A szívótechnika és az aeroszolterápia jelentősége gyermekek légúti betegségeinek kezelésében

A fül-orr-gégészeti rendelőben kezelt gyermekek leggyakoribb betegsége az elhúzódó nátha következtében kialakult szövődmények sorozata.

A szűnni nem akaró orrfolyás és orrdugulás mellett a köhögés a legáltalánosabb panasz. A betegség kezdetét a szülők szinte minden esetben a közösségbe kerüléssel hozzák összefüggésbe. Az infekció propagálódása részben az aquirált kórokozó virulenciájától és a gyermek aktuális immunitásától függ.

A kórkép gyakorisága inspirálta klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoportunk vezetőjét, Miriszlai Ernő professzor urat, hogy kidolgozza a gyermekkori náthás eredetű orrmelléküreg-, középfül-, orrmandula- és légúti gyulladások prevenciójának és konzervatív kezelésének lehetőségeit. Ehhez tartozik a szívótechnikával történő váladékeltávolítás a kórokozók csíraszámának csökkentésére, valamint az aeroszolterápia, mely a légutak teljes hosszában segíti a váladék oldását és kiürülését. A témával kapcsolatban megjelent kézikönyve (Gyermek fül-orr-gégészeti útmutató háziorvosoknak) nélkülözhetetlen információt tartalmaz a gyermekorvosok, gyermekpulmonológusok és fül-orr-gégészek számára, tehát mindazoknak, akik a gyermekek légúti betegségének gyógyításával foglalkoznak.

A nátha szövődményeinek útját a régi francia mondással tette klasszikusan közérthetővé, miszerint: „A nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be.” Abban a korban, amikor a gyermek még nem tudja kifújni az orrát, az orrváladék rendszeres leszívása csökkenti a váladékkal tovaterjedő infekció kialakulását, de sajnos nem minden esetben akadályozza meg. Az orrfenéken hátracsorgó váladék minden egyes légvétellel beporlasztódik a gégén keresztül a légcsőbe,a kialakuló légcsőhurut izgatott száraz köhögést eredményez. Ennek kezelésére a gyermek fül-orr-gégészeti rendelőkben rendszeresen végzünk aeroterápiát, elsősorban élettani sóval.

Makacs, száraz köhögés esetén lokálisan is használható mucolyticumot is teszünk az aeroszol készülékbe. A tapasztalat szerint akkor eredményes a kezelés, ha naponta többször végezzük el 5-10 percen keresztül, ezért az intézeti kezelés mellett a rendszeres otthoni aeroterápiát is szükségesnek véljük. Indokolt esetben a gyógyszerporlasztó beszerzését is javasoljuk a szülőknek.

A nátha első és leggyakoribb szövődménye az arcüreg gyulladás, mely gyakran okoz krupphoz hasonló heves, száraz éjszakai köhögést, de nem azonos azzal, ugyanis a sinusitishez társuló tracheitist tartós nátha és orrdugulás előzi meg.

Teljes gyógyulást csak az arcüregek és a rostasejtek gyulladásának megszűnése eredményez.

A náthával kezdődő és a tüdőben leggyakrabban hörghuruttal befejeződő, heteken át tartó komplex kórkép főként az óvodáskorú gyermekek betegsége. Megoldásához tartozik az orrváladék leszívása porszívós orrszívóval, valamint a residuális váladék oldása és az orrnyálkahártya lelohasztása az általunk kifejlesztett Nasopax orrspray-vel. A melléküregekben felgyülemlett váladék eltávolítása előtt a teljes légúti nyálkahártyát beterítő, 7μ-nál kisebb szemcsenagyságot biztosító aerosolterápiát végzünk kb. 10 percen át. Korhatár nincs, a legkisebb csecsemőtől a legnagyobb gyermekig lehetőség szerint naponta többször végezzünk. Hatására a száraz köhögés oldódik és a melléküregekben lévő váladék a kórokozók tömegével együtt szívótechnikával eltávolítható. A módszert Proetz évtizedekkel ezelőtt leírta, de használata, ismerete messze nem általános.

