Inkább egy szúrás

A régiek azt mondták amiben egyszerűség nincs, abban semmi sincs. A fülbetegségekről egyszerűen írni nem könnyű feladat, hiszen azok valóban nagyon bonyolultak.

A legtöbb felnőttkori fülbetegség a gyermekkori hurutos betegségek komplikálódásából adódik, annak mintegy törvényszerű folytatásképpen.

Fülkürt

A banálisan induló, majd elhúzódóvá vált nátha arcüreggyulladást, az pedig középfülgyulladást idéz elő. Ez főképp a gyermekkor sajátja, de a fel nem ismert, úgymond ki nem kezelt középfül-betegségek egy életen át elkísérhetik az embert. Az orr a füllel és az alsó légutakkal szoros anatómiai és funkcionális kapcsolatban van. Az orrüregből nemcsak az arcüreg nyílása ered, hanem a fül belső járatai is, amit szaknyelven fülkürtnek nevezünk. Ez a csatorna nagyon fontos élettani funkciót át el. Hibás működése esetén károsodik hallás, és tartós gyulladás alakulhat ki a középfül területén. Egyszerű nátha vagy allergiás orrdugulás miatt a termelődő váladék és a duzzanat eldugaszolja a fülkürtnyílást, ezért az egyensúlyt fenntartó, levegőt közvetítő mechanizmus zavart szenved. Ilyenkor gyakori pattogás jelzi, hogy hurutos a fülkürt.

A fülkürtnek légnyomás kiegyenlítő szerepe van, amelyet úgy lát el, hogy minden nyelőmozgásnál, ásításnál kinyílik, és levegőt juttat a középfülbe.

Mit mond?

A tartós elzáródásnak az a következménye, hogy a középfül légtartalma csökken, majd megszűnik, sőt helyében folyadék képződik, amely kitölti az üregrendszert a fülben. Mindnyájan tudjuk, hogy a levegőben jól terjednek a hangok (a folyadékban kevésbé jól). Máris kézenfekvő a magyarázata az egyidejűleg kialakuló halláscsökkenésnek. Ez a folyadék még nem okoz lázat és fájdalmat, ám ha a fülkürtön át — az orr felől — a sűrű sárgás orrváladék bejut a dobüregbe, azonnal kialakul a lázzal, fájdalommal járó középfülgyulladás.

Minden szülő a gyermekkel együtt reszket a fülszúrás lehetőségétől is. Sajnos ha a fülben gennyes váladék szaporodik fel, és magas lázat okoz, le kell folyatni.

Megváltás

Sokan kérdezik tőlem, mi jobb: ha magától fakad ki a dobhártya, vagy ha szúrják. Egyszerű a válasz: az orvos által végzett piciny metszés éles, a szélei jól gyógyulnak. A fájdalom szinte a szúrás pillanatában megszűnik, de hamarosan lemegy a láz is. Szenvedő, fülfájós gyermeknek a szúrás (paracentézis) maga a megváltás. Ha megvárjuk, amíg magától fakad ki, akkor elhúzódik a fájdalom, nem szűnik a láz, a repesztett seb gyógyhajlama rossz (sőt az is előfordulhat, hogy be sem gyógyul). Ebből Is adódnak a felnőttkorban csak műtéttel korrigálható középfül-elváltozások.

Tennivalók

  1. Minden náthás kisgyermeknek alaposan le kell szívni porszívós orrszívóval az orrváladékát, azzal megelőzve az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás kialakulását. Ha a szövődmények már kialakultak, még fontosabb az orrváladék leszívása, amely naponta többször is végezhető.
  2. Az orrüregbe a leszívás után orrpermetet érdemes fújni (naponta 3-5-ször), amely csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, oldja a maradvány váladékot.
  3. A fülmelegítés is fontos teendő. Erre a célra speciális gyógysapkát javaslok, amely egyszerű, praktikusan használható, vízben vagy fűtőtesten felmelegíthető hőtároló betéteket tartalmaz. A sóval ellentétben nem forrósodik fel túlságosan, és jól tartja a meleget.

Gyermekeknél a középfülgyulladás tünetei akár órák alatt kialakulhatnak. Főleg az éjszaka közepén sikít fel a gyermek a fájdalom miatt.

Lobgát

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a melegítés mennyiben oldja meg a problémát, és mikor, hogyan kell alkalmazni. A fülbetegségekre hajlamos gyermeknek már akkor is célszerű a fülét melegíteni, ha náthás. A melegítés javítja a középfül szellőzését, csillapítja a fájdalmas nyirokcsomók duzzanatát, és ami a legfontosabb: enyhíti a fülfájdalmat. Magas láz esetén nyilván nem melegítjük a fület — ez csak a gyulladás kezdetén célszerű, amikor még csupán füldugulás, hasító fülfájdalom, hőemelkedés, sűrű orrváladékozás uralja a képet. Ilyenkor viszont sokat segíthet az eljárás az úgynevezett lobgát kialakulásában.

Az OTO-THERM sapka megoldja a rögzítés problémáját. Egyidejűleg mindkét fület melegítjük — ez nagyon fontos reflexeket vált ki. A sapka kényelmes, sok éjszakai fülfájdalom megoldásában segített már. De természetesen nem hiányozhat a szakorvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés.

További információk: www.gyogysapka.hu