Játsszunk orrfújósat!

Minap gyakorlott gyermekgyógyászi kollégáimmal beszélgettünk arról, hogy néhány évtized alatt mennyit változott a légúti hurutos betegségek lefolyása. A banális, néhány napig tartó egyszerű nátha alig fordul elő. A megfázásnak tulajdonított vírusos eredetű náthák sokszor bakteriálisan felülfertőződnek, és komplikációk alakulnak ki. A hurutos betegségek mindennapos gondot jelentenek a kisgyermekes családokban. A közösségbe kerülés időszakától jogosan fél mindenki, hiszen az a gyakori, hogy elkezdődik a szűnni nem akaró nátha és köhögés időszaka.

Tehát a régi, pár napos orrfolyás manapság többnyire hetekig-hónapokig elhúzódik. Előfordul, hogy már kezdetben lázzal jár, és a későbbiekben arcüreggyulladással, középfül-gyulladással, orrmandula-gyulladással, hörghuruttal komplikálódik. A betegségek megváltozásához nagyban hozzájárul a megváltozott környezet és életritmus, a táplálkozás hiányosságai, a kórokozók megváltozott viselkedése, és sokszor higiénés hibák is előfordulnak.

A hozzám forduló szülőknek azt javaslom, hogy tartsanak lépést a változásokkal, sőt ha lehet, kerüljenek lépéselőnybe. Tanulják meg, és tanítsák meg gyermekeiket mindazokra, ami a megelőzés lehetőségeit jelenti.

A gyulladásos eredetű hurutok mellett egyre szaporodnak az allergiás légúti betegségek. Ebben az évben végre határozott intézkedések születtek a parlagfű ellen, de a levegőt szennyező anyagokról még kevés szó esik. A kipufogógázban levő anyagok körül főleg a nitrogén-oxid és az ózon jelentősen irritálja az orrnyálkahártyát, gyengíti az öntisztító mechanizmusokat. Ugyanezt teszi a dohányfüst is, és ezért kérem a szülőket, hogy a gyermek közelében ne dohányozzanak, mert a passzív dohányzás is árt.

Minden környezetszennyező anyag hozzájárul a légutak sérülékenységéhez, betegségre való hajlamosságához.

Különösen így van ez gyermekkorban, ahol a légutak anatómiai viszonyai, és a szervezet még fejlődőben levő immunológiai állapota hajlamosít a hurutos betegségek kialakulására.
A piciny orrban duzzadásra hajlamos nyálkahártya bélés van. A belélegzett idegen anyag hatására a megvastagodott nyálkahártya, és a termelődő váladék szinte elzárja az orrjáratokat.

Következménye az, hagy a gyermek hangosan veszi a levegőt, szájlégzővé válik, torka kiszárad és ezért kicsit pirossá válik. Előfordul, hogy lázas lesz és a szülők pánikba esnek. Lázcsillapítás helyett a vírusok ellen határtalan antibiotikus kezelés kezdődik. Ma már úgy látom, hogy minden szülő tudja, hogy a gyermeket az orrváladék leszívásával kell megszabadítani a sűrű orrváladéktól. Azt is tudnunk kell, hogy a kisgyermek orrfújása, még ha ügyesen csinálja is, nem elég hatékony, a váladék jó része tovább szűkíti az orrjáratokat, akadályozza az orrlégzést.

A bennrekedt váladékban a vírusok, vagy baktériumok milliói további veszélyforrást képeznek, mert a fülek és légutak felé indulhatnak. Ettől a veszélytől gyógyszer nélkül, nagyon egyszerűen, mechanikus úton, az orrváladék leszívásával lehet megszabadítani a gyermeket. Egyúttal törekedni kell arra, hogy mielőbb megtanulja a helyes orrfújást. Többféle orrfújós játékot szoktam javasolni a szülőknek. Az egyik bevált módszer az, amikor az asztal egyik oldaláról a másikra tollpihét, vattagombócot, ping-pong labdát fújunk át csukott szájjal, kizárólag az orrunkkal. Jól működik még a cérnára felfüggesztett, felfújt lufi, vagy hajtogatott papírjátékok elfújása az orron kifújt levegő révén. Ezek a csukott szájjal és orral végzett fújó játékok segítenek megtanítani a gyermekkel az akaratlagos orrfújás technikáját. Egy igen hasznos kis eszköz is rendelkezésre áll az orr erőteljes kifújásának megtanulásához. Ez egy orrillesztékkel ellátott lufi, amit a fél oldali orrfél befogásával fel lehet fújni. Egyúttal sokat segít a fülkürt átjárhatóságának biztosításában. Az orral felfújható lufi patikai termék. Az egyik oldali orrfél befogását fontos megtanítani, hiszen ez a helyes orrfújási mód.

A gyermekek szívesebben hozzájárulnak az orrváladék leszívásához, ha aktívan részt vehetnek a műveletben. Szívesen tartják maguk az orrszívó illesztékét az orrhoz, legyen az porszívós, vagy a kis kézi motoros változat. Úgy látom, hogy hamarabb elfogadják az orrszívással kapcsolatos kellemetlenségeket, ha maguk is részt vesznek a műveletben.

Pici csecsemő étkezése előtt mindig szívjuk le az orrát, ha náthás. A tiszta orrba juttassunk jól működő pumpával ellátott orrspray-t. A kettős hatású, tehát váladékoldót és nyálkahártya duzzanat csökkentőt tartalmazó működik igazán jól. Azt szoktam mondani a szülőknek, hogy az orrdugulás több veszélyt jelent, mint a gyógyszer, amit ellene használunk. Az orrndugulás a füldugulás veszélyével is jár.

Jól kiegészíti az eddigi gyógymódot a fülmelegítés. Már náthás gyermeknek is javaslom, sőt azt javaslom, hogy mindkét fülét melegítsék naponta többször, rövid ideig a gyógysapkával. A melegítés egyszerű ingerterápia, és tapasztalat szerint javítja a középfül szellőzését. A banális nátha tehát nagyon egyszerű eszközökkel kezelhető. Javaslatom szerint először szívják le az orrát a gyermeknek, utána fújjanak orrspray-t az orrába, végül tegyék fel a fülmelegítést.

Természetesen naponta többször végezve hatékony igazán, de megéri a fáradtságot, mert a szövődmények megelőzhetők.

További információk: www.gyogysapka.hu