A nátha szövődményeinek megelőzéséről

Többnyire mindenki abban a tudatban él, hogy a nátha banális betegség, előbb-utóbb kezelés nélkül is meggyógyul.

A légúti hurut, az orrfolyás és a köhögés képezi a leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkori panaszokat, szinte velejárója a normális életnek.

Az egyszerű orrfolyás mögött gyakran észrevétlenül alakulnak ki a szövődmények. Ezek a kialakulás sorrendjében a következők: arcüreggyulladás, fülkürthurut, középfülhurut, orrmandula-gyulladás, gége-légcsőhurut, hörghurut.

Az orrban kezdődő és a tüdőben befejeződő folyamatnak még további komplikációi is lehetnek, de ezek a leggyakoribbak. A komplex kórkép megelőzésének lehetőségei azonosak a nátha korrekt gyógyításával. Ezért tartom fontosnak, hogy a megelőzés lehetőségeit átgondoljuk. Klinikai munkacsoportunk évtizedeken át kutató-fejlesztő munkát végzett a nátha szövődményeinek megelőzésére. Ennek ellenére a megelőzés, azaz a prevencio gyakorlata  még mindig gyermekcipőben jár. A témával kapcsolatban 2003-ban a Hippokratesz folyóirat V/2. számában közzétettem gondolataimat elsősorban a szakmabeliek számára. A cikk címe: Preventív szemlélettel gyermek fül-orr-gégészként. Nagy örömömre szolgált, hogy a folyóirat eljutott Amerikába, Angliába és Új-Zélandra is. Először csak az ott élő magyarok olvashatták, majd angolra fordítva felkerült a világhálóra.

A visszajelzések alapján is meggyőződtem róla, hogy nagyon fontos témáról van szó, és a lehetőségek vonatkozásában újszerű gondolatokról számoltam be. A megelőzés lehetőségeit a WHO három lépcsőfok szerint osztályozza. Az elsődleges, azaz primér prevencio: a betegség kialakulásának megakadályozását jelenti. A másodlagos, azaz szekunder prevencio: a betegség előrehaladásának a megakadályozása. A harmadlagos, azaz terciter prevencio: a szövődmények megelőzését jelenti.

Nem mindegy tehát, hogy mikor találkozunk a beteggel a banálisnak vélt nátha szövődményeinek kialakulásánál sem. Az elhúzódó nátha, ami több, mint egy hetes orrfolyást jelent, már arra enged következtetni, hogy a kórokozók az orr körüli üregrendszerbe is befészkelték magukat, és ott tovább szaporodva gyulladásos tüneteket okoznak.

A hétköznapi nyelvben a náthát megfázásnak nevezik. Többnyire igaz, hogy a meghűlés kedvez a vírusok megtelepedésének, ami a betegség igazi kiváltója. A vírusok vízszerű orrfolyást indukálnak, valamint hatásukra megduzzad az orrnyálkahártya, orrdugulás alakul ki, orrviszketés, tüsszögés kíséretében. Ezek mindenkinek ismerős tünetek, hiszen évente többször mindenki átesik rajta. A betegség folytatása is nagyon gyakori, de nyilván nem egyértelmű, hogy mi történik a „színfalak mögött”.

A vírusos nátha  miatt könnyen megtelepszenek a váladékban és az orrban bizonyos baktériumok. A megtelepedésük oka többnyire a kibillent, meggyengült immunitásban keresendő. A gyermek fül-orr-gégészeti rendelőben, ahol dolgozom, naponta megkérdezik tőlem a szülők, hogy miért alakulnak ki a szövődmények, hiszen gondosan leszívták a gyermek orrát, naponta többször használtak orrcseppeket, és gondoskodtak a levegő páratartalmáról.

Különösen a gyermekközösségekbe „frissen” bekerült bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek között látom azt, hogy a nátha nem gyógyul meg a szokásos módon, kb. 1 hét alatt, hanem szövődményessé válik. Ennek okai valóban sokrétűek, de a fontosabbakkal szembesülnünk kell.

Az egyik oka sok egybehangzó vélemény szerint a városi levegő hirtelen megnövekedett szennyezettsége. Az utóbbi években az emberek jó része városlakóvá vált, és a zsúfoltság, az autópark növekedése gyors ütemben növelte a levegőben lévő káros anyagok koncentrációját. A belélegzett mikroszkopikus anyagok főleg a gyermekek orrnyálkahártyáját, légutait irritálják.

A másik fontos tényező a táplálkozás hiányosságában keresendő. A gyermekek általában kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kevés természetes vitaminhoz jutnak, és ez is gyengíti a természetes ellenálló képességüket. Még a jól evő gyermekek sem biztos, hogy elegendő vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot kapnak a táplálékokkal, hiszen azok termesztése, tárolása is jórészt megváltozott.

A harmadik igazán fontos körülmény a gyakori légúti hurutok okaként az a tény, hogy a kórokozók (vírusok és baktériumok) viselkedése is megváltozott. Az utóbbi egy-másfél évtizedben egyre több gyulladásellenes szert szednek a gyermekek, emiatt az ellenállóbb baktériumtörzsek elszaporodtak. A szövődmények kialakulása szempontjából mindhárom tényezőnek együttesen fontos szerepe van .Ezek közül legkönnyebb változtatni a vitaminbevitelen. Akár helyes táplálkozással, vagy táplálék-kiegészítőkkel egyensúlyban lehet tartani.

A légszennyezettségen csak nagy társadalmi összefogással, odafigyeléssel lehetne változtatni. Valamivel egyszerűbb lenne az ellenálló kórokozók további kialakulásának megakadályozása. Láz esetén szoktam mondani először csak lázcsillapítót és C-vitamint kell adni. A pontos diagnózis alapján, ami esetleg 1-2 nap múlva alakul ki, pontosabban lehet gyógyszert választani.

Klinikánkon, ahol úttörő munka folyt évtizedeken át a náthás eredetű szövődmények elhárítására, három szakmai találmány született. Az orrhigiéne fogalma és eszközei hazánkban már nem ismeretlenek, sőt határainkon túl is elterjedőben vannak.

Az első és legfontosabb az orrszívó, ami a kórokozóval telített váladék eltávolítását szolgálja mindaddig, amíg a gyermek megtanulja jól kifújni az orrát. A második: egy olyan gyógyszer, ami egyidejűleg két problémát old meg: valóban oldja az orrváladékot, és megszünteti az orrnyálkahártya-duzzanatot. Egy hónapon át használható nyálkahártya-károsodás nélkül. A harmadik: az OTO-THERM gyógysapka, amely a fülmelegítés praktikus eszköze. Egyszerre tartja melegen a gyermek mindkét fülét. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a melegítés javítja a középfül szellőzését. Ha nem lázas, de náthás a gyermek, célszerű megelőzésképpen is használni.

Arra szeretném biztatni a szülőket és a gyermekek gondozásában aktívan résztvevő nagyszülőket, hogy éljenek a megelőzés lehetőségeivel.

A magam részéről büszke vagyok rá, hogy ezek az egyszerű és mégis nagyon hatékony betegséget megelőző eszközök klinikánkról indultak el. Mindegyik magyar találmány, akárcsak a C-vitamin!

További információk: www.gyogysapka.hu