A nátha és a repülés

Végre közeledik a nyaralás szezonja, és azt tapasztalom, hogy a kisgyermekes családok is bátran nekivágnak rövidebb-hosszabb repülőútnak.

Bízom benne, hogy sokan igyekeznek majd a tiszta levegőjű, napfényes tengerpartokra, hogy onnan testileg-lelkileg megerősödve, feltöltődve érkezzenek haza.

Magam is többször javaslom a náthás-köhögős gyermekek szüleinek, hogy a nyári szabadságot lehetőség szerint töltsék a tenger közelében, mert a sós tengeri levegő belélegzése a légúti betegségek kiváló gyógymódja.

Az állandóan működő szél és hullámzás teszi lehetővé, hogy a tengerpart közelében a levegő is sós. Apró mikroszkopikus vízcseppek vannak a levegőben, amelyek szinte természetes aerosolként működnek és a légutak tisztításában rendkívül fontos szerepük van.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a légutak belsejét bélelő hám, az úgynevezett nyálkahártya csak nedves közegben működik igazán jól, és ez a nedvesség akkor ideális, ha bizonyos mennyiségű sót is tartalmaz. A tengervíz összetétele hasonlít az élettani só koncentrációjához. Nem véletlenül használjuk az orr és melléküregek náthás eredetű gyulladásos betegségeknél a tengervizet az orrjáratok tisztítására.

A légutakat bélelő nyálkahártyán lévő nyákrétegben megtapadt szennyeződést folyamatosan működő, szemmel nem látható apró szőröcskék, a csillószőrök hajtják kifelé a szervezetből. Ez a légúti védekező rendszer a nedves-sós környezetben szinte megújul. Az egész évben tartó, vagy gyakran ismétlődő hurutos állapot, náthás-köhögős betegség, allergiás állapot gyakran tünetmentessé válik.

Nehéz kérdés viszont, hogy náthásan szabad-e repülőútra indulni, illetve ha az előre lefoglalt időpontban náthás lett a gyermek, nagy fejtörést okoz, hogy szabad-e felszállni. Az üzletemberek, illetve a hivatalos ügyekben utazók egy banálisnak nevezhető náthánál nem riadnak vissza az utazástól, sokszor az utazás nem mis halasztható, de nyilván a hurutos állapot matt sok kellemetlenséggel jár.

Klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoportunk több éve végzett kutató-fejlesztő tevékenységet a nátha szövődményeinek elhárítására. Nagyrabecsült klinikai főnököm volt az, aki az orrhigiéne fogalmát megalkotta, és az eszközeit a kezünkbe adta. A nátha gyors gyógyulásához és a szövődmények megelőzéséhez az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása szükséges.

A repülőút előtt a gyermek orrából nagyon alaposan célszerű, akár óránként leszívni az orrváladékot porszívós orrszívóval. Az útra magukkal vihetik az orrszívó kis motoros változatát, ami szakszerű használat esetén jól szív és nagyon hatékony segítség.

Az orrdugulás sajnos a váladék leszívása után sem szűnik meg azonnal, hiszen azt az orr belsejét bélelő nyálkahártya duzzanata tartja fenn.

Nagyon fontosnak tartom, hogy hatékony, jól működő orrszprét használjanak a maradvány váladék oldására és a nyálkahártya duzzanat csökkentésére.

Az általunk kifejlesztett, hosszú ideig használható két hatóanyagot tartalmazó orrszpré három éves kortól használható a gyermekeknek. Természetesen kapható felnőtt változata is.

A repülés szempontjából az orrdugulás megszüntetésének óriási szerepe van, ugyanis az orrból a fül felé a fülkürtőn át közlekedő levegő csak jó orrfunkció esetén működik zavartalanul. Még akkor is előfordul, hogy le- és felszállásnál heves fülfájdalma van az utasnak ha nem náthás. A rágcsálás, befogott orral való nyelegetés könnyít a helyzeten, de nem mindig elegendő.

Van egy nagyon szellemes, egyszerűen működő orral felfújható, speciális orrillesztékkel ellátott lufi, ami utazás közben is jó segítség a fülkürt szellőzésének javítására, a dobüreg légtartalmának rendezésére.

Kapható a patikákban, gyógyászati segédeszköz boltokban. Fontos, hogy az orrüreg a lufi felfújása előtt tiszta legyen. Magam is kipróbáltam és a nátha következtében kialakult pattogást, recsegést, enyhe halláscsökkenést hatékonyan szünteti.

Az orrszpré és az orrballon nyugodtan felvihető a repülőgépre és használatával a le- és felszálláskor jelentkező fülfeszülés csökkenthető.

Kérem olvassák el figyelmesen a mellékelt használati javaslatot.

Mindehhez jó nyaralást és kellemes utazást kívánok!

További információk: www.gyogysapka.hu