Miriszlai professzor úr fent idézett könyvében a 37. oldalon így ír erről:

„Intézetben igen hatékony a Proetz kezelés. Ez fekvő helyzetben történik, hátralógatott fej mellett. Az egyik orrfélbe steril fiziológiás oldatot csepegtetünk, melyet a másik oldali orrfélből kiszívunk. Azon fizikai elveknek megfelelően, miszerint egy cső felett elfújva, vagy folyadékot áramoltatva felette a csőből váladékot lehet eltávolítani a melléküregekből is Proetz elvének megfelelően a gennyes váladékot el tudjuk távolítani; Ezáltal különböző invasiv eljárásoktól, arcregöblítésektől tudjuk megkímélni a gyermeket.”

A komplex kezelésbe tartozik a lokális meleg és gyulladáscsökkentő fényterápia, valamint szükség esetén a célzott antibiotikus kezelés is.

Miriszlai professzor úr álláspontja az volt, hogy a nátha nem banális betegség, hanem ORIGO, azaz kiindulópontja egy betegségcsoportnak, amit meg lehet előzni, ha a legenyhébb tüneteket is komolyan értékeljük. Az orrgihiéne gondolata és eszközei ennek a preventív szemléletnek eredményeképpen alakultak ki.

Fontos megállapítása: „A pangó fertőzött orrváladék inficiálja a melléküregeket. Csecsemőn és kisgyermekeken a purulens nátha lényegében sinusitist jelent.” (38. oldal) „Gyermekkorban ha egy hörghurut nem gyógyul meg a szakszerű kezelésre 2 hét alatt, a melléküregeket is át kell vizsgálni.” (37. oldal)

Az orrhigiéne kifejezés az orrjáratok tisztaságának fontosságát jelenti minden életkorban, de főként a csecsemők és óvodáskorú gyermekek számára. A megvalósításához szükséges eszközök a náthás gyermekek szülei számára megkönnyítik a betegség kezelését. Az első ilyen készüléket több mint három évtizeddel ezelőtt Miriszlai professzor irányításával készítették. Használata azóta – a kezdeti nehézségek ellenére – mindennapi gyakorlattá vált, sőt már határainkon túl is ismerik.

Alapvető felismerés, hogy a nátha leggyakoribb szövődményei törvényszerű sorrendben követik egymást. A betegség egyre terebélyesedik, mint a hógolyó lefelé gurulva a hegyoldalban.

A náthával együtt leggyakrabban hét, egymást indukáló betegség-sorozat alakul ki, melyet Miriszlai professzor „a betegség mérföldköveinek” nevezett.

Ezek egymás után a következők:

  1. NÁTHA
  2. ARCÜREG GYULLADÁS
  3. FÜLKÜRT HURUT
  4. SAVÓS DOBÜREGI FOLYADÉKGYÜLEM
  5. ORRMANDULA-DUZZANAT
  6. GÉGE- LÉGCSŐHURUT
  7. HÖRGHURUT

A tartós orrfolyás és köhögés hátterében gyakran ez a hét kórkép áll. A hét diagnózis együtteséből álló kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek, utalva ezzel arra fontos megállapításra, miszerint a kezelés minden egyes részproblémára kell irányuljon, nem elég egy-egy részproblémát megoldani a teljes gyógyuláshoz. A mesében a Hétfejű Sárkány elleni győzelemhez is az összes fejével meg kellet birkózni a királyfinak. Erről írtam könyvet a szülőknek Győzelem a nátha felett címmel. Úgy látom, hogy az elnevezés közérthetővé tette a betegség komplex voltát és a megoldáshoz szükséges feladatok sokrétűségét.

Összefoglalva: A szívótechnika és az aeroszolterápia együttesen olyan egyszerű, non invazív kezelési eljárás, ami a szövődményes nátha eredményes kezelésében nálunk mindennapi gyakorlattá vált.