Hogyan tisztítsuk a fülét?

Ezzel a kérdéssel naponta szembesülök a gyermek fül-orr-gégészeti rendelőmben, amikor egy gyermek fülzsírtól eldugult fülét keserves sírások közepette kitisztítom.

A túlzott tisztogatás eredménye, hogy a fültisztító pálcával a hallójárat mélyébe csúszik a fülzsír. Onnan viszont nagyon nehéz kimozdítani a szűk viszonyok és az érzékenység miatt.

Azt kell mondanom, hogy a legszerencsésebb az lenne, ha egyáltalán nem nyúlnának bele semmilyen eszközzel a gyermek hallójáratába, hiszen az annyira szűk, hogy az átmérője megegyezik a tisztító eszköz végével és csak „betakarítja”, és nem kitakarítja – szoktam mondani.

Ráadásul a hallójárat bőre nagyon sérülékeny, könnyen vérzik és a sok érzőideg-végződés miatt a legkisebb inger is fájdalommal jár.

Kevesen tudják, hogy a külső hallójáratnak a légutakhoz hasonlóan saját öntisztuló rendszere van. A fülzsír mindig kifelé halad, és közben vékony víztaszító réteget képez, amely védi a hallójárat bőrét minden külső ártalomtól.

A másik fontos védekező képességet a bőr „savköpenye” képezi. A bőr felszínének savanyú kémhatása mindenféle kórokozó ellen véd, legyen az vírus, gomba vagy baktérium.

Mégis előfordul, különösen a strandszezonban, hogy ez a jól működő védekező rendszer meghibásodik és beengedi a kórokozókat a bőr rétegei közé.

Víz alá merüléskor megtelik vízzel a hallójárat, leázik a fülzsír és a savanyú kémhatás is megszűnik.

A gyakori fültisztogatásnak is az az eredménye, hogy mindkét védekező rendszer károsodik, sőt, apró hámsérülések is keletkezhetnek, ami nyitott kapu a kórokozók számára. Ezen keresztül nagyon könnyen kialakul a hallójárat-gyulladás.

Viszketés, fájdalom és halláscsökkenés jelzi, hogy valami baj van a fülben. Láza ritkán van a gyermeknek, és ezt a fülbetegséget nem előzi meg tartós nátha. Ezzel is jól el lehet különíteni a lázat okozó középfül-gyulladástól.

Mindenkinek elmondom, hogy a fültisztító pálcikát a fülkagyló külső redőinek, valamint az orrbemenet és a köldök tisztítására találták ki. A külső hallójárat rendszeres tisztítása felesleges és káros. Ha mégis naponta megjelenik a csúnya, barna színű fülzsír a fülkagylón, azt összecsavart és megnedvesített törölköző sarkával, csavaró mozdulattal el lehet távolítani.

Ha mégis bekövetkezett a külső hallójárat bőrgyulladása, azt hideg ecetes borogatással jól lehet csillapítani. Vigyázat, ezt a fülbetegséget nem célszerű melegíteni, sőt, hűteni kell! Erre a célra is jól használható az általam tervezett gyógysapka hőtároló betétje. 5-10 perig a mélyhűtőben tartva a hideget is jól átveszi és fülkagyló előtt és mögött a gyulladt bőr fájdalmát csillapítja. Ezért a gyógysapkát a nyaraláshoz is javaslom a csomagba tenni.