályám kezdetén alkalmaztam, azután megfeledkeztünk róla. Új gyógyszerek, új módszerek jöttek és leváltották a régit. Az utóbbi időben ismét gyakran használom ezt a készítményt. A hidrogén-peroxidot tartalmazó fertőtlenítő tabletta oldata (1 dl vízbe két tabletta) jól használható a hallójárat tisztítására, fertőtlenítésére. A fülbe csepegtetve segít a gyulladásos váladék kitisztításában és a kórokozók elpusztításában. Az oldata hűtő borogatáshoz, fertőtlenítő szájöblögetéshez is használható. A bőr védelmét képező savköpeny helyreállítása enyhén savas kémhatású oldatba vagy gélbe mártott vékony gézcsíkkal lehetséges, melyet óvatosan a hallójáratba vezetünk. Jól bevált módszer, ha előzőleg gyulladáscsökkentő hatású krémet juttatunk a hallójáratba. Erre a célra kitűnően megfelel az antibiotikumot nem tartalmazó, tiszta növényi eredetű hatásáról ismert aloé verát tartalmazó gél.

Hűtés vagy melegítés?

Fontos: az így kialakult külső fülgyulladás csillapítására nem meleget, hanem hűtő borogatást célszerű tenni. A hűtő borogatás legegyszerűbb módja a gyógysapka hőtároló betétjével történik. A betét ugyanis hűtőszekrénybe vagy néhány percre mélyhűtőbe téve jól hűtő tasakként is működik. A hűtőborogatást a fájdalom megszűntéig többször ismételve célszerű végezni.

A hallójárat gyulladás bármely életkorban előfordul és a nyári szezonban gyakoribb. Másként kezeljük az enyhe uszodai formákat és másként a súlyos nyári, strandoláskor szerzett változatot.

A megelőzésről

Gyakran kérdezik tőlem a szülők, hogy a nyaralás előtt hogyan készüljenek fel a hallójárat-gyulladás megelőzésére, és ha kialakul, akkor milyen egyszerű kezelést javaslok. Különösen az úszó gyermekek szülei érdekeltek ebben és főként akkor, ha már szembesültek ezzel a problémával.

Tanácsom: tartózkodjanak a hallójárat naponkénti túlzott tisztogatásától, ezzel elkerülhetők a bőr apróbb sérülései, és a bőrvédelmet jelentő savköpeny és fülzsírréteg indokolatlan eltávolítása. Vigyenek magukkal a gyulladások, csípések, égések, horzsolások kezelésére alkalmas gyógykészítményt. A fertőtlenítő tabletta és a hűtőborogatáshoz szükséges hőtároló gyógysapkabetét is jó segítség a nyaralás közepette kialakuló hallójárat-gyulladás tüneteinek csillapítására. Úszás előtt az „érzékeny fülű” gyermeknek néhány csepp paraffin- vagy étolajat szabad csepegtetni a fülébe, ez víztaszító réteget képez és védi a bőrt a felázástól.