Dr. Miriszlai Ernő, a szívótechnika és az orrhigiéné professzorának emlékére

Tíz éve már, hogy Dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor eltávozott közülünk. Az évforduló kapcsán a tanítványok, a pályatársak és a barátok nevében a munkásságát méltató posztert készítettünk a 2009. évi balatonalmádi gyermek fül-orr-gégészeti kongresszusra.

Úgy gondoltuk mi, gyermek fül-orr-gégészek, akik abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ismerhettük – együtt dolgozhattunk évtizedeken át a SOTE II. Gyermekklinikán, és tanúi vagyunk kivételes emberi és szakmai kvalitásainak – kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a Miriszlai iskola jövőbe mutató szakmai felfedezéseire.

A mai fiatal orvosgeneráció számára már természetes az orrhigiéne és a szívótechnika fogalma és eszközei. Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a náthás-köhögős gyermekek otthoni ápolásához, az orrhigiéne megvalósításához szükséges technikai és gyógyszeres lehetőségek Miriszlai professzor úr eredeti gondolatainak eredményeképpen jöttek létre.

Ezek sorrendben a következők:

  1. Porszívós orrszívó
  2. Mitor orrkenőcs
  3. NASOPAX orrspray (gyermek és felnőtt)
  4. OTO-THERM fülmelegítő gyógysapka

A kórokozók mechanikus eltávolításának, illetve a csíraszám fokozatos, rendszeres csökkentésének szükségessége a gyulladásos betegségek megelőzése kapcsán nem új keletű gondolat. Eredete szinte azonos az orvostudomány történetével. Hippokrátesz volt az, aki elsőként leírta a tézist: „Ubi pus evacua!” (Hol genny van, azt le kell bocsájtani!). Ez az alaptétel azóta is változatlanul érvényes. A kórokozók csíraszámát csökkentő törekvések tudósai, az asepsis és antisepsis szabályainak megfogalmazói közül csak néhányat említenék: Semmelweis, Pasteur, Arthur Proetz és nem utolsósorban Miriszlai.

Pontos dátumát nem tudom, de több mint három évtizede már, hogy az első porszívós orrszívó – ahogy professzor úr hívta, a technikai zsebkendő – fémből készült példányai elkészültek. Elkezdtük használni azoknál a gyermekeknél, akik még nem tudtak hatékonyan orrot fújni, és a reziduális váladék sorozatos szövődményeket okozott. Ezek a következők: rhinosinusitis, ethmoiditis, otitis media – amit professzor úr sino-otitisnek tartott –, adenoiditis, sino-tracheitis, sinobronchitis stb.

A szívótechnika bevezetésével az otitisek száma rohamosan csökkent, gyógyhajlama javult, és a mastoidectomiák száma is jelentősen mérséklődött.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az otitises panaszok száma az utóbbi néhány évben ismét gyakoribbá vált. Ennek okát abban látjuk, hogy az óvodáskorú gyermekek között egyre több a polyresistens kórokozók okozta hurutos állapot.

A szűnni nem akaró nátha és köhögés népbetegséggé vált, ami többnyire sino-bronchitis következménye.

A rezisztencia fokozódásával egyre nagyobb jelentősége van az orrváladékkal együtt a kórokozók eltávolításának. A porszívós orrszívóval elsősorban az orrfőüregek tisztíthatók.

A melléküregekből, rostasejtekből a váladék eliminációt Arthur Proetz amerikai fül-orr-gégész professzor módszerével végezzük. A középfülből a paracentézis után még bentrekedt váladékot a Miriszlai-féle dobüregi szívással végezzük.

Professzor úr és munkacsoportjának másik fontos felismerése volt, hogy az orrfújás, sőt a leszívás után is marad reziduális váladék a gyermek orrában, és ez a további szövődmények forrása. Egy jól működő orrspray gyógyszer-kombinációt fejlesztettünk, amely évek óta kapható NASOPAX (az orr békéje) néven a patikákban. Sokszor leírtuk, hogy az orrcsepp, bármit tartalmazzon is, leszalad a garatba, és az orrüreg belsejét, de főként a melléküregeket nem tudja beteríteni. A NASOPAX orrspray jól működő pumpa révén a felső orrjáratokig eljuttatja a gyógyszert, és ami a legfontosabb, valóban kettős hatása van: váladékoldó és nyálkahártya-duzzanatcsökkentő.

A bromhexin oldja a bentrekedt váladékot és az oxymetazolinnal szinergizmusban működve fejti ki hatását.

Az oxymetazolin kis koncentrációja tartós használat esetén sem okoz nyálkahártya-irritációt és valóban tartósan szünteti az orrdugulást, lelohasztja a nyálkahártyát.

A szívótechnikával előzetesen kitisztított orrba javasoljuk a gyógyszert befújni, hiszen a váladékos orrban nehezen tud kapcsolatba kerülni az orrnyálkahártyával.

A porszívós orrszívó és a NASOPAX orrspray  szükség esetén több héten át is alkalmazható – mellékhatások nélkül. Ennek az allergiás eredetű orrnyálkahártya-duzzanat és a fokozott váladéktermelés esetén is döntő jelentősége van. Együttesen hozzásegítenek ahhoz, hogy a kitisztított orrban az allergiaellenes gyógyszerek gyorsabban, hatékonyabban felszívódjanak.

A NASOPAX orrspray gyermek és felnőtt változata akár négy héten át is használható. A gyermek változatot hároméves kortól javasoljuk használni. A pumpát célszerű függőleges helyzetben tartani, és az orrillesztéket csak az orrbemenethez javasoljuk helyezni.

Az orrváladék leszívása után a MITOR kenőcs illóolaj tartalma az orrbemenet bőrére kenve is javítja az orrlégzést.

Az OTO-THERM gyógysapka kétoldali hőtároló betétjei a fülkagylók thermoreceptorait ingerelve javítják a középfül szellőzését. Ezt klinikai vizsgálatokkal igazoltuk. (Miriszlai: Gyermek fül-orr-gégészeti útmutató háziorvosoknak, 161. oldal).

A porszívós orrszívókról azt jövendölte Miriszlai professzor úr: „Figyeljék meg, egyszer ez az orrhigiénés eszköz majd olyan sok variációban kapható, mint a szájhigiénés eszköz, a fogkefe.” Igaza lett professzor úrnak: már van üvegből és műanyagból, sőt a kettő kombinációja is létezik. Minden szülő ismeri, használata már régen mindennapos gyakorlattá vált a náthás gyermekek otthoni ápolásánál. Sőt a gyógymód és a hozzá tartozó eszközök már évek óta szerte a világon működnek, és Miriszlai professzor úr gondolatai a fokozódó környezetszennyeződés miatt egyre nagyobb jelentőségűek lesznek.

Szerzők: a Miriszlai iskola tanítványai

Ajánlott szakirodalom: Dr. Miriszlai Ernő: Gyermek fül-orr-gégészeti útmutató háziorvosoknak (kiadó: Servier, 1998.)