Az orr békéje érdekében

Az orrüreg belsejét bélelő nyálkahártya a megszületés pillanatától kezdve egy életen át hűségesen végzi hármas funkcióját: megszűri, megmelegíti és megnedvesíti a belélegzett levegőt. Működése közben számtalan erőpróbának tesszük ki, de többnyire jól reagál a környezeti ártalmakra. A túlságosan hideg levegőt az orrnyálkahártya érhálózata megmelegíti, a meleget ideális hőmérsékletűre hűti, mintegy védi az alsó légutakat a szélsőséges hőmérséklet-változástól. A nyálkahártyát egészséges állapotban mindig nedves, nyákos réteg fedi, és ez is hozzájárul a természetes védelemhez. A nyákrétegben megtapadnak a levegőből belélegzett mikroszkópikus nagyságú por- és koromszemcsék, pollenszemcsék. Sajnos cseppfertőzés révén vírusok és baktériumok is megtelepednek az orrnyálkahártyán, és a meleg, nedves közegben ideális környezetet találnak a szaporodásuk számára. Van még egy fontos, kevésbé ismert öntisztuló mechanizmus a légutakban – ez a csillószőrös apparátus. Szemmel nem látható, piciny szőröcskék borítják az orr belsejét, melyek állandó mozgásban vannak, mint a szélben a búzatábla. Hullámzó mozgásuk révén az orrnyálkahártya felszínén megtapadt szennyeződéseket az orrgarat felé továbbítják.

Az orrnyálkahártyáról kiváltódó tüsszögési rohamok is hozzátartoznak a természetes védelemhez. Minél hevesebb inger éri az orr belsejét, annál erősebb reakcióval válaszol. A bőséges, vízszerű orrváladék is azt a célt szolgálja, hogy kimossa az orrjáratokból az ártalmat okozó idegen anyagot.

Az allergiát kiváltó belélegzett részecskék hatására gyakran tartósan megduzzad az orrnyálkahártya, és a fehérvérsejtek bizonyos fajtái, az eozinofil sejtek nagy számban megjelennek az orrváladékban.

Megnehezíti az orrüreg védelmi funkcióját, ha anatómiai eltérés szűkíti az orrjáratokat. A leggyakoribb az orrsövény-ferdülés, ami szinte minden harmadik embernek van. Gyakori még az alsó orrkagylók duzzanata. Ez főleg idült arcüreggyulladás és allergia esetén fordul elő. Felnőtteknél tartós orrdugulást okozhatnak az arcüregből kitüremkedő polipok. Szintén a gyulladás és az allergia együttes jelenlétének következménye. Ez gyermekkorban ritka, de annál gyakoribb az elhúzódó, náthás-köhögős betegség miatt az orrüreg hátsó részét szűkítő, megnagyobbodott orrmandula, ami szintén akadályozza az orr tökéletes működését.

A dugult orr miatt kialakuló szájlégzés a légutakat védtelenné teszi, a légúti hurutok gyakorivá válnak, szinte állandósulnak.

Ha az orr békésen működik, akkor ezt hangtalanul teszi. A gyermekek szörcsögő légvétele, vagy a felnőttek hangos szuszogása az orr belsejének szűkületét jelenti.

A szűkületet az anatómiai eltéréseken kívül elsősorban a megduzzadt nyálkahártya, és a felgyülemlett orrváladék okozza.

Mindezek ismeretében klinikai munkacsoportunk Miriszlai professzor úr vezetésével létrehozta az orrhigiéne eszközeit: azokat az eszközöket, amelyek bárki kezében hatékony segítséget jelentenek az orr békéje érdekében.

A legfontosabb felismerés az volt, hogy az utóbbi évtizedek alatt megváltozott környezeti viszonyok, és a sorozatos gyulladásellenes kezelést átvészelt agresszív kórokozók miatt főként a gyermekek légúti betegségeinek lefolyása megváltozott. A közösségbe kerülés kapcsán sok a náthás-köhögős gyermek. Hozzájárul a betegség elhúzódásához, hogy abban az életkorban az orrfújás hatékonysága még nem tökéletes. Munkacsoportunk a szülők kezébe adta a porszívós és motoros orrszívókat, kézzelfogható segítséget nyújtva az orr békéjének helyreállítása érdekében.

Kifejlesztettünk egy olyan orrszpré kombinációt, ami valóban az orr (NASO) békéjét (PAX) szolgálja. Két fontos hatóanyagot tartalmaz: az egyik oldja a felgyülemlett váladékot, a másik lelohasztja a megduzzadt nyálkahártyát. A náthás orr kezelésére mindkettőre szükség van – egyidejűleg.

Azt szoktam javasolni, hogy ezt a vény nélkül is beszerezhető gyógyszert a leszívás előtt és után is fújják be a gyermek orrába, mert így mindkét hatás jól érvényesül. A hatóanyagok koncentrációja alacsony, akár egy hónapig is használható – például allergiásoknál – anélkül, hogy az orrnyálkahártya kiszáradását vagy más kellemetlenséget okozna. Ülő helyzetben javaslom befújni az orrba, a flakont függőlegesen kell tartani.

Az orr békéje érdekében teremtettük meg az orrhigiéne eszközeit és egy szemléletet: A légúti betegségeket a kialakulás első állomásánál az orrüreg karbantartásával megelőzhetjük.