Bogár a fülben

Gyermekkoromban többször hallottam, hogy létezik egy fülbemászónak nevezett bogár, amely, ha szerét ejti, belebújik a hallójáratba, és szörnyű riadalmat okoz. Komolyan vettem
a mendemondát és valóban féltem ettől a „villásfarkú” bogártól.

A „bolha a fülben” is inkább csak jelképesen létezik. Ilyen értelemben viszont többször szembesültem vele. Gyermek fül-orr-gégészként eltöltött több évtizedes gyakorlatom alatt soha nem találkoztam fülbemászó bogárral – a fülben.

Erősödő zümmögés

Viszont többször előfordult a gyakorlatomban, hogy a vízparti nyaralás során éjszaka egy-egy szúnyog repült a gyermek vagy a felnőtt fülébe. A hallójáratban szorult helyzetbe került rovar izgatott röpködése a dobhártyához csapódva szinte elviselhetetlen kellemetlenséget okoz. Rendkívül felerősödik a zümmögésük a fülben, az ember pedig könnyen pánikba esik ettől. Ilyenkor természetesen mindenki rohan a hozzáértő szakemberhez. Az éjszakai órákban (különösen fürdőhelyen) fülész szakorvoshoz jutni nem mindig egyszerű, de a szúnyog ártalmatlanná tételéhez nem is igazán szükséges. A szakorvos sem tesz ilyenkor mást, mint vízzel kifecskendezi a hallójáratból az oda bejutott hívatlan vendéget, és a vízzel együtt a szúnyog is kiürül.

A fülbe irányított, nem túl erős zuhannyal is egyszerűen kimoshatjuk a kellemetlen vendéget Ha ez nem kivitelezhető, akkor ét-, nap- vagy paraffinolajat célszerű a fülbe csepegtetni, ettől is elpusztul a szúnyog és lehetséges, hagy az olajjal együtt távozik Ha mégsem jönne ki, a kimosása már nem olyan sürgős, de másnap célszerű a közeli fülészeti rendelőt felkeresni.

Segít a cseppentés

Az eddigiek természetesen csak az egészséges fülű, ép dobhártyájú nyaralókra vonatkoznak. Sokkal óvatosabbnak kell lenniük a fülbetegeknek.

Ha korábban fülműtéte vagy nyitott dobhártya-sérülése volt a gyermeknek, esetleg a dohhártyába beültetett ventilációs tubusa van (ez mostanában elég gyakori), a fül kimosását vagy olajozását nem javaslom.

Kezelés alatt álló középfül- vagy hallójárat-gyulladás esetén a kezelésre felírt gyógyszer becseppentése segít a helyzeten.

A patikai készítmények közül a bőr védelmét segítő, enyhén savanyú kémhatású készítmények riasztják a rovarokat, a fület pedig megnyugtatják. A fülbeteg gyermeket természetesen ilyen esetben is mielőbb szakorvoshoz kell vinni.

További információk: www.gyogysapka.hu