Gyógyító fülmelegítés

A fülmelegítésnek – mint a középfülgyulladás természetes gyógymódjának – igen régi hagyománya van. Régi tapasztalat, hogy a nátha kapcsán kialakuló fülbetegségek kezdeti szakaszában a fül melegítése varázsos hatású – enyhíti a fülfájdalmat.

Több mint húszéves gyermek fül-orr-gégészeti gyakorlatomban magam is javasolom a szülőknek, hogy a középfülgyulladásra hajlamos, náthás gyermeknek melegítsék naponta többször a fülét, még akkor is, ha enyhe, rövid ideig tartó fülfájdalmai vannak.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a meleg hatására javul a középfül szellőzése, csökken a váladékozásra való hajlam. Ha a váladéktermelődés az orrban és a középfülben is megindult, orrdugulás és füldugulás kezdődik, és előbb-utóbb fülfájdalom is kialakul. Ilyenkor is jó hatású, ha közvetlenül meleg éri a fület, mert – amint a tapasztalat is bizonyítja – ez enyhíti a fülfájdalmat, gyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását, és megrövidíti a betegség időtartamát.

Ezt a régi tapasztalatot használtam fel a gyógysapka elkészítéséhez, amely öt különböző méretben készül: a pici csecsemőtől egészen a felnőtt méretig. Fontos, hogy puha, kellemes meleg érintkezzen a fülkagylóval, és az is lényeges, hogy egyidejűleg mindkét oldalon melegítsük a fület. A hatása akkor érvényesül igazán, ha a meleg közvetlenül érintkezik a fülkagylók szélén lévő hőérzékelő idegvégződésekkel. Az innen kiváltódó jótékony reflexek ingerterápia gyanánt működnek és dunsztkötésszerűen is hat.

Az általam tervezett fülmelegítő gyógysapkával mindez egyszerűen kivitelezhető, hiszen a fülkagylók felett lévő zsebekben elhelyezett, előre felmelegített betétek jól tartják a meleget. Vízben, vagy radiátoron előmelegítve a betéteket, kb. 20 percig célszerű feltenni a gyógysapkát. Az ingerterápia lényege ugyanis éppen az, hogy a változást regisztrálja a szervezet. A kezelést akkor végezzük jól, ha naponta háromszor-négyszer 20 percre tesszük fel az OTO-THERM gyógysapkát a gyermek fejére, a felmelegített betétekkel együtt. Vigyázat, ezek a betétek mikrohullámú sütőben nem melegíthetők!

A fület gyakran melegítik zokniba kötött forró sóval, természetesen csak az egyik oldalon. Tapasztalatunk szerint a só túlmelegszik, forró lesz, és hamar kihűl, ráadásul csak egyik oldalra alkalmazható. A gyógysapkát éppen ennek a házi gyógymódnak a hatékonyabbá tételére fejlesztettük ki a klinikán, ahol évtizedekig dolgoztam.

A hőtároló betétek a torokgyulladások idején fájdalmassá váló, nyaki nyirokcsomók melegítésére is használhatók. Célszerű a gyógysapkához tartalékbetétet venni, melyet szükség esetén előmelegítve egyszerűen cserélgethetünk.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mikor javaslom elkezdeni a gyógysapkával való fülmelegítést.

Az a véleményem, hogy a náthás gyermek orrdugulása miatt kialakuló füldugulás a fülmelegítéssel, az orrváladék leszívásával és hatékony orrspray használatával házilag egyszerűen kezelhető.

Ne felejtsük el, hogy a melegítés javítja a középfül szellőzését, ezért már a náthás gyermeknek is javasolható a melegítés a fülbetegség megelőzésére.

A lázas beteg gyermeknek nyilvánvalóan nem szabad melegíteni a fülét, őt mielőbb szakorvoshoz kell vinni.

További információk: www.gyogysapka.hu