Fülmelegítés régen és ma

Hazánkban a fülmelegítésnek – mint a középfülgyulladás természetes gyógymódjának – igen régi hagyománya van. Több mint 20 éves orvosi gyakorlatomban magam is javasoltam a szülőknek fia szükséges, naponta többször melegítsék a gyermek fájós fülét.

Fontos, hogy puha, kellemes meleg érintkezzen a fülkagylóval, És egyidejűleg mindkét oldalon melegítsük a fület. Régi tapasztalat, hogy a nátha kapcsán keletkező fülbetegségek kezdeti szakaszában a fül melegítése varázsos hatású, enyhíti a fájdalmat.

Mélyebben

A klinikai vizsgálatok igazolták, hogy meleg hatására javul a középfül szellőzése, csökken a váladékozásra való hajlam. Ha a váladéktermelődés már megindult, halláscsökkenés és előbb-utóbb fájdalom jelentkezik. Ilyenkor is jó hatású a meleg, mert a melegítés enyhíti a fülfájdalmat, gyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását, megrövidíti a betegség időtartamát.
Ezt a régi tapasztalatot használtam fel a gyógysapka elkészítéséhez, amely öt különböző méretben készül: a pici csecsemőmérettől a felnőtt méretig.

Anyaga színes pamut, vékony fehér pamut béléssel. A külső részén lévő zseb a felmelegített betét elhelyezésére szolgál, így a betét pontosan a fülkagylóhoz illeszkedik.
A fülkagyló közvetítésével a mélyebb rétegeket is melegíti. A sapka belsejében lévő kis zseb szükség esetén a váladékfelfogó vattalap alsó részének rögzítésére szolgál, így a hallójáratból kifolyó váladék nem szennyezi a sapkát, a vatta is kellemes melegben tartja a fájdalmas fület.
A sapka az áll alatt tépőzárral vagy megkötővel rögzíthető. A melegítő betét fóliazsákba helyezett természetes alapú zselé, amely nem mérgező, nem allergizál, és a környezetet sem szennyezi. Melegítése igen egyszerű: a műanyag fóliában lévő zselét körülbelül 60 fokos vízbe helyezzük (felforralni nem szabad).

Amint megmelegedett, letöröljük, és a sapka külső zsebébe tesszük. A melegített betét szükség esetén az arcüregeknél Is használható. A náthás, fülbetegségre hajlamos gyermeknek a fülfájdalomtól függetlenül, megelőzésképpen is célszerű melegíteni a fülét. A. betét télen a radiátoron is felmelegíthető, mikrohullámú sütőbe viszont ne tegyük! A betét — mely külön is beszerezhető — élettartamát növeli, ha normál hűtőszekrényben tároljuk. Szükség esetén hűtőborogatáshoz is használható.

A melegítés módja, eszköze sokáig nagyon körülményes volt. Gyermek fül-orr-gégészként a gyermekklinikán eltöltött évek alatt igen változatos házi praktikákkal, sok szülői ötlettel találkoztam, és magam is okultam belőlük. A sóval való fülmelegítés volt a legáltalánosabb, amikor a sót edényben felforrósították, és zokniba kötve alkalmazták.
Az is előfordult, hogy korpát, búzadarát melegítettek, zacskóba kötötték, és arra fektették a gyermeket.
A vasalóval előmelegített puha ruhadarab csak igen rövid ideig tartotta a meleget, de ilyen próbálkozásról is hallottam.

A sóval való fülmelegítésről az volt a tapasztalat, hogy noha hamar felforrósodik, csak rövid ideig tartja a meleget. Többször láttam égési sérüléseket a fülkagyló szélén a túlzott igyekezet miatt. A rögzítés módja állandó probléma volt, hiszen még a fülbeteg gyermek is szereti a szabad mozgást, miközben a melegítőpárnát csak fekvő helyzetben lehetett használni. Az infralámpával való melegítés szintén korlátozza a gyermeket, és nem működik egyidejűleg mindkét oldalon.

Párhuzamosan

A melegítés valójában ingerterápia. Hatására egyszerre mindkét fülkagylóból kiváltódnak azok a reflexek, amelyek segítik a kezdődő középfülbetegség gyógyulását. Természetesen a középfülbetegség kiváltó okát (nátha, arcüreggyulladás, orrmandula-gyulladás) is párhuzamosan kezelni kell. Teljes gyógyulás csak komplex kezeléssel érhető el.

A gyógysapkát 10 évvel ezelőtt kezdtem el használni a náthával szövődött középfülgyulladás tüneteinek enyhítésére.

Számtalan szülőtől visszajelzést kaptam, ami meggyőzött arról, hogy a termék hasznos, megkönnyíti a fülfájós gyermekkel küszködő családok életét.

Az OTOTHERM fülmelegítő gyógysapka gyártója és forgalmazója: Sanatio Bt., 2700 Cegléd, Alkotmány utca 8. Tel,: 06- 30,223-3190. Kapható a gyógyszertárakban, gyógyászati segéd- eszköz boltokban és a Brendon Babaáruházakban.

További információk: www.gyogysapka.hu