Házi gyógymódok

A SOTE II. sz. Gyermekklinika gyermekfülészetén több sikeres gyógymód született a náthával szövődött középfülgyulladás kezelésére.

A házilag is kivitelezhető, egyszerű eljárásokat minden szülőnek célszerű megismerni, mert így hatékonyabban tudnak közreműködni náthás, fülbeteg gyermekük gyógyításában. Természetesen a házi gyógymódok sem nélkülözhetik a szakorvosi vizsgálatot.

Köztudomású, hogy a középfülgyulladás főleg csecsemő- és kisgyermekkorban fordul elő. Gyakorisága a náthás, hurutos időszakban szembetűnő, így érthető az összefüggés a két betegség között. A középfülgyulladás ugyanis az elhúzódó kezeletlen nátha szövődménye. A fertőzés az orr felől a fülbe, a fülkürtön keresztül történik.

Ez az anatómiai csatorna gyermekkorban tágabb, rövidebb és egyenesebb, rajta a fertőzés könnyebben terjed a fül felé.

Ezen ismeretek birtokában nyilvánvaló, hogy a középfülgyulladás megelőzésének és gyógyításának eszközei, valamint a nátha kezelésének eszközei majdnem azonosak.

A fertőzött orrváladék leszívása naponta többször, megfelelő lelő intenzitással — akár porszívóval is — a fülbetegség megelőzésének egyik fontos lehetősége. Az orrváladék eltávolítására a szülőket minden szükséges esetben megtanítjuk. Ha rendszeresen végzik, máris sokat tettek a fülbetegség megelőzésére, vagy ha már kialakult, akkor annak mielőbbi gyógyítására.

A másik egyszerű gyógymód a fülmelegítés. A szülők az éjszakai órákban fülfájdalomra ébredő, felsíró gyermeküknek elsősegélyként meleget, általában meleg sót tesznek a fülére. Ez szinte minden kórtörténet kikérdezésekor kiderült.

Ezt a népgyógyászatban általánosan ismert gyógyeljárást próbáltam meg a meleghatás klinikai vizsgálata után gyógyászati segédeszköz formájában megvalósítani. Ugyanis a szülők által elmondott fülmelegítő próbálkozásokat nem tartottam elég hatékonynak.

Több éven át tartó munka után kialakult a fülmelegítő gyógysapka jelenlegi formája. Jó hőtároló képességgel rendelkező betétekkel láttuk el, mely a sóval ellentétben nem forrósodik fel és jól tartja a meleget. Öt méretben készült – tehát minden korosztálynak készítettünk sapkát – , a pici csecsemőtől a felnőtt méretig. Szép, színes, a gyermekeknek tetsző, pilótasapka formában készül.

Az ismertető lapon, ami minden gyógysapka csomagban megtalálható — a következőket írtam:

A gyógysapkát magam kezdtem alkalmazni a náthával szövődött középfül-gyulladások gyógyítására és fülkürthurutok kezelésére. Eredményességéről meggyőződve továbbadtam ezzel kapcsolatos tapasztalataimat klinikai kollégáimnak is. Most pedig mindazok kezébe szeretném adni, akinek szüksége van rá.

Ma sem írhatnék mást, pedig ezt már több éve írtam. A gyógysapka gyógyszertári forgalomban kapható. A használóktól sok kedvező visszajelzést kaptam, ezért Őszintén ajánlom viselését minden náthás, fülbetegségre hajlamos gyermeknek.

További információk: www.gyogysapka.hu