Ha nem fújja – szívjuk!

A náthát sokan a megfázással azonosítják Ebben csak annyi az igazság, hogy meg- fázás révén a betegséget okozó vírusok könnyebben behatolnak a szervezetbe, ugyanis a megfázás is gyengíti az immunrendszert.

Pedig a vírusok ellen gyakorlatilag csak a jó immunitás az egyetlen fegyver. Megteremtésére folyamatosan oda kell figyelnünk, főleg gyermekeknél és időseknél.

Rendszer és alaposság

Az ártatlannak látszó fertőzés főleg a kisgyermekeknek jelent veszélyforrást, hiszen ők még nem tudják kifújni az orrukat. Nekünk szülőknek kell helyettük az orrváladékot eltávolítani, és ezzel a fertőzés további terjedését megakadályozni. Az orrhigiéné megteremtése — ezzel a fogalommal a közelmúltban már megismerkedtünk — az orrváladék rendszeres, alapos leszívásával kezdődik. Az orrszívók különböző változatai üvegből és műanyagból már minden gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltban, bababoltban kaphatók. Az első, az eredeti példány még fémből készült, és nagyon hosszú kísérleti munka végeredményképpen került a szülők kezébe.

Hidegen, forrón

A kis összenyomható gumiballonos orrszívók szívóereje gyenge. Régen ezeket használtuk, az alját levágva, gézlap közvetítésével csatlakoztatva. A most kapható változatok bármelyike higiénikusabb és egyszerűbben használható. Tapasztalatom szerint az üvegből készült típus könnyen átmosható, nem tapad a falához a váladék, és természetesen kifőzhető. A sterilizálást desztillált vízzel végezve az üveg átlátszó marad, nem lesz vízköves. Fontos hogy az orrhoz illeszthető része „kónuszos”, kicsit csúcsos legyen, így jól csatlakozik az orrnyíláshoz. Hideg fertőtlenítésre jól használható a patikában kapható tabletta. Javaslom, hogy készítsenek 10 százalékos oldatot egy kis tálban, és két használat között abba helyezzék az eszközt. A fertőtlenítő hatás eléréséhez 30 perc szükséges. Használat előtt is mossák le tiszta vízzel.

Fontos, hogy az orrszívó jól illeszkedjen a gyermek orrához, és könnyen tisztán tartható legyen. Ma már nem okoz megrökönyödést, mint 10—15 évvel ezelőtt; hogy porszívóhoz kell csatlakoztatni. A szívás ereje ne legyen több, mint 1000 watt. Nem folyamatosan, hanem rövid megszakításokkal célszerű a tisztítást végezni. Ez a szívóerő sem az orrnyálkahártyán, sem a koponyaüregben nem okoz kárt, és nem fokozza a váladéktermelődést.

Az orr váladék leszívását ülő helyzetben célszerű végezni úgy, hogy a gyermek mellkasát átöleljük, homlokát rögzítjük. Ez főként kezdetben fontos, később – amikor a gyermek rájön, hogy nem kell félni tőle, mert nem fáj — már előfordul, hogy maga kéri a leszívást, ha eldugul az orra. Természetesen minél előbb meg kell tanítani a helyes orrfújásra, egyszerre csak egyik oldalt befogva.

Trombitálás

Többször felmerül a kérdés: milyen gyakorisággal végezhető az orrszívás, van-e káros mellékhatása? Kitűnő gyermek fül-orr-gégész kollégámmal, Lellei doktorral értek egyet, aki azt írta: nagyon fontos az orrüregben termelődő váladék eltávolítása. A nátha mindig jó alkalom arra, hogy a gyermek az orrfújás technikáját elsajátítsa. Amíg ez nem lehetséges, tehát csecsemő- és kisdedkorban a porszívóhoz csatlakozó orrszívók nyújtanak segítséget a váladék eltávolításában.

Érdemes tudnunk, hogy: – a fertőzött orrváladék eltávolítása a kórokozók tömegének eltávolítását is jelenti, ami a nátha szövődményeinek kialakulását is megakadályozza, – a felnőttkori krónikus arcüreg- és fülbetegségek jelentős része a gyermekkorban sikertelenül kezelt hurutokból adódik.

Nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy az orrot nem naponta egy-egy alkalommal kell kiszívni. Gondoljunk bele, hogy a náthás felnőtt óránként hányszor fújja ki az orrát. Bizony van olyan eset, hogy szinte percenként kell orrot fújni. A kisgyermek orrszívásának nincs felső határa, ezt nem lehet „túladagolni”, csak segíthetünk vele.

A gyermekkori nátha szövődményeiről később olvashatnak.

További információk: www.gyogysapka.hu