Hatékony eszközökkel a nátha és szövődményei ellen

A megelőzés fontosságának tényével naponta szembesülök, amikor a gyermekkori nátha szövődményeivel találkozom. A banális náthával kezdődő, majd hónapokon át tartó hurutos betegségek miatt kezelt gyermekek kórtörténete minden egyes esetben a „hibaforrások” keresésére ösztönöz.

A preventív szemlélet elsajátítását, majdan élet- és munkastílussá válását klinikai főnököm emberi és szakmai iránymutatásának köszönhetem. A SOTE II. sz. Gyermekklinika Gyermek Fül-orr-gégészetén Miriszlai Ernő professzor irányítása alatt eltöltött két évtized igazán meghatározó élmény volt számomra.

A klinikai álláspontunk az volt, hogy a nátha nem banális betegség, hanem kiindulópontja egy sorozatbetegségnek, amit meg kell előzni, ha a legenyhébb tüneteket is komolyan értékeljük.

Az orrhigiéne fogalma és eszközei ezen preventív szemléletből alakultak ki.

Az orrhigiéne az orr tisztaságának fontosságát hangsúlyozza, és az eszközei ennek érdekében hosszú kutató és fejlesztő munka eredményeképpen alakultak ki. A Miriszlai-iskola legfontosabb tanítása, hogy az orrváladék a benne lévő sokmilliónyi vírussal és baktériummal együtt eltávolítható – porszívóra szerelhető orrszívóval, vagy motoros orrszívó segítségével. Rendszeresen végezve a váladék leszívását, megelőzhető az arcüreggyulladás, a középfülgyulladás, a légcsőhurut, a hörghurut és sok egyéb szövődmény.

Közismert tény, hogy az orrüregbe bekerülnek cseppfertőzés révén a kórokozók, az orrnyálkahártya megduzzad, és fokozott váladékképződéssel segíti az orr öntisztulását.

A duzzanat ugyanakkor megnehezíti az orrlégzést és az orrfolyás, mint kellemetlen tünet megkeseríti a beteg életét. Az orrkészítmények jelentős része ezért lokális érszűkítő (szimpatomimetikum), mely hatása a duzzanat- és a váladékképződést is csökkenti. Számos esetben azonban a sűrű váladék bennreked az orrjáratokban. Főleg kisgyermekek esetében igaz ez, akik még nem tudnak megfelelő hatékonysággal orrot fújni.

A Miriszlai-iskola másik alapvető felismerése volt, hogy az orrváladék eltávolítása után bentrekedt váladékot orrspray formájában bejuttatott gyógyszer segítségével oldani kell. A munkacsoport évtizedes kutató munkájának eredményeképpen elkészült a NASOPAX orrspray – gyermek és felnőtt változatban, amely érösszehúzó és váladékoldó hatással egyidejűleg segít a náthás orr békéjét helyreállítani, és a szövődményeket elhárítani.

A két hatóanyag, az oxymetazolin és a bromhexin a felnőtt és gyermek készítményben is viszonylag alacsony koncentrációban van jelen. A jól adagolható orrszpré további előnye, hogy az oxymetazolin alacsony koncentrációja miatt tartósan is használható és a mellékhatások még ekkor sem jelentkeznek. Így széles körben lehet alkalmazni, kisgyermekeknél is a veszélyeztetett korcsoportban, az óvodáskor kezdetétől az idős korig. Gyógyszerkönyvi javallata alapján 3 éves kortól adható, és mai a legfontosabb: 28 napig használható. Ez főleg allergiás nátha kapcsán fontos szempont.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az allergiás orrnyálkahártya tisztítására, mint orrhigiénés eszköz kiválóan alkalmas, és a tiszta orrba bejuttatott lokális szteroid hatékonyabban működik az allergia ellen.

A készítményt a tünetek fennállásának ideje alatt megszakítás nélkül 4 héten át lehet használni.

A két orrhigiénés eszköz: a porszívós orrszívó és a NASOPAX orrspray a kórokozók eltávolítása révén csökkentik a fölösleges antibiotikum szedését, és a rezisztens kórokozók szaporodását is akadályozzák.

További hasznos információk a www.gyogysapka.hu honlapon.