A hétfejű sárkány betegség hatodik és hetedik állomása: Légcsőhurut és hörghurut

Hónapokon át követtük a gyermekkori hurutos betegségek lefolyását, a kialakulás útját, ami a régi francia mondás szerint az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be.

Gondolatban végigjártuk az egymást törvényszerű sorrendben követő állomásokat, ami mindig a náthával kezdődik, arcüreg gyulladással folytatódik, majd fülkürthurut, középfülhurut alakul ki. Az orrban hátracsorgó váladékban lévő baktériumok jó búvóhelyet találnak az orrmandulában, és itt tovább szaporodva az ott termelődő váladékkal bejutnak a gégén át a légcsőbe, onnan pedig a hörgőkbe.

Sokan kérdezték már tőlem, hogy ez a folyamat mennyi időt vesz igénybe. Válaszom: ez néhány óra, esetleg néhány nap, sőt néhány hét is lehet. Ez mindig a kórokozó agresszivitásának és a gyermek immunitásának függvényében alakul. Az erős baktériumok főként a gyermekközösségekben szaporodnak, hiszen az óvodáskorú gyermekek immunitása még éretlen, és ők szednek gyakran gyulladásellenes gyógyszereket.

A betegség folyamata

A szokásos banális náthával indul, ami vízszerű orrfolyással kezdődik, majd a váladék hamarosan „besűrűsödik”. Ilyenkor már a hurutos szövődményeket okozó baktériumok is megtelepednek az orrüregben. Az orrváladék színe is megváltozik: zöldes-sárgás színűvé válik. A gyulladt orrnyálkahártya és a pangó orrváladék jelentősen szűkíti az orrüreget, rontja az orrlégzést. A gyermek szájlégzővé válik, és következményes torokpanaszok alakulnak ki. Két vezető tünet van, amit ilyenkor mindenki észlel: feltűnő, hogy a szokványos kezeléssel, orrleszívásokkal dacoló nátha akár hetekig-hónapokig eltart, és a köhögés – főként éjszaka – nem akar csillapodni.

A légcsőhurut és a hörghurut a nátha leggyakoribb szövődményeinek hatodik illetve hetedik állomása. A gyermekeknek íródott mesekönyvemben a sorban kinövő sárkányfejek utolsó két tagja.

Az utolsó két „sárkányfej” ismertetését nem választom el, mert jóllehet két önálló betegségről van szó, mégis olyan gyorsan követik egymást, hogy szinte elválaszthatatlanok.

Légcsőhurut

Önállóan is előfordul, hogy a légcső felső szakasza egy visszafertőzés miatt hirtelen beduzzad. Főként a hajnal órákban fullasztó, heves, száraz köhögéssel jár. Ez a kruppnak nevezett légúti betegség többnyire előzmények nélkül, hirtelen alakul ki, és nem azonos a náthához, arcüreg gyulladáshoz, fülbetegséghez, orrmandula-huruthoz csatlakozó légcsőhuruttal.

Az orrüreg hátra lefelé lejt, mint egy szánkópálya. Különösen fekvő helyzetben, a hátracsorgó váladékban lévő kórokozók apró, mikroszkopikus nagyságú nyákcseppek révén beporlasztódnak a gégén keresztül a légcsőbe. Csillapíthatatlan száraz, „ugató” köhögés a légcsőhurut közismert tünete. Előfordul, hogy minden próbálkozás ellenére órákon, vagy akár napokon át éjjel-nappal köhög a gyermek. A szokásos köhögéscsillapítók alig mérséklik a tüneteket. Ritkán jár magas lázzal, inkább csak hőemelkedéssel, de a gyermek közérzete, étvágya, hangulata ennek megfelelően nagyon rossz, előfordul, hogy súlyos beteg benyomását kelti. A gyulladásos folyamat a hangszalagokat érintve a gégén áthalad, ez magyarázza a rekedtséget, vagy a hangszín megváltozását. A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, ezért sokszor hasfájást is jeleznek a gyermekek. Ez a nehéz, a gyermekeket és az egész családot megviselő állapot szerencsére nem tart túl sokáig, és az esetek döntő többségében továbbmegy a hurut a hörgők irányába, és kialakul a hörghurut.

Hörghurut

„Szelídül” a köhögés: a száraz köhögést hurutos váltja fel, és a gyakorisága is mérséklődik. Előfordul, hogy a mellkas felett szinte tapintható a zörgés, de hallgatózással is észlelhető a sípolás, és a légzésszám megemelkedik.

A tünetek már nem annyira drámaiak (ijesztőek), és azt mondjuk, hogy „oldódik” a hurut. Ezzel a gyulladásos váladék, és vele együtt a kórokozók tömege távozik a hörgőkből. A felhörgött váladékot a kisgyermekek lenyelik, és ezzel tovább komplikálódik a probléma. Másodlagosan gyomor-, ill. bélhurut jön létre, és nyákot tartalmazó széklet jelentkezik.

A légcsőhurut és a hörghurut házi gyógymódja

  • Az első és legfontosabb teendő a fertőzött orrváladék rendszeres, alapos, akár óránkénti leszívása. A kisgyermek orrfújása nem elég hatékony, még akkor is „rásegítünk” a leszívással, ha a gyermek már igyekszik kifújni az orrát.
  • A leszívás előtt és után is érdemes hatékony orrspray-t bejuttatni a gyermek orrába. Fontos szempontnak tartom, hogy a gyógyszer váladékoldót és nyálkahártya-duzzanat csökkentőt is tartalmazzon. Az orr békéjét biztosító orrspray-t kapható a patikákban.
  • A bő folyadékbevitel hurutoldó teák, váladékoldó gyógyszer-készítmények, gyulladásellenes szerek (orvosi javaslatra) hozzátartoznak a gyors gyógyuláshoz.
  • A szoba levegője ne legyen túl meleg és a párásítás (40-60%) nagyon fontos. Fontos, hogy a páraszemcsék apró, mikronnyi nagyságúak legyenek, mert így jutnak el a hörgőkig.

Kedves Szülők!

A két vezető tünet – a hosszú időn át fennálló nátha és köhögés figyelmeztessen bennünket arra, hogy a nátha szövődményei veszélyeztetik a gyermeket, és ne várjuk meg, amíg kialakul mind a „hét sárkányfej”.

A régi latin mondás szerint időben kell ellenállni, azaz megkezdeni a kezelést, így annál biztosabb a gyors siker és a teljes gyógyulás.