A fültisztításról

A rendelőben naponta felmerülő kérdés, hogyan lehet, hogyan kell a kiscsecsemő fülét tisztítani. Ez leginkább abban az esetben aktuális, ha valami hiba merül fel a fültisztítás körül.

A leggyakoribb hiba a vattás végű fültisztító pálca használatából adódik. Ezt ugyanis a fülkagyló külső, behajló szélének, az orrbemenetnek, valamint a köldöknek, és nem a halló- járat tisztítására találták ki. Ezzel ugyanis a hallójárat külső részén termelődő fülzsírt a mélybe lehet juttatni. Onnan viszont valóságos „műtéttel’ lehet csak eltávolítani. A pálca végéről leeső vatta gyakran a hallójáratban marad és a pálca végével elkövetett sérülések is előfordulnak.

Hangsúlyoznunk kell: a fültisztító vattás pálcát kiscsecsemők esetében tilos használni, hiszen a vatta átmérője szinte megegyezik a kicsi fülének méretével. Nagyobb gyermekek fülének és természetesen a felnőttek fülének tisztítására már alkalmas.

A hallójárat külső részén termelődő fülzsírnak a bőrvédelem szempontjából fontos élettani szerepe van. Annak állandó letörlése fokozott termelésre készteti a fülzsírt termelő faggyúmirigyeket. Tehát minél többet törölgetjük, annál több termelődik.

Kiscsecsemő gondozásakor: a külső rész, a bemenet tisztítására a vékony törölköző összecsavart, megnedvesített sarkával végzett néhány csavaró mozdulat teljesen elegendő. Ez nyilván csak egészséges gyermek esetén érvényes. A hallójárat betegségeiről későbbi számunkban olvashatnak.