Az orrfolyás vége

A nátháról általában viccesen azt tartják, hogy ha kezelik, hét napig tart, anélkül pedig akár egy hétig is. Szerencsés esetben ez valóban így van, de a szójáték arra is utal, hogy nincs igazán hatékony gyógyszerünk a náthát okozó vírusok ellen. Csak a szervezet küzdőképessége dönti el, hogy a nátha meggyógyul-e egy hét alatt, vagy elhúzódva szövődményessé válik.

A heveny nátha kezdetben vízszerű orrfolyással és jelentős orrdugulással jár. A náthát okozó vírusok megbetegítő képessége (virulenciája) sokszor nagyon erős, és az orr körül elhelyezkedő, az orrüreggel anatómiai kapcsolatban lévő üregrendszert is megbetegítik. Ilyenkor a légutak védelmi rendszere aktivizálódik, és megpróbálja a betolakodókat minden eszközzel eltávolítani. Ezt a célt szolgálja a bőséges orrfolyás, a tüsszögés és a köhögés is. Ezek mind védekező reflexek, s a kórokozók kiürítése érdekében működnek.

A szervezet saját erőinek mozgósítása érdekében a bőséges természetes vitaminbevitel, a jó teák is hozzátartoznak a nátha mielőbbi szövődménymentes gyógyuláshoz.

A természetes ellenálló képesség gyengesége sokszor tovább bonyolítja ezt a banálisnak induló betegséget: a vírusok mellé baktériumok és gombák telepednek az orr- és melléküregekbe. Az időközben fellépő láz nem feltétlen bizonyítéka a baktériumok jelenlétének, hanem a szervezet általános védekező rendszerének aktivizálódását jelzi. 

Lázcsillapítás

Az esendőbb szervezetűeknél – különösen csecsemőknél és időskorúaknál – a vírusbetegség kezdetén gyakran észlelünk magas lázat. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez még nem indokolja az antibiotikum szedését, hiszen a vírusok ellen nincs értelme a baktériumokat pusztító antibiotikumot szedni. A láz csillapítása fontos, de valóban csak a csillapítás a cél, hiszen a láz a szervezet védekezését jelenti – ezt nem célszerű teljesen megszüntetni.

Cseppfertőzéssel

A betegség leggyakrabban a bölcsődébe, óvodába frissen bekerült gyermekek között fordul elő. Ők azok, akik még nem tudják jól kifújni az orrukat. A kórokozók a váladék révén, cseppfertőzés útján hamar megbetegítik a közösségbe járókat.

Nem véletlenül tartják a náthát “környezetszennyeződésnek”. A következményeit pedig a régi francia mondással lehet összefoglalni: a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be – ha nem álljuk útját.

A nátha leggyakoribb és legalattomosabb szövődménye az arcüreg gyulladás. A heteken át tartó orrfolyás hátterében szinte mindig ez áll. Különösen fontos tünet az éjszakai köhögés és a tartós orrdugulás. A megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelése.

Beteg gyermeket orrfolyással, köhögéssel ne vigyünk közösségbe!

Az orrdugulás és az orrfolyás ellen egyidejűleg orrspray használatát javaslom. Fontos, hogy az orrváladék alapos eltávolítása után juttassuk a gyógyszert az orrüregbe, hiszen a hatóanyag így tud kapcsolatba kerülni az orrnyálka-hártyával.

Forrás: Baba Patika 2004.06.01