Akik győztek a sárkány felett

Még a mesében sem volt egyszerű dolog a hétfejű sárkányt leküzdeni, hát még a valóságban. A mesében is csak a legkisebbik királyfinak sikerült, el is nyerte a világszép királykisasszony kezét.

A gyermekkori nátha szövődményeiről szóló cikksorozat  végéhez érve szeretném mindannyiunknak összegezni a tanulságokat. A sok-sok telefonhívás, nekem címzett levél, a meggyógyított gyermekek öröme azt bizonyítja, hogy a híres mesefigurával illusztrált kórkép már korántsem olyan rejtélyes és veszedelmes, hiszen egyszerű eszközökkel leküzdhető. A sorozat első részében – a tavaly júniusi Anyák lapjában – azt ígértem, hogy kézzel fogható segítséget szeretnék nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke heteken-hónapokon át tartó náthás-hurutos betegséggel küszködik. Emlékeztetőül annyit, hogy a gyermekkori elhúzódó hurutos betegségek hátterében sokszor hét önállóan is előforduló, de általában egyidejűleg fennálló kórkép áll. Ezek a következők:

  1. gennyes orrfolyás
  2. arcüreggyulladás
  3. fülkürthurut
  4. savós középfülhurut
  5. orrmandula-gyulladás
  6. gége-légcsőhurut
  7. hörghurut

A közismert régi francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be. Én még ezt azzal egészítem ki, hogy közben útba ejti a füleket is. Az egymást követő szövődmények, mint a lépcsőfokok, úgy követik egymást. Gyermekkorunk emlékezetes mesefigurájára, a hétfejű sárkányra annyiban hasonlít a kórkép, hogy bármelyiket külön felismerve és kezelve nem oldódik meg a probléma, sőt hamarosan kiújul, mint a sárkány egy-egy levágott feje a mesében. Máris kézenfekvő a magyarázat, hogy miért húzódnak el a gyermekkori felsőlégúti hurutos betegségek, ha az egyes összetevők közül csak az egyikre vagy másikra irányul a kezelés.

Megtisztelő, hogy több fiatal, anyaként otthon lévő orvos kolléganő is gratulált a sorozathoz, és hasznosan forgatták az Anyák Lapját, a Baba Magazint és a Baba Patikát. Minden levelet nyilván nem lehet a lapban megjelentetni, részben azért, mert igen sokan írtak, részben azért, mert személyre szólóak. De úgy éreztem, hogy ezúton is meg kell köszönnöm minden anyukának, nagymamának, akik elismerő leveleket küldtek nekem és egyúttal értesítettek, hogy segítettem megoldani gyermekük mindaddig kilátástalanul elhúzódó „náthás-köhögős” kórképét. Akik győztek a sárkány felett, megtanulták, hogy a szűnni nem akaró nátha és köhögés ellen otthon igen eredményesen fel lehet lépni, ha elvégzik a legfontosabbakat.

Megpróbálják mielőbb megtanítani a gyermeket a helyes orrfújásra, a maradvány orrváladékot rendszeresen „kiporszívózzák”, a duzzadt orrnyálkahártya lelohasztására és a maradvány orrváladék oldására egyidejűleg ható orrsprayt vetnek be, a fülkürthurut kezelésére pedig a mindkét fület melegítő gyógysapkát használják, s nem várják meg, amíg középfülgyulladást kap a gyermek